Η Ελλάδα δεν θα λάβει μέρος σε πιθανή επιχείρηση στη Συρία είπε ο Τσίπρας στον Μακρόν




Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας ήταν το θέμα που συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Με την ευκαιρία ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο ότι η ΕΛλάδα δεν θα συμμετέχει σε πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, οι τομείς στους οποίους θα υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας είναι η Οικονομία, η Ενέργεια και η Άμυνα. Για το θέμα της ενέργειας έγινε αναφορά και στην TOTAL.

Επίσης οι δύο άνδρες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Συρίας, ενώ τέθηκαν και τα θέματα των ευρωτουρκικών σχέσεων, το Κυπριακό και η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το θέμα των Σκοπίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας:

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μακρόν για τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα και τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Επιπλέον, επικεντρώθηκαν στον ρόλο και τις ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και στην ενίσχυση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας κατά την επόμενη περίοδο.

Συνομίλησαν και για το Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο και την ενεργοποίηση της ΤΟΤΑL.

Σε ό,τι αφορά στο Συριακό, συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός καταδικασε την χρηση χημικών όπλων τονιζοντας οτι απαιτεί αποφασιστικές πρωτοβουλίες απο την ΕΕ. Τόνισε πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες για ειρηνική επίλυση με βάση τη σουηδική πρόταση. Επιπλέον, είπε πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δε θα συμμετέχουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού αναφέρει:

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας στους τομείς της Οικονομίας, Ενέργειας και Άμυνας.

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: