Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το θέμα της καθαίρεσης του ιερέα Στυλιανού Σάββα από την Ιερά Σύνοδο, η έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και οι εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου, οι εκροές καταθέσεων στο Συνεργατισμό που ανήλθαν σε 1,9 δις, η δημιουργία πάρκου κροκοδείλων στην Άχνα και το σενάριο της συγχώνευσης της «καλής» Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με άλλη κυπριακή τράπεζα που φαίνεται να ευνοεί η Φρανκφούρτη, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της υπό την τίτλο «Εργάται του σκότους» αναφέρεται στους “σκληρούς” χαρακτηρισμούς του Μητροπολίτη Κύκκου και Τυλληρίας Νικηφόρου εναντίον μελών της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος σε υπόμνημα του χθες προς την Ιερά Σύνοδο, κάνει λόγο για «εργάται του σκότους», αναφερόμενος στη διαρροή πρακτικών για τον ιερέα που καθαιρέθηκε. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο Ταγίπ Ερντογάν οργισμένος από την έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επιτέθηκε σε Ελλάδα, Κύπρο και ΕΕ και στη συνέχεια προκήρυξε εκλογές για τις 24 Ιουνίου. Επίσης, αναφέρεται στην υπόθεση 32χρονου από το Κολόσσι που κατήγγειλε ότι του είχαν κλέψεις 23 σκυλιά αξίας 69 χιλιάδων, σημειώνοντας ότι τα 9 εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα και του παραδόθηκαν.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ανέβλεψαν οι ιεράρχες και τελικά τον ξύρισαν» αναφέρει πως “οι συνοδικοί άφησαν χθες κατά μέρος τα νομικίστικα τερτίπια και τους βυζαντινισμούς και βρήκαν αυθημερόν τη φόρμουλα”, για την καθαίρεση του ιερέα Στυλιανού Σάββα. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις δηλώσεις του Δήμαρχου Παραλιμνίου, ο οποίος ανακρίθηκε για τις παρεμβάσεις στις παραλίες και δηλώνει περήφανος ακόμα και αν βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αφού όπως υποστήριξε υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του Δήμου. Αλλού γράφει ότι εντός Απριλίου θα ανακοινωθεί το νέο σχέδιο αυτοπαραγωγής ρεύματος που περιμένουν οι επιχειρήσεις.

«Ο φιλελεύθερος» με τίτλο «Εκροές 1,9 δις σε 3 μήνες» αναφέρει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 ήταν εφιάλτης για το Συνεργατισμό, αφού όπως αποκαλύφθηκε χθες οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν σε 1,9 δις, τα οποία όπως δείχνουν τα στοιχεία μπήκαν κάτω από τα μαξιλάρια. Ακόμα γράφει ότι δόθηκε το πράσινο φως από το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας για δημιουργία πάρκου κροκοδείλων, αφού δέχτηκε την πρόταση ισραηλινής εταιρείας. Επίσης, αναφέρεται στα σχολεία που βρίσκονται εντός των τειχών της πρωτεύουσας, λέγοντας πως οδηγούνται στο κλείσιμο, αφού οι μαθητές ολοένα και λιγοστεύουν.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Συγχώνευση ευνοεί η Φρανκφούρτη» αναφέρει πως το σενάριο της συγχώνευσης της «καλής» Συνεργατικής Κυπρπιακής Τράπεζας με άλλη κυπριακή τράπεζα φαίνεται να ευνοεί η Φρανκφούρτη, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών. Αλλού γράφει ότι πεντάστερα ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής είναι χωρίς πολεοδομικές άδειες και άδειες οικοδομής, αφού προβαίνουν σε αυθαίρετες επεκτάσεις. Επιπλέον, αναφέρει ότι ο Δήμος Αγίου Αθανασίου τίμησε τον ηγέτη της Αριστεράς Εζεκία Παπαϊωάννου, δίδοντάς το όνομα του σε ένα από τα ωραιότερα πάρκα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail υπό τον τίτλο «Ιερέας καθαιρέθηκε για σεξουαλική κακοποίηση» αναφέρει ότι η Ιερά Σύνοδος χθες καθαίρεσε ιερέα, ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης για σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιού που υιοθέτησε, η οποία αυτοκτόνησε. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει πως ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ διερωτήθηκε χθες πώς «μια τόσο μεγάλη ΕΕ είναι όμηρος της νότιας Κύπρου”, επικρίνοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι στις 4 Μαΐου ο 27χρονος από την Πάφο απαντά με παραδοχή ή μη στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει σε σχέση με το θάνατο της 46χρονης από τη Βουλγαρία, Petrana Milchova Nikolova.

ΚΥΠΕ – Έμιλη Λάμπρου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
19/04/2018 08:18

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: