Το Κρεμλίνο κατηγορεί ΗΠΑ: Πρόσχημα τα περί χημικών με στόχο επίθεση κατά Άσαντ…

Volunteers of White Helmets and Syrian Red Crescent search for survivors after an explosion in the city of Idlib, Syria, 09 April 2018 (issued 10 April 2018). EPA, MOHAMMED BADRA
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους «ότι αρνούνται να αντικρύσουν κατάματα την πραγματικότητα» στο θέμα της χημικής επίθεσης που αποδίδεται στο συριακό καθεστώς στην Ντούμα, στην περιοχή της ανατολικής Γούτα.

«Βλέπετε τη μη εποικοδομητική θέση που έχουν υιοθετήσει διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αρνούνται να αντικρύσουν κατάματα την πραγματικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος πρόσθεσε πως «κανείς ανάμεσά τους δεν μιλάει για την ανάγκη να διεξαχθεί αμερόληπτη έρευνα».

«Το να κάνουν συμπτύξεις και να απαγγέλλουν ετυμηγορίες χωρίς καμία έρευνα είναι μια παλιά παράδοση» των Δυτικών, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως αν και η απειλή μιας ισχυρής αντίδρασης της Ουάσινγκτον «μειώνει βεβαίως το περιθώριο ελιγμών για τις διπλωματικές προσπάθειες, αυτό δεν σημαίνει ότι η ρωσική πλευρά προτίθεται να σταματήσει την ενεργό εργασία της στη διπλωματική σφαίρα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να πλανάται η απειλή μιας στρατιωτικής απάντησης εναντίον του συριακού καθεστώτος μετά την επίθεση αυτή που προκάλεσε τουλάχιστον 40 θανάτους, σύμφωνα με τα Λευκά κράνη, Σύρους διασώστες στην περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες, και μια αμερικανική ΜΚΟ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ εκτίμησε από την πλευρά του ότι η κατάσταση είναι «σοβαρή» και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι διαδίδει «ψευδείς πληροφορίες για να βρει πρόσχημα» για στρατιωτική δράση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Μπογκντάνοφ δήλωσε επίσης πως δεν υπάρχει απειλή μιας αντιπαράθεσης στη Συρία που θα οδηγούσε σε μια στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Μπογκντάνοφ είπε πως υπάρχουν «επαφές εργασίας» ανάμεσα στη Ρωσία και αξιωματούχους των ΗΠΑ για τη Συρία και πως πιστεύει ότι θα υπερισχύσει η κοινή λογική.

«Καλούμε τους Δυτικούς να αποκηρύξουν την πολεμική ρητορική», δήλωσε χθες βράδυ στον ΟΗΕ ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια, προειδοποιώντας για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση ένοπλης δράσης της Δύσης και λέγοντας πως σύμφωνα με τη Μόσχα «δεν υπήρξε χημική επίθεση» στην Ντούμα.

10/04/2018 13:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Μόσχα, Russian Federation

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal