Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις γύρω από τις έρευνες της Αστυνομίας για εξιχνίαση της δολοφονίας του ζεύγους στο Στρόβολο κυριαρχεί και σήμερα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι εκτιμήσεις για τη διαφωνία που προέκυψε στις επαφές Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα σε σχέση με τη βάση λύσης στο Κυπριακό, η απόρριψη της πρόταση νόμου για δημοσίευση των ονομάτων όσων παίρνουν υπηκοότητα έναντι επενδύσεων, αλλά και ο επαναπατρισμός σημαντικού ψηφιδωτού που κλάπηκε το 1974 από την Παναγία Κανακαριά.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ένα μαχαίρι, ένας δράστης» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι ένα ήταν τελικά το μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε στην άγρια δολοφονία του ζεύγους Γιώργου Χατζηγεωργίου και Ντίνας Σεργίου στο Στρόβολο, γεγονός που παραπέμπει σε ένα και μοναδικό δράστη. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα προτείνει τη δημιουργία νομικού πλαισίου για να καταστεί εφικτή η διαδικασία των ηλεκτρονικών εκποιήσεων ακινήτων. Επίσης γράφει για πλήρη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία για ΑΟΖ και Κυπριακό από την Κοινοπολιτεία.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρώτο θέμα του «Μόνο ο 15χροος γιος μπορεί να ρίξει φως» και γράφει ότι ο μοναδικός ουσιαστικός μάρτυρας του στυγερού εγκλήματος στον Στρόβολο είναι εκ των πραγμάτων ο 15χρονος γιος της οικογένειας, με τους ανακριτές να προσανατολίζονται, με τη σύμφωνο γνώμη των ψυχολόγων και της Νομικής Υπηρεσίας, να τον καλέσουν για κατάθεση ενδεχομένως και σήμερα. Επίσης αναφέρει ότι επαναπατρίζεται το πιο σημαντικό κλεμμένο ψηφιδωτό του Αποστόλου Ανδρέα από τον ναό της Παναγίας Κανακαριάς στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη. Ακόμη γράφει για διαφωνίες στα επόμενα βήματα του Κυπριακού κατά τις επαφές Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Περιμένουν φως από DNA» και γράφει ότι δύο και πλέον 24ωρα μετά το διπλό έγκλημα που σόκαρε την κοινωνία, η Αστυνομία ψάχνει τους δράσεις και τα ελατήρια μέσω αποτελεσμάτων των επιστημονικών αναλύσεων, ενώ τυχόν εντοπισμός DNA και αποτυπωμάτων τρίτων προσώπων στην οικία θα δώσει άλλη δυναμική στις έρευνες. Επίσης λέει ότι συμπληρώθηκαν οι υποθαλάσσιες έρευνες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για τις δύο προγραμματισμένες γεωτρήσεις της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10. Ακόμη παραθέτει συνέντευξη από το «χρυσό» κορίτσι των Κοινοπολιτειακών Αγώνων, Διαμάντω Ευριπίδου.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Χάραξαν τα… δικά τους βήματα» γράφει στο πρώτο θέμα ότι σε αξιολόγηση και ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό προέβησαν χθες οι Τσαβούσογλου και Ακιντζί. Προσθέτει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ φαίνεται ότι κατέθεσε πρόταση για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών, ενώ ο κ. Ακιντζί παραμένει σταθερός στη συμφωνημένη βάση. Σε άλλο θέμα γράφει για 748 θανάτους παιδιών σε 10 χρόνια, με τα ατυχήματα να βρίσκονται στις πρώτες αιτίες των θανάτων παιδιών και εφήβων από 5-19 χρονών. Αλλού, λέει ότι οι ντιβέλοπερς διώχνουν τους γεωργοκτηνοτρόφους στα Πολεμίδια, με τους τελευταίους να προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «’Μυστικοί’ οι κάτοχοι των χρυσών διαβατηρίων» και γράφει ότι η Βουλή απέρριψε την Παρασκευή την πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων να δημοσιεύονται τα ονόματα όσων λαμβάνουν κυπριακή υπηκοότητα μέσω του σχεδίου προσέλκυσης επενδυτών. Ακόμη, γράφει ότι η Ιταλία διαπραγματεύτηκε με τη μαφία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά από ένα κύμα δολοφονιών και βομβιστικών επιθέσεων. Αναφέρει εξάλλου ότι τέσσερις κυπριακές ταινίες θα προβληθούν στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/04/2018 09:18

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: