Τέσσερα “όχι” και ένα “ίσως” από τους αρχηγούς, δυσκολεύουν τους ελιγμούς Τσίπρα στο Σκοπιανό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Hellas Journal

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τηλεφωνικά τους αρχηγούς των κομμάτων για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ίσως γιατί γνώριζε την αντίδραση τους στο νέο όνομα που έπεσε στο τραπέζι για τον όρο “Ίλιντεν” και θεώρησε περιττή μια “παρέλαση” μπροστά από το Μαξίμου με τις αρνητικές δηλώσεις τους να παίζουν σε ζωντανή μετάδοση.

Ο πρωθυπουργός εισέπραξε τέσσερα “όχι” και ένα “ίσως” που καθόλου δεν τον διευκολύνουν σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης. Για τον λόγο αυτό εκείνο που προτάσσει αυτή τη στιγμή δεν είναι η ονομασία αλλά η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων και οι συμφωνία το όνομα να είναι για όλες τις χρήσεις.

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτά είναι τα μείζονα και αν τα εξασφαλίσει θα έχει περιθώρια επικοινωνιακών ελιγμών ώστε να περάσει με πλειοψηφία από τη Βουλή η συμφωνία.

Πάντως σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να βρει κάποια στήριξη από την πλευρά της αντιπολίτευσης ακόμα και από εκείνους που είχαν ταχθεί υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία αρκεί να είχε εξασφαλισθεί ότι θα ήταν “erga omnes” και θα είχαν απαλειφθεί οι αλυτρωτικές διατάξεις από το Σύνταγμα του γειτονικού κρατιδίου. Με την ονομασία Δημοκρατία του Ίλιντεν Μακεδονία εκφράζουν πλέον σοβαρές επιφυλάξεις έως και κάθετες αρνήσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ ενός γεωγραφικού προσδιορισμού:

“Οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει η νέα πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν”.

Στην ίδια γραμμή και η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά που εξέφρασε τις έντονες διαφωνίες της για τον όρο “Ίλιντεν” επισημαίνοντας ότι “επιβεβαιώνει τον αλυτρωτισμό” ενώ υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει “ολοκληρωμένη συμφωνία πακέτο”.

Επιφυλάξεις για τον όρο Ίλιντεν εξέφρασε και ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Αλέξη Τσίπρα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, στη διάρκεια της οποίας ο επικεφαλής του Ποταμιού ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Ο επικεφαλής του Ποταμιού κράτησε ακόμη στάση αναμονής καθώς ξεκαθάρισε πως η θέση του θα εξαρτηθεί από το πως θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση.

Την έντονη διαφωνία του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Νέας δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης που ενημερώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από τον Πρωθυπουργό.

“Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο.

Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση”.

Κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία τάχθηκε ο Βασίλης Λεβέντης.

“Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στο Σκοπιανό”: Λύση που δεν θα θίγει την ιστορία, είπε ο Τσίπρας

O ΣΥΡΙΖΑ τρέμει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σημειώνει ο Γεωργιάδης

Όνομα με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό ζήτησε από τον Τσίπρα ο Κουτσούμπας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: