H “ρουλέτα” των εκλογών: Το αίτημα της Φώφης είναι ένα “σωσίβιο” στην κυβέρνηση Τσίπρα




Του Γιωργου Πετράκη

Το αίτημα για πρόωρες εκλογές ήρθε αυτή την φορά από την κ. Φώφη Γεννηματά, και όσο κι αν ο χώρος αυτός δεν είναι και ο πλέον αξιόπιστος μετά από πολύ καιρό ακούγεται κάτι θεωρητικά σωστό:

Αντί η κυβέρνηση να αναλαμβάνει δεσμεύσεις στα μουλωχτά και να συζητά με τους δανειστές το πλαίσιο εποπτείας της χώρας για την μετά -Μνημόνιο εποχή ,έχοντας αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, και ενώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει αρχίσει να μοιράζει επιδόματα και ελπίδα, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της .
Να παραιτηθεί και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές ώστε οι πολίτες να αποφανθούν ποιο πρόγραμμα και ποιον σχεδιασμό επιθυμούν για την μεταμνημονιακή εποχή.

Νέες απάτες και αυταπάτες, δεν μπορεί να έχουν θέση στην χώρα αυτή την στιγμή.

Υπάρχει η γενική διάχυτη αίσθηση ότι η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας είναι ότι θα περάσει το πιο μακρύ και σκληρό Μνημόνιο, γνωρίζοντας την μεγαλύτερη ύφεση στην σύγχρονη παγκόσμια οικονομική ιστορία και κινδυνεύει η χώρα να βγει χειρότερη από ότι ήταν. Σε επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, κοινωνικής κουλτούρας και ήθους ,συμπεριφοράς, ευθύνης…

  • Όμως η πρόταση της κ. Γεννηματά είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή και το πιθανότερο μάλλον θα έβλαπτε παρά θα ωφελούσε την χώρα.

Με δεδομένο το επίπεδο πολιτικής ωριμότητας και των πολιτών και των πολιτικών, μια προεκλογική εκστρατεία αυτή την στιγμή ή τουλάχιστον πριν το τυπικό τέλος του Μνημονίου θα έβαζε την χώρα σε μεγάλη περιπέτεια.

Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα έμενε στην μέση, η οικονομία θα παραδίδονταν στην αβεβαιότητα, οι αγορές θα έστηναν γλέντι στα ελληνικά ομόλογα, οι πολιτικές δυνάμεις θα επιδίδονταν σε μια από τις συνηθισμένες πλειοδοσίες για το ποιος θα προσέφερε την πιο «καθαρή» έξοδο από το Μνημόνιο και ποιος θα έχει το φιλολαϊκότερο «ολιστικό σχέδιο» για την επόμενη ημέρα.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα εμφυλιο-πολεμικό, αρρωστημένο, μπολιασμένο με έναν τραμπούκικο χουλιγκανισμό, που το μόνο που δεν επιτρέπει είναι μια ειλικρινής συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

  • Όλα αυτά συγκροτούν την μοναδική συνταγή της απόλυτης συντριβής και κατάρρευσης της χώρας. Στην κυβέρνηση που εξαπάτησε δις τον ελληνικό λαό, δεν θα πρέπει να της δοθεί η εύκολη οδός διαφυγής, με εκλογές πριν πιει το πικρό ποτήρι του «ολόδικού» της Γ Μνημονίου.

Καθώς πλέον δεν υπάρχει οδός διαφυγής για την χώρα από αυτό στο οποίο μας οδήγησαν οι αυταπάτες του κ. Τσιπρα, του κ. Βαρουφάκη, του κ. Τσακαλωτου, του κ. Λαφαζάνη και λοιπών, δεν θα πρέπει να υπάρξει εύκολη διαφυγή για τους ίδιους. Τουλάχιστον όσους απέμειναν από την αρχική παρέα.

  • Ο κ. Τσίπρας έχει κάθε λόγο να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές αμέσως μετά την έξοδο από το Γ΄ Μνημόνιο και να θέσει υπόψη του ελληνικού λαού αυτό που πέτυχε μετά από «τρία χρόνια διαπραγμάτευση»…Πριν προλάβουμε να αντιληφθούμε τι εστί «καθαρή έξοδος». Θα είναι επανάληψη του σεναρίου του φθινοπώρου του 2015 όπου το περιτύλιγμα του Γ Μνημονίου ήταν τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης, τα αντίμετρα… Όλα αυτά που μετά την κάλπη πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων.

Η κ. Γεννηματά προφανώς θέλει να αποστασιοποιηθεί από το αίτημα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές, επιδιώκοντας να δώσει ένα στίγμα στον νέο πολιτικό χώρο που θέλει να ανασυγκροτήσει.

Το μονότονο αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογές ίσως είχε κάποιο νόημα πριν έξι, ή πριν δέκα μήνες. Σήμερα δεν έχει κανένα απολύτως.

Απλώς όσο περνούν οι ημέρες και οι εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης εγκλωβίζεται από την κυβέρνηση σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο: υπόσχεται διαφορετική «γεύση», στο ίδιο φαγητό που μαγείρεψε η κυβέρνηση με την ίδια συνταγή των δανειστών…

Και θα κινδυνεύει ακόμη περισσότερο την επομένη των εκλογών όταν η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, θα τον καλεί να απολογηθεί γιατί δεν ήταν …συνεπής στην υπόσχεση του για ανατροπή των αρνητικών πολιτικών που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα εχουν προ-ψηφίσει.

Η αποκάλυψη της νέας «απάτης» ή «αυταπάτης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, που θα αρχίσει να διαφαίνεται από τους πρώτους μήνες του 2019 θα είναι ο λόγος και η αιτία της σκληρής τιμωρίας τους από τους πολίτες.

Και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που μπορεί να επισπεύσει τις εκλογές. Ούτε οι ευαισθησίες της κ. Γεννηματά για το πρόγραμμα της επομένης ημέρας, ούτε οι φιλοδοξίες του κ. Μητσοτάκη να βρει σύντομα κυβερνητικό αφήγημα προκειμένου να συντηρήσει την ηγεσία του σε ένα όχι και τόσο φιλικό κόμμα.

Τους επόμενους μήνες θα κριθεί το γνωστό διακύβευμα: εάν το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης είναι ισχυρότερο από την αλαζονεία και αυταρέσκεια στην οποία παρασύρει η Εξουσία…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Το όραμα του Ταγίπ Ερντογάν: Επιδιώκει να είναι “Σουλτάνος” στη “Νέα Τουρκία” που σχεδιάζει

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: