Μπορεί να υπάρξει εναλλακτική στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δηλώνει ο Σιούσελ




Στη δυνατότητα να αναπτυχθεί τώρα μία εναλλακτική στην ένταξη κάποιας χώρας ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, “η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για χώρες όπως η Τουρκία, το Ισραήλ ή άλλες χώρες”, αναφέρθηκε ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, μιλώντας σε εκδήλωση στη Βιέννη, με τίτλο “Συζήτηση για την Ευρώπη”, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης.

Ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ είχε ηγηθεί τον Φεβρουάριο του 2000 της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού του κόμματος του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, η οποία παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το Δεκέμβριο 2006 και της οποίας η δεύτερη “έκδοση”, υπό τον νέο καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, κυβερνά στην Αυστρία από τις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου.

Στην ομιλία του ο πρώην καγκελάριος, υπονοώντας προφανώς την ανάγκη μίας ενισχυμένης ευρωπαϊκής ταυτότητας, τόνισε πως “χρειαζόμαστε μία σημαία, έναν ύμνο με ένα κείμενο, που θα μπορεί κανείς να τραγουδά, μία Ημέρα της Ευρώπης κατά την οποία ολόκληρη η Ευρώπη θα αναστοχάζεται για το σήμερα και το αύριο της Ευρώπης”.

Η εκδήλωση, στην οποία είχαν προσκαλέσει από κοινού ο νυν Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος όπως επίσης ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, είχε ως θέμα της μία αναδρομή στις προηγούμενες Προεδρίες της Αυστρίας στην ΕΕ — το δεύτερο εξάμηνο του 1998 και το πρώτο εξάμηνο του 2006 — πως επίσης την προοπτική της επικείμενης νέας αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ, που αρχίζει την 1η Ιουλίου.

Η επίσημη Βιέννη ζητά επανειλημμένα τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, με ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, κάτι που αναμένεται να εκπροσωπήσει και στη διάρκεια της Αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως “οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων”.

Η Αυστρία ζητούσε και ζητά, μόνον μια “προνομιακή σχέση” για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ όλα τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα φαίνεται να συμφωνούν πως, στην περίπτωση ενδεχόμενης κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε μία ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.

Αμετάβλητη και σαφής είναι επίσης η απόρριψη μιας ενδεχόμενης ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, από την συντριπτική πλειονότητα των Αυστριακών, που η πρόσφατη δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής — τον περασμένο μήνα με την ευκαιρία δημοσιοποίησης της νέας Έκθεσης Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής — κατέγραψε σε ποσοστό 75% .

Μέσα στην τελευταία δεκαετία, το υψηλότερο ποσοστό απόρριψης από τους Αυστριακούς μίας ενδεχόμενης τουρκικής ένταξης, συγκεκριμένα στο 80 %, είχε καταγραφεί σε δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής τον Νοέμβριο του 2016.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

09/05/2018 20:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Αυστρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: