«Έκαναν φτερά» τα χρήματα για την κατασκευή δύο πυραυλάκατων του Πολεμικού Ναυτικού




Γράφει ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Με έχει προβληματίσει το θέμα υλοποίησης του προγράμματος κατασκευής των δύο πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού ( ΠΝ ) που έχουν αναλάβει να ολοκληρώσουν τα ναυπηγεία της Ελευσίνας (ΝΒΕΕ). Να θυμηθούμε:

Με την τροπολογία 163/17 υπογράφτηκε την 29/1/2016 η συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου ( ΠΝ ) και των ναυπηγείων της Ελευσίνας ( ΝΒΕΕ ), από την οποία απορρέει η υποχρέωση κατασκευής από την εταιρεία δύο πυραυλακάτων (ΤΠΚ 6&7) με την εποπτεία του ΠΝ.

Τί προέβλεπε η συμφωνία

Το Δημόσιο αποφάσισε να στηρίξει την εταιρία (ΝΒΕΕ) λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων από αμαρτίες παρελθόντων ετών, που δεν είναι του παρόντος να αναφερθούν. Αποφάσισε για το πρόγραμμα αυτό να προσφέρει 40 εκ. ευρώ επιπλέον (από αυτά που είχε δώσει στο παρελθόν) με συμβατική υποχρέωση παράδοσης των δύο πλοίων σε διάστημα 29 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας, με την αποδοχή από πλευράς των ΝΒΕΕ ότι τα χρήματα αυτά, δηλαδή τα 40 εκ.ευρώ, θα κοστολογηθούν στα ΝΒΕΕ για να αποδοθούν εν καιρώ στο Δημόσιο.

Από πρόσφατο δημοσίευμα οι εργαζόμενοι επιθυμούν να συναντήσουν τον ΑΝΥΕΘΑ, κ. Φώτη Κουβέλη, για τη συνέχεια της χρηματοδότησης του προγράμματος.

  • Ο λόγος είναι ότι τα χρήματα που δόθηκαν τον Ιανουάριο του 2016 έχουν τελειώσει και τα δύο πλοία βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, ενώ θα έπρεπε συμβατικά να παραδοθούν εντός των προσεχών ημερών που λήγει το 29μηνο.

Ο Τομέας Άμυνας γνώριζε από την αρχή της συμφωνίας τα προβλήματα που θα προκύψουν λόγω της νοοτροπίας που επικρατεί στην λογική του υπουργείου και της εταιρίας γι’ αυτό επισκέφτηκε τα ναυπηγεία Ελευσίνας και είχε την διαβεβαίωση από τους υπεύθυνους του προγράμματος ότι τα χρήματα θα φθάσουν και ότι τουλάχιστον η Νο 6 ΤΠΚ θα έπεφτε στην θάλασσα στο τέλος του 2017.

  • Παρατηρούμε λοιπόν ότι τα χρήματα φαγώθηκαν και ότι τα πλοία δεν θα παραδοθούν στο ΠΝ στο καθορισμένο από την σύμβαση χρόνο. Επιπλέον δε και εφόσον επαναληφθεί η χρηματοδότηση ο εκτιμώμενος χρόνος περάτωσης του έργου ανέρχεται περίπου στα δύο χρόνια.

Συνεπώς εύλογο είναι να δημιουργούνται τα ερωτήματα:

• Γιατί το αρμόδιο υπουργείο δεν φρόντισε την παρακολούθηση του προγράμματος ώστε να τηρηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας τόσο ως προς το οικονομικό σκέλος όσο και για τους χρόνους παράδοσης ;
• Ποιοι είναι οι λόγοι που η εταιρία δεν ανταποκρίθηκε στις συμβατικές της υποχρεώσεις ;
• Μέχρι πότε ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώνει τις αμαρτίες κάποιων οι οποίοι εκμεταλλεύονται με την ανοχή της Πολιτείας διαχρονικά την αμυντική μας βιομηχανία;
• Το αρμόδιο υπουργείο θα χρηματοδοτήσει πάλι το πρόγραμμα και αν ναι ποιο θα είναι το ποσό που θα επιβαρύνει για ακόμη μία φορά τον κρατικό προϋπολογισμό;

Αναξιόπιστοι σε κατασκευαστικά προγράμματα

Ειλικρινά λυπάμαι που δεν μπορούμε ως Πολιτεία να είμαστε αξιόπιστοι στην υλοποίηση κατασκευαστικών προγραμμάτων, αφού με θλίψη διαπιστώνω ότι ακόμη και σε περιόδους κρίσης, δεν είμαστε ικανοί να ενισχύσουμε έστω με τα όποια οικονομικά μας προβλήματα την αμυντική μας θωράκιση στη θάλασσα και παράλληλα να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, που θα μπορούσε με την κατάλληλη οργάνωση και συντονισμό να προσφέρει πολλά στην εθνική μας οικονομία.

Οφείλουμε να προστατέψουμε την αμυντική μας βιομηχανία, όμως θα πρέπει με άλλη νοοτροπία και λογική να σοβαρευτούμε και να αντιμετωπίσουμε με εφαρμόσιμο σχέδιο και συντονισμό όλων των φορέων που συμμετέχουν, τις παθογένειες του όλου συστήματος δεκαετιών, για να γεννηθούν στο μέλλον βάσιμες ελπίδες ανάπτυξής της.

* O Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι πολιτικός υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Η μεγάλη ευκαιρία: Τι εννοεί ο Πομπέο όταν ομιλεί για “στρατηγικό διάλογο” με την Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: