Ο εκβιασμός του Ερντογάν στον Γκιουλ είναι πραξικοπηματική ενέργεια λέει η αντιπολίτευση




Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ο Ιμπραήμ Καλίν, επισκέφθηκαν τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλά Γκιουλ.

Ο σκοπός της επίσκεψής του ήταν για να τον πείσουν να μη θέσει υποψηφιότητα για το ανώτατο κρατικό αξίωμα στις επικείμενες πρόωρες εκλογές, υπογραμμίζοντας πως η επίσκεψη αυτή «ισοδυναμεί με επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα» της Τουρκίας.

Τα παραπάνω, έγραψε χθες Δευτέρα η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για πραξικοπηματική ενέργεια, για μια προσπάθεια να σχεδιαστούν οι πολιτικές εξελίξεις από τα χέρια του στρατού. Με αυτή την επίσκεψη, το πολιτικό πραξικόπημα της 20ής Ιουλίου φόρεσε (στρατιωτική) στολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο Μπουλέντ Τεζτζάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, σημείωσε η Χουριέτ.

Με το σχόλιο αυτό, ο Τεζτζάν παρέπεμπε στην κατηγορία του ηγέτη του CHP, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εναντίον του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ότι υπονόμευσε, όπως τονίζει, την εξουσία της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Για τον Κιλιτσντάρογλου, το κυβερνών κόμμα είχε διαπράξει ένα «πολιτικό πραξικόπημα» την 20ή Ιουλίου 2016, όταν είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως υπενθυμίζει η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα στο πρώτο θέμα της αγγλόφωνης ηλεκτρονικής της έκδοσης (1).

Η αντίδραση του εκπροσώπου του CHP ακολούθησε τις φήμες κατά τις οποίες ο στρατηγός Ακάρ και ο Καλίν επισκέφθηκαν τον πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό Γκιουλ προκειμένου να τον πείσουν να μην κατέβει στις προεδρικές εκλογές.

Ο Γκιουλ, ιδρυτικό μέλος του AKP, ήταν ένα από τα ονόματα που ακούγονταν πολύ συχνά στις συζητήσεις για τους πιθανούς υποψήφιους της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές, ιδίως αφού έκανε μια εμφάνιση στο πλευρό του ηγέτη του Κόμματος Ευτυχίας (SP), τον Τεμέλ Καραμολάογλου, την 22α Απριλίου.

Η επίσκεψη των Ακάρ και Καλίν στον Γκιουλ αποκαλύφθηκε από τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο μέσω διαδικτύου. Όμως το κείμενο διαγράφτηκε την 26η Απριλίου. Ο αρθρογράφος της Χουριέτ Ντενίζ Ζεϊρέκ αναφέρθηκε υπαινικτικά στην επίμαχη επίσκεψη την 27η Απριλίου, χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα.

Ο Γκιουλ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την 28η Απριλίου για να ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Δεν σχολίασε τις φήμες.

Για τον Τεζτζάν του CHP, οι φήμες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ούτε έχουν διαψευστεί, ούτε έχουν καλυφθεί από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «όσο θα έπρεπε».

«Πρόκειται για μια κατάσταση που απαιτεί να δοθεί μια εξήγηση. Δεν διερχόμαστε μια χρονική περίοδο που θα σήμαινε ότι αυτή ήταν μια επίσκεψη αβροφροσύνης. Πρόκειται καθαρά για μια απόπειρα νέας στρατιωτικής επιτροπείας», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καλό Κόμμα: «Ο στρατός δεν μπορεί να εργαλειοποιείται»

Στο μεταξύ, ο Αϊτούν Τσιράι, κορυφαίο στέλεχος του Καλού Κόμματος (İYİ) αναφέρθηκε επίσης στη φημολογούμενη επίσκεψη.

«Ισοδυναμεί με επέμβαση στις εκλογές και στο πολιτικό σύστημα και αποτελεί απειλή για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το Καλό Κόμμα τη Δευτέρα.

«Καταδικάζουμε την επέμβαση στην (σ.σ. πιθανή) υποψηφιότητα του Γκιουλ και τα όποια κόμματα θα μπορούσαν να τον υποστηρίξουν ως μια επέμβαση στη δημοκρατική διαδικασία», προστέθηκε στην ανακοίνωση.

Το αντιπολιτευόμενο İYİ της Μεράλ Αξενέρ συμπλήρωσε ότι «σκοπός» της επίσκεψης αυτής ήταν «να εκφοβιστούν όλα τα άλλα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές», ωστόσο υπογράμμισε ότι «σε αυτή την εποχή, τίποτα δεν μένει μυστικό».

Το Καλό Κόμμα επέκρινε επίσης το κυβερνών κόμμα AKP ότι αποπειράται να επέμβει και να διαμορφώσει τα πολιτικά πράγματα «εργαλειοποιώντας» τον τουρκικό στρατό.

«Δεν μπορεί κανένας να καταχράται τον τουρκικό στρατό με το σκεπτικό ότι όλα είναι θεμιτά για να παραμείνει στην εξουσία», κατέληξε η ανακοίνωση του αντιπολιτευόμενου κόμματος.

1 Ανών., «Opposition slams alleged persuasive visit to Gül as ‘military intervention’», Hürriyet Daily News, 30ή Απριλίου 2018,

01/05/2018 01:30
Hurriyet Daily News, ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: