Ανθρώπινες διαδρομές μέσα από έξι ταινίες στην πρώτη Έκθεση Ελληνικού Κινηματογράφου στη ΝΥ




Του Πανίκου Παναγιώτου

Μικρές και μεγάλες ιστορίες, που συνθέτουν ανθρώπινες διαδρομές γεμάτες δοκιμασίες και όνειρα, ξετυλίγονται αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη μέσα από έξι ελληνικές ταινίες, αναδεικνύοντας συνάμα αντιπροσωπευτικά δείγματα των πιο πρόσφατων κινηματογραφικών παραγωγών.
Με διαφορετικές προσεγγίσεις της ελληνικής πραγματικότητας, των διαπροσωπικών σχέσεων, αλλά και του δεσμού με τον τόπο και την παράδοση, τα έργα καταγράφουν με χιουμοριστική, δραματική και ρομαντική αντίληψη τις ιδιαίτερες εκφάνσεις της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Πρόκειται για τις ταινίες «Τζαμάικα» (σκηνοθεσία Ανδρέα Μορφoνιού), «Πολυξένη» (Δώρας Μασκλαβάνου), «Μπλε Βασίλισσα» (Αλέξανδρου Σιπσίδη), «Too much info clouding over my head» (Βασίλη Χριστοφιλάκη), «Swing Away» (Michael Achilles Nickles) και «Ένας άλλος κόσμος»  (Χριστόφορου Παπακαλιάτη).

Η προβολή γίνεται στο πλαίσιο της πρώτης Έκθεσης Ελληνικού Κινηματογράφου (Greek Film Expo), από τις 27 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου, σε κινηματογράφους στο Μανχάταν, την Αστόρια και το Μανχάσετ του Λονγκ Άιλαντ.

Οι ηθοποιοί Σπύρος Παπαδόπουλος και Νικολέτα Κοτσαηλίδου (πρωταγωνιστές της «Τζαμάικα»), καθώς και οι σκηνοθέτες Δώρα Μασκλαβάνου, Αλέξανδρος Σιπσίδης και Βασίλης Χριστοφιλάκης βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη και μίλησαν για τα έργα τους, αλλά και για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός κινηματογράφος.

Την ευθύνη της αξιόλογης αυτής πρωτοβουλίας στην αμερικανική μεγαλούπολη έχει ο νεοϊδρυθέντας οργανισμός «Hellenic Film Society USA». Στυλοβάτης της όλης προσπάθειας είναι ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής Δημήτρης Χατζηδημητρίου (Jimmy DeMetro), που συνέδεσε το όνομά του με το πετυχημένο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα έντεκα χρόνια από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης και την στήριξη άλλων φορέων.

  •  Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το «Hellenic Film Society USA» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε για να προωθήσει τον ελληνικό κινηματογράφο στην Αμερική και έχει ως στόχο «να μοιραστεί τον πλούτο του ελληνικού κινηματογράφου με ένα ευρύτερο αμερικανικό κοινό, να προωθήσει τους Έλληνες παραγωγούς ταινιών και να διατηρήσει την κινηματογραφική κληρονομιά της Ελλάδας».

Όπως σημειώνεται, «ο οργανισμός ιδρύθηκε από τον Τζίμι ΝτεΜέτρο και την ομάδα που παρουσίαζε το New York City Greek Film Festival εδώ και 11 χρόνια. Το Hellenic Film Society USA έχει σκοπό να επεκτείνει την εμβέλεια του ελληνικού κινηματογράφου πέρα από ένα ετήσιο φεστιβάλ. Εκτός από την προβολή νέων και κλασικών ελληνικών ταινιών σε πόλεις των ΗΠΑ, ο οργανισμός ξεκινά ένα πρόγραμμα για να υποστηρίξει επίδοξους κινηματογραφιστές ελληνικής καταγωγής.

Επίσης, στοχεύει στην ενθάρρυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλήνων κινηματογραφιστών και Αμερικανών επενδυτών και διανομέων, καθώς και για τη ψηφιοποίηση των κλασικών ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου».

Το «Hellenic Film Society USA» στηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και τους Νίκο και Κάρολ Μούγιαρη στη μνήμη του γιου τους Αλέξη Μούγιαρη, ενός νέου ταλαντούχου ηθοποιού που έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2014.

Τέλος, όπως αναφέρεται, η Έκθεση Ελληνικού Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ.
Η πρώτη αυτή κινηματογραφική έκθεση, η οποία παρουσιάζεται με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, στηρίζεται οικονομικά και από άλλους ομογενειακούς φορείς και Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, ενώ τέθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνου Κούτρα. «Να είσαι στο Μανχάταν και να βλέπεις τον κόσμο να αγκαλιάζει τόσο θερμά αυτό το ελληνικό καλλιτεχνικό έργο» τόνισε ο Δρ. Κούτρας, «είναι πράγματι κάτι ασύλληπτο και οφείλεται τόσο στους δημιουργούς όσο και στους διοργανωτές».

Ο κ. ΝτεΜέτρο δήλωσε ότι «παρά την κρίση, ο ελληνικός κινηματογράφος είναι ζωντανός, ενώ αξιόλογες προσπάθειες γίνονται επίσης στην Κύπρο και τον ελληνοαμερικανικό χώρο», προσθέτοντας ότι «είναι ένα νέο ξεκίνημα με ευρύτερες επιδιώξεις ώστε να τεθούν οι βάσεις για μια μόνιμη παρουσία της ελληνικής κινηματογραφικής τέχνης στην Αμερική».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: