Ο Ζάεφ αποδέχεται τον όρο “Ίλιντεν”! Γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό απαντά το Μαξίμου




Την ώρα που στην Ελλάδα ο όρος “Ίλιντεν” ως λύση σε νέα ονομασία της ΠΓΔΜ, δεχόταν τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωνε ότι είναι ένα όνομα το οποίο θα μπορούσε να κάνει αποδεκτό.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter αναφέρει ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν είναι μία λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω».

Την ίδια ώρα με ανακοίνωση του το γραφείο του Πρωθυπουργού “καλωσόριζε” δηλώσεις του κυρίου Ζάεφ σύμφωνα με τις οποίες “λύση στο ονοματολογικό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων” .

Η ανακοίνωση του Μαξίμου ωστόσο κάνει λόγο για όνομα με γεωγραφικό η χρονικό προσδιορισμό προϋποθέσεις που δεν καλύπτει ο όρος “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν”΄και επισημαίνει την ανάγκη της Συνταγματικής αναθεώρησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.

Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.

Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Twitter

 

Τέσσερα “όχι” και ένα “ίσως” από τους αρχηγούς, δυσκολεύουν τους ελιγμούς Τσίπρα στο Σκοπιανό

 

“Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στο Σκοπιανό”: Λύση που δεν θα θίγει την ιστορία, είπε ο Τσίπρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: