Ποιοί ενθαρρύνουν τους Τούρκους για τα δυο κράτη στην Κύπρο: Ας βγουν να το πουν δημόσια…




Του Κώστα Βενιζέλου

Οι πληροφορίες από τα κατεχόμενα, που ως συνήθως αναμεταδίδονται και στις ελεύθερες περιοχές, είναι πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στο ψευδοκράτος την περασμένη Παρασκευή, έθεσε προς συζήτηση τη λύση δυο κρατών ή συνομοσπονδίας.

Από διαρροές από το λεγόμενο προεδρικό του ψευδοκράτους αναφέρουν πως ο κ. Μουσταφά Ακιντζί διαφώνησε με την προσέγγιση αυτή. Παρουσιάσθηκε, μάλιστα, η εικόνα πως υπήρξε και «σύγκρουση» μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και του κατοχικού ηγέτη επί του θέματος. Το κατά πόσο ο κ. Ακιντζί συγκρούσθηκε με τον Τσαβούσογλου τούτο είναι προς εξακρίβωση.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο κατοχικός ηγέτης στην αρχή της θητείας του κάτι πήγε να ψελλίσει για μια άλλη προσέγγιση, έλαβε, όμως, συστημένη απάντηση από τον Ερντογάν και αυτοφιμώθηκε. «Τα αυτιά του ακούνε αυτά που λέγει» είπε ο Ερντογάν σχολιάζοντας τη δήλωση Ακιντζί (27.4.2015), ότι το καθεστώς των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» πρέπει να αλλάξει. Και έκτοτε ήπιε το αμίλητο νερό. Έκτοτε μιλά μόνο για να επαναλάβει όσα διαβιβάζονται από την Άγκυρα.

  • Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, κανένα από τα τ/κ κόμματα που συμμετείχαν στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, πλην ίσως του Κόμματος Κοινοτικής Δικαιοσύνης, δεν φαίνεται να διαφώνησε για την ιδέα που έθεσε ο Τσαβούσογλου. Αυτό διαμορφώνει ήδη μια τάση στα κατεχόμενα. Αναμενόμενη προφανώς καθώς δεν υπάρχει ιστορικό διαφωνίας με τις υποδείξεις της κατοχικής δύναμης. Υπάρχει μια απίστευτη προσαρμοστικότητα της πολιτικής ελίτ των Τουρκοκυπρίων στις αποφάσεις της Τουρκίας.

Ως προς την κίνηση της Άγκυρας, εκείνο που φαίνεται να ισχύει είναι ότι ρίχνει ιδέες, τις συζητά, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η «νέα της πολιτική» είναι αυτή για δυο κράτη ή συνομοσπονδία. Η Άγκυρα δεν συζητεί οτιδήποτε άλλο πλην του στρατηγικού ελέγχου της Κύπρου. Δυο κράτη τουρκικής εκδοχής, μπορεί να συζητήσει η Άγκυρα, φτάνει να διασφαλίζεται διά της φόρμουλας αυτής ότι θα έχει λόγο και ρόλο και στη νότια πλευρά του νησιού, στο έδαφος και στη θάλασσα.

  • Η ιδέα για λύση δυο κρατών επανήλθε την τελευταία περίοδο και δεν συζητείται μόνο στην τουρκική πλευρά. Αναπτύσσεται και μια συζήτηση στις ελεύθερες περιοχές, στα διάφορα σαλόνια, κοινωνικά και πολιτικά. Και σε πολύ ψηλά δώματα. Το γεγονός ότι ο Τσαβούσογλου κατέθεσε την άποψη αυτή σε σύσκεψη στα κατεχόμενα αποτελεί απάντηση και στη Λευκωσία, που αφήνει να εννοηθούν διάφορα στο παρασκήνιο.

Θέλουν οι Τούρκοι να ενθαρρύνουν τους Ελληνοκύπριους, να προχωρήσουν, για να τους οδηγήσουν στον πάτο, αλλά και πιο κάτω από τον πάτο, για να εξασφαλίσει η τουρκική πλευρά στη συνέχεια όλα όσα επιδιώκει. Δηλαδή, τον στρατηγικό έλεγχο ολόκληρου του νησιού. Γιατί εάν αρχίσει, για παράδειγμα, μια συζήτηση για δυο κράτη και αποτύχει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;

Αυτό προφανώς επιδιώκει η Άγκυρα διά του Τσαβούσογλου, ο οποίος ήταν φαίνεται αποδέκτης παρόμοιας άποψης από διάφορους… καλοθελητές στην ελληνοκυπριακή πλευρά: Να παρασύρει την ε/κ πλευρά σε αυτή τη συζήτηση και οδηγηθεί σε αποτυχία. Οφείλουν, πάντως και αυτοί στην ε/κ πλευρά, που υποστηρίζουν αυτή την πορεία, να το πουν δημόσια. Έστω και μετεκλογικά.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: