Στη “φόρα” τα ονόματα 200 Φιλιππινέζων αξιωματούχων που συνδέονται με ναρκωτικά




Οι αρχές των Φιλιππίνων δημοσίευσαν σήμερα τα ονόματα περισσότερων από 200 τοπικών αξιωματούχων που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών, διαψεύδοντας ωστόσο ότι κατήρτισαν «μια μαύρη λίστα» στόχων προς δολοφονία στο πλαίσιο της αιματηρής εκστρατείας που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε κατά των ναρκωτικών.

Τα ονόματα δόθηκαν στη δημοσιότητα έπειτα από εντολή του προέδρου, λίγες ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές στη χώρα, όπου συχνά η προεκλογική εκστρατεία είναι συνώνυμη με τη βία.

«Η δημοσιοποίηση των ονομάτων εκλεγμένων αξιωματούχων των περιφερειών που εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομων ναρκωτικών είναι πρώτα απ’ όλα αποτέλεσμα της άμεσης εντολής του προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε», δήλωσε ο Ααρόν Ακίνο, επικεφαλής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης των Ναρκωτικών των Φιλιππίνων.

Οι αρχές εκτιμούν ότι ο κατάλογος έχει στόχο να ντροπιάσει τους 207 εκλεγμένους τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στον κατάλογο ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου. Όμως υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι ενδέχεται να πρόκειται για υποκίνηση σε φόνο.

«Οι κατάλογοι αυτοί διαβρώνουν το κράτος δικαίου και στην καλύτερη περίπτωση είναι ένα είδος δίκης από την κοινή γνώμη. Στη χειρότερη πρόκειται για μια λίστα με στόχους προς δολοφονία», δήλωσε ο Κάρλος Κόντε, Φιλιππινέζος ακτιβιστής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Από το 2016 οπότε εξελέγη στην προεδρία ο Ντουτέρτε έχει ξεκινήσει μια αιματηρή εκστρατεία κατά της διακίνησης ναρκωτικών.

Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι έχει σκοτώσει 4.100 εθισμένους και διακινητές ναρκωτικών. Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά τους εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι τριπλάσιος.

Σύμφωνα με τον Ακίνο, οι εκλεγμένοι το όνομα των οποίων περιλαμβάνεται στη λίστα φέρονται να είναι οι ίδιοι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, διακινητές ακόμη και βαρόνοι ναρκωτικών. Όμως οι περισσότεροι κατηγορούνται ότι προστάτευσαν το εμπόριο ναρκωτικών στις περιφέρειές τους.

Παρόλα αυτά οι αρχές παραδέχθηκαν ότι δεν διαθέτουν αρκετά στοιχεία για να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον των εκλεγμένων αυτών.

«Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για μαύρη λίστα», τόνισε ο Ακίνο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει για την ασφάλεια των εν λόγω εκλεγμένων «ώστε κανείς να μην τους βλάψει σε περίπτωση κάποιας επιχείρησης εναντίον τους».

30/04/2018 13:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Μανίλα, Φιλιππίνες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: