Από τη Τζίνα Χάσπελ ενημερώνεται πλέον για θέματα ασφαλείας ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει σήμερα ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε την ενημέρωση για θέματα ασφάλειας από την κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με την λήψη αποφάσεων σχετικά με την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και την προετοιμασία της συνάντησής του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σχολιάζει το CNN.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθιστά ιδιαιτέρως σημαντική την σχέση συνεργασίας μεταξύ του προέδρου Τραμπ, του διευθυντή της CIA, ενός στελέχους των υπηρεσιών πληροφοριών και του Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ο πρώην διευθυντής της CIA και σημερινός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε σημαντικό ρόλο στις ενημερώσεις ασφάλειας που είχε ο πρόεδρος Τραμπ, ενώ τώρα διαφαίνεται πως τον ρόλο αυτό, αναλαμβάνει η Τζίνα Χάσπελ, που ασκεί τα καθήκοντα της υπηρεσιακής διευθύντριας στην CIA. Η ίδια έχει προταθεί από τον πρόεδρο Τραμπ για την ανάληψη της διεύθυνσης, στην αναφερόμενη υπηρεσία.

“Έχουν μία καλή σχέση. Είναι προφανές ότι θα είναι διαφορετική με την σχέση που υπήρχε με τον Πομπέο. Νομίζω ότι ο πρόεδρος την σέβεται ως επαγγελματία στον χώρο των μυστικών υπηρεσιών και υπό το πλαίσιο αυτό θα συνεργάζονται. Η φύση της σχέσης τους, στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό,” δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN υψηλόβαθμη πηγή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο Πομπέο είχε μία πιο φιλική και πολιτική σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ η Χάσπελ είναι περισσότερο συγκρατημένη και άμεση, δήλωσαν πηγές στο CNN.

Οι άνθρωποι του Προέδρου

Η Χάσπελ είχε αντικαταστήσει αρκετές φορές τον Πομπέο, λαμβάνοντας μέρος στην ημερήσια ενημέρωση για θέματα ασφάλειας που λαμβάνει ο Αμερικανός πρόεδρος, σχετικά με την ανάλυση της CIA για γεγονότα που συνέβησαν στην διάρκεια της νύχτας, πρόκειται να εξελιχθούν τις επόμενες ώρες, ή κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον. Το ίδιο εξακολουθεί να πράττει και σήμερα που έχει αποχωρήσει ο Πομπέο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DNI) των ΗΠΑ Νταν Κόατς, εξακολουθεί να λαμβάνει μέρος σταθερά στις ενημερώσεις του προέδρου Τραμπ. “Ο Κόατς έχει μία στενή σχέση συνεργασίας με την Τζίνα Χάσπελ και αναμένει τον διορισμό της στην διεύθυνση της CIA,” δήλωσε σε γραπτή ανακοίνωσή του προς το CNN, ο Μπράιαν Χέιλ εκπρόσωπος Τύπου του DNI.
“Η κυρία Χάσπελ απολαμβάνει την εκτίμηση των συναδέλφων της στην κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και τον Λευκό Οίκο, ενώ την εκτίμηση αυτή, την κέρδισε με σκληρή δουλειά. “Παρά το γεγονός ότι την ευθύνη της ενημέρωσης του προέδρου έχει ένα επαγγελματικό στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, η κυρία Χάσπελ συμμετέχει συχνά μαζί με τον διευθυντή Κόατς στις ενημερώσεις του προέδρου, ενώ ο ίδιος, θα εξακολουθήσει να καλωσορίζει το ειδικό περιεχόμενο που προσθέτει η παρουσία της, στις προεδρικές ενημερώσεις,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χέιλ.

Το γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ έχει την ευθύνη οργάνωσης της ημερήσιας ενημέρωσης του προέδρου με την συμμετοχή του διευθυντή ή ενός στελέχους του γραφείο του, που έχει την τελευταία ενημέρωση για τις εξελίξεις στα ζητήματα της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας.

Ο Κόατς περιγράφεται από τους συνεργάτες και τους φίλους του, ως ένας σταθερός ηγέτης χαμηλών τόνων, που δεν θα τοποθετούσε ποτέ τον εαυτό του δυναμικό, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ημερήσιων ενημερώσεων του προέδρου. Ωστόσο, η απουσία του Πομπέο, του δίνει σήμερα μία τέτοια ευκαιρία, ενώ έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στις ενημερώσεις υπό το πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την αναδιοργάνωση της υπηρεσίας του. Ο ίδιος, απέτρεψε την είσοδο εξωτερικών συνεργατών στην υπηρεσία του, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ προωθούσε μία τέτοια εξέλιξη, μέσω της πρόσληψης ανθρώπων, όπως, ο χρηματιστής της Νέας Υόρκης Στέφεν Φέινμπεργκ.

Η αποχώρηση του Πομπέο θα αφήσει έναν φυσικό χώρο για τον Κόατς προκειμένου “να αποκαταστήσει την αλυσίδα της διοίκησης στις υπηρεσίες πληροφοριών,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βινς Χούτον ιστορικός για τις υπηρεσίες πληροφοριών στο Μουσείο Κατασκοπείας, σε συνέντευξή του στο CNN. “Όλα περιστρέφονται από την σχέση μεταξύ του διευθυντή κι αυτού στελέχους που πραγματοποιεί την ενημέρωση,” τόνισε ο ίδιος.

Οι ενημερώσεις αυτές που γίνονται αργά το πρωί στον πρόεδρο Τραμπ, δίνοντας του την ευκαιρία να απευθυνθεί προσωπικά σε αυτούς που τον ενημερώνουν, αποτελούν συχνά την θεματολογία των συζητήσεων στο Οβάλ Γραφείο, απέναντι στους αρχικούς φόβους ότι ο Τραμπ θα απέρριπτε την επαγγελματική και τεκμηριωμένη ενημέρωση που του παρέχει η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών. Ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει προτίμηση στις λεπτομέρειες των αναλύσεων που του παρουσιάζονται, ενώ το πεδίο των θεμάτων που τον ενδιαφέρουν είναι ευρύτερο. Παράλληλα, κάνει πολλές σκληρές ερωτήσεις, σύμφωνα με δηλώσεις δύο πηγών στο CNN.
Στην διάρκεια του πρώτου έτους της προεδρίας Τραμπ, η επιτυχία των ημερήσιων αυτών ενημερώσεων και των ζωντανών συναντήσεων που τις συνοδεύουν, αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στον Πομπέο, αλλά και στην φιλική σχέση που διατηρεί ο ίδιος με τον πρόεδρο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Τώρα, που ο Πομπέο ασκεί τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ θα έχει την ευθύνη των δικών του ενημερώσεων για τρέχοντα διπλωματικά ζητήματα και δεν θα είναι διαθέσιμος για να πηγαίνει στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί το δικαίωμα να τον προσκαλεί στις ενημερώσεις ασφάλειας οποτεδήποτε το επιθυμεί.

“Λίγοι άνθρωποι ανέμεναν όταν οι ενημερώσεις ξεκίνησαν πριν από έναν και πλέον χρόνο, ότι θα συνεχίζονταν μέχρι σήμερα. Σήμερα είμαστε εδώ. Ένα από τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης, είναι η ημερήσια ενημέρωση του προέδρου, για θέματα ασφάλειας,” δήλωσε ο Ντέιβιντ Πρέις, πρώην στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών που έκανε παρόμοιες ενημερώσεις, αλλά και συγγραφέας του βιβλίου: “Τα Μυστικά του Προεδρικού Βιβλίου.”

“Τώρα, το κατά πόσο αυτό οφείλεται στον Πομπέο; Δεν το ξέρουμε. Η απομάκρυνσή του, εγείρει αυτή την λογική ερώτηση,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η “σιδηρά κυρία” της CIA

Η Χάσπελ έχει ήδη εξοικειωθεί με τον τρόπο που γίνονται οι καθημερινές ενημερώσεις του προέδρου Τραμπ, ενώ ειδικοί σε θέματα πληροφοριών που μίλησαν στο CNN, υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση που ο διορισμός της στην ηγεσία της CIA επικυρωθεί, τότε, δεν αναμένεται να αλλάξουν πολλά στον τρόπο διεξαγωγής των ενημερώσεων. Παράλληλα, σταθερή αναμένεται να παραμείνει και η διαδικασία που τηρείται κατά την ενημέρωση, σύμφωνα με τις επιθυμίες του προέδρου Τραμπ.

“Το προϊόν δεν πρόκειται ν’ αλλάξει,” ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ με την εκτίμηση αυτή, συμφωνούν και πρώην στελέχη της CIA που έχουν πραγματοποιήσει ενημερώσεις στον Αμερικανό πρόεδρο.
Από την άλλη μεριά, είναι σίγουρο ότι η Χάσπελ έχει διαφορετική προσωπικότητα από αυτήν του Πομπέο και είναι ενδεχόμενο να φέρει μια διαφορετική ενέργεια, όταν της ζητείται να έχει συμμετοχή στην ενημέρωση ή ν’ απαντάει σε ερωτήσεις. “Είναι ξεκάθαρο ότι ή ίδια προέρχεται από ένα περιβάλλον που είναι περισσότερο επιχειρησιακό από αυτό του Πομπέο,” δήλωσαν χαρακτηριστικά στελέχη της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών.

Αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η ποιότητα των ενημερώσεων για θέματα ασφάλειας που θα λαμβάνει ο πρόεδρος Τραμπ από εδώ και πέρα θα ενισχυθεί από την επιχειρησιακή εμπειρία που διαθέτει η Χάσπελ, καθώς θα μπορεί να ενισχύει τις αναλύσεις των πληροφοριών της, με πρακτικά παραδείγματα από την εμπειρία της, κατά τις συζητήσεις της με τον πρόεδρο Τραμπ.
Ωστόσο, ο χρόνος θα επιβεβαιώσει εάν ο τρόπος διεξαγωγής της σημαντικής ενημέρωσης του Αμερικανού προέδρου για θέματα ασφάλειας, θα επηρεαστεί ή όχι από την φυσική απουσία του Μάικ Πομπέο, που καλείται ν’ αντιμετωπίσει ουσιαστικές προκλήσεις για την ασκούμενη από τις ΗΠΑ εξωτερική πολιτική, σε διπλωματικό επίπεδο.

Πηγή: CNN
07/05/2018 09:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: