Αποκαλύφθηκε ο εκβιασμός Ερντογάν στον Γκιούλ: “Αν κατέβεις αντίπαλος θα σε ρίξω φυλακή”




Στο πρόσωπο του Αμπντουλάχ Γκιούλ η αντιπολίτευση είχε βρει τον ιδανικό υποψήφιο να αντιπαρατεθεί με τον Ταγίπ Ερντγαν στις εκλογές του Ιουνίου. Όμως ο πρώην πρόεδρος ανακοίνωσε στις 27 Απριλίου ότι δεν θα κατέβει. Την προηγούμενη νύχτα τον είχαν επισκεφθεί ο αρχηγός του Στρατού Ακάρ και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

Μια επίσκεψη που έπαιξε ρόλο στην απόφασή του. Το τι συζήτησαν δεν έγινε γνωστό αλλα η αντιπολίτευση έκανε λόγο για εκβιασμό. Ποιος ήταν αυτός ο εκβιασμός;

“Ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ θα είχε χαρακτηριστεί ως οπαδός του κινήματος Γκιουλέν, και θα είχε φυλακιστεί αν είχε προσχωρήσει στην αντιπολίτευση εναντίον του σημερινού προέδρου Ταγίπ Ερντογάν”.

Τα παραπάνω αναφέρονται στο νέο βιβλίο του γραμματέα Τύπου του Γκιουλ, Αχμέτ Σέβερ και κυκλοφόρησε την Πέμπτη.

Είναι το δεύτερο βιβλίο του Σεβέρ, όπως αναφέρει η “Turkish Minute” και το SCF, στο οποίο μιλά για τα χρόνια του με τον Γκιούλ, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των συνιδρυτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), και εξιστορεί τα γεγονότα που είδε ως γραμματέας του.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται σε ένα άρθρο των Financial Times του David Gardner που δημοσιεύθηκε πριν από το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία τον Απρίλιο του 2017, με το οποίο η Τουρκία μετατράπηκε σε προεδρική από κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Το ρεπορτάζ των Financial Times λέει ότι η κατηγορία να είσαι “γκιουλενιστής” είναι “ένα ισχυρό ραβδί με το οποίο απειλούνται πολλοί δυσαρεστημένοι αλλά κυρίως απείθαρχοι και δυνητικοί αντιφρονούντες, όπως ο πρώην πρόεδρος Αμπτνουλαχ Γκιούλ, συνιδρυτής του AKP, ή ο Αχμέτ Νταβούτογλου πρώην πρωθυπουργος τον οποίο ο Ερντογάν έδιωξε πριν από ένα χρόνο [το 2016]. “

Ερωτηθείς τι θα συνέβαινε εάν αυτοί ή άλλοι βετεράνοι του AKP που έριξε στο δρόμο προτίθεντο να ξεκινήσουν ένα νέο αντίπαλο κόμμα, αξιωματούχος του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, ο οποίος ήθελε να μείνει ανώνυμος, δήλωσε:

  • “Αν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, θα κατηγορηθούν επίσημα ως “Γκιουλενιστές” και θα φυλακιστούν”.

Στο βιβλίο του, ο Σεβέρ λέει ότι έμαθε από έναν στενό φίλο που ξέρει καλά τον Γκάρντνερ ότι ο αξιωματούχος που έκανε αυτές τις δηλώσεις ήταν ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Μουσταφά Σεντόπ, βοηθός του Ερντογάν.

Ο Σεβέρ λέει ότι ήταν αδύνατο για τον Σεντόπ να κάνει μια τέτοια δήλωση σε έναν βρετανό δημοσιογράφο χωρίς τη γνώση και την έγκριση του Ερντογάν.

“Είναι προφανές ότι είχαν συζητήσει για μια τέτοια πιθανότητα. Συζητήθηκε και αποφασίστηκε ότι εάν ο Γκιούλ ή ο Νταβούτογλου έκαναν μια τέτοια κίνηση (να συμμετάσχουν στην αντιπολίτευση), θα χαρακτηριστουν επίσημα ως μέλη του κινήματος του Γκιουλέν και θα οδηγηθουν στη φυλακή “, γράφει ο Σεβέρ.

Πηγή: SCF, Cumhuriyet Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: