Λογοκριμένη από το FBI και τη CIA η αναφορά των Ρεπουμπλικανών για την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές του 2016




Το FBI, η CIA, αλλά και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ λογόκριναν μεγάλα τμήματα της τελικής αναφοράς της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, σχετικά με την ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016, σχολιάζει το “Politico” επικαλούμενο τον Ρεπουμπλικάνο Μάικ Κοναγουέι.
Ο Κοναγουέι δήλωσε ότι η επιτροπή μπορεί να δημοσιοποιήσει την αναφορά αυτή, σήμερα το βράδυ ή την Παρασκευή, ενώ ο ίδιος, αναμένει ότι θα δοθεί έμφαση στα σημεία της αναφοράς, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως “απόρρητα σε υπερθετικό βαθμό”, ενώ από την άλλη μεριά, η πρόσβαση στα σημεία αυτά της αναφοράς “θα μπορούσε να είναι πιο εύκολη.”
Ο Κοναγουέι ηγήθηκε της έρευνας που έκανε η επιτροπή μετά την παραίτηση του Ρεπουμπλικάνου Ντέβιν Νούνες το 2017, δήλωσε ότι τα μέλη της επιτροπής έλαβαν την αναφορά από την κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μέσα στην εβδομάδα, μετά από μια διαδικασία επεξεργασίας της, που διήρκησε έναν μήνα.
Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη της επιτροπής, μελετούν σήμερα την αναφορά που τους επέστρεψαν οι υπηρεσίες πληροφοριών.
Ο Κοναγουέι είπε ότι αναμένει την δημοσιοποίηση της αναφοράς που έχει υποστεί υπερβολική επεξεργασία διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών, ενώ ο ίδιος, θα προσπαθήσει να πείσει τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών ότι “το παράκαναν” σχετικά με την απόκρυψη στοιχείων.
Οι Ρεπουμπλικάνοι προχώρησαν τον προηγούμενο μήνα στην δημοσιοποίηση μιας περίληψης των ευρημάτων της έρευνας, που έκαναν στο πλαίσιο της επιτροπής. Η εξέλιξη αυτή, ακολούθησε την μονομερή από πλευράς των Ρεπουμπλικάνων, διακοπή της έρευνας για την Ρωσία από την επιτροπή, παρά την αντίδραση των Δημοκρατικών.
Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, υποστήριξαν ότι υπάρχουν ακόμη δεκάδες μάρτυρες για να εξεταστούν και να καταθέσουν στοιχεία.
Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι συμπέραναν ότι η Ρωσία είχε εμπλοκή στις εκλογές του 2016, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι δεν εντόπισαν αποδείξεις σχετικά με την διάπραξη συνωμοσίας μεταξύ του προέδρου Τραμπ και των Ρώσων, ως προς την ενίσχυση της επιρροής τους. Η επιτροπή επέκρινε την αντίδραση της προηγούμενης κυβέρνησης Ομπάμα στις πρώτες ενδείξεις ρωσικής εμπλοκής, ενώ αμφισβήτησε θέτοντας ερωτηματικά τα συμπεράσματα του FBI, της CIA, αλλά και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) ότι η Ρωσία αποφάσισε μονομερώς να ενισχύσει την προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ.
Η ίδια αναφορά περιλαμβάνει κι ένα τμήμα για τις “διαρροές” από την κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ κατηγορεί τον Τζέιμς Κλάπερ, Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Ομπάμα, ότι “κατέθεσε αντιφατικά στοιχεία” στην επιτροπή.
Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους ότι απέτυχαν να αξιοποιήσουν πολλές πληροφορίες κι επέτρεψαν σε μη συνεργάσιμους μάρτυρες, να μην απαντήσουν σε ερωτήσεις ουσιαστικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη της επιτροπής, ότι δέχθηκαν την παρέμβαση του Λευκού Οίκου και πραγματοποίησαν μία έρευνα χωρίς σοβαρά στοιχεία.
Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι δεν εντοπίστηκαν ουσιαστικές αποδείξεις, προκειμένου να αποδειχτούν οι ισχυρισμοί για συνεργασία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και των Ρώσων, προκειμένου να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Επίσης, οι Ρεπουμπλικάνοι καταγγέλλουν τους Δημοκρατικούς ότι χρησιμοποίησαν την έρευνα προκειμένου να συκοφαντήσουν τόσο τον πρόεδρο Τραμπ, όσο και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.
Ο Κοναγουέι δήλωσε επίσης, ότι δεν είναι πιθανό για την επιτροπή να προχωρήσει άμεσα στην δημοσιοποίηση καταθέσεων που έδωσαν οι μάρτυρες, καθώς δεν επιθυμεί να υπάρξει παρέμβασή της στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, για το ίδιο ζήτημα. Παράλληλα, μια τέτοια εξέλιξη θα αποθάρρυνε μελλοντικούς μάρτυρες να καταθέσουν στο Κογκρέσο. Ωστόσο, τόνισε ότι η επιτροπή θα επανεξετάσει τις καταθέσεις των μαρτύρων, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που πραγματοποιεί ο Ρόμπερτ Μάλερ.
Πηγή: “Politico”

27/04/2018 11:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: