Η αποχώρηση του Ράιαν ενισχύει τον πολιτικό ανταγωνισμό ΜακΚάρθι και Σκαλίς




Ο Κέβιν ΜακΚάρθι θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει επιτυχώς τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και να κερδίσει τις εντυπώσεις της συντηρητικής πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων (House Freedom Caucus) στην κεντρική πολιτική επιδίωξή του να γίνει ο 55ος πρόεδρος του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, σχολιάζει το “Politico.”

Παράλληλα θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του ηγετικού στελέχους των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων Στιβ Σκαλίς.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης του Πολ Ράιαν από την προεδρία του σώματος έθεσε αυτομάτως σε πολιτικό ανταγωνισμό τον ΜακΚάρθι και τον Σκαλίς για την διεκδίκηση της προεδρίας, ταυτόχρονα με την πολιτική μάχη που θα πρέπει να δώσουν οι Ρεπουμπλικάνοι για την διατήρηση του πολιτικού ελέγχου στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο ΜακΚάρθι θα πρέπει επίσης να διαχειριστεί πολιτικά τον πρόεδρο Τραμπ και την αμφιλεγόμενη δημοτικότητά του, αλλά και να παρατηρεί τις κινήσεις του Σκαλίς, που έχει δημόσια δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για την προεδρία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά μόνο στην περίπτωση πολιτικής αποδυνάμωσης του ΜακΚάρθι. Έτσι, ο 53χρονος Ρεπουμπλικάνος που εκλέγεται στην Καλιφόρνια θα πρέπει να βρει ποια είναι η κατάλληλη πολιτική στρατηγική, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νίκη των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν για το Κογκρέσο στις αρχές Νοεμβρίου.

Στην περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι κατορθώσουν να ελέγξουν την Βουλή των Αντιπροσώπων, ο ΜακΚάρθι αμέσως μετά θα βρεθεί αντιμέτωπος με την συντηρητική πτέρυγα του κόμματος στην Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία και τορπίλισε πολιτικά την προσπάθεια που είχε κάνει ο ίδιος για την εκλογή του στην προεδρία του σώματος, το 2015. Η αρνητική πολιτική αυτή εξέλιξη για τον ίδιο άνοιξε τον δρόμο για την πολιτική αναρρίχηση του Ράιαν στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Στην διάρκεια της χθεσινής ημέρας, όταν η ανακοίνωση της συνταξιοδότησης του Ράιαν προκαλούσε πολιτικό σεισμό στην Ουάσινγκτον, παρά το γεγονός ότι θεωρούνταν σχεδόν αναμενόμενη κατά τα προηγούμενα 24ωρα, τόσο ο ΜακΚάρθι, όσο κι ο Σκαλίς έκαναν θετικά σχόλια για τον αποχωρούντα πρόεδρο του σώματος, χωρίς ν’ αναφερθούν στις δικές τους φιλοδοξίες. Ωστόσο, για τους Ρεπουμπλικάνους στην Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι και τα δύο κοινοβουλευτικά στελέχη επιθυμούν ν’ ασκήσουν την προεδρία.

“Έχουμε πρόεδρο στην Βουλή των Αντιπροσώπων,” δήλωσε ο ΜακΚάρθι ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους, εάν θα ήθελε ν’ αντικαταστήσει τον Ράιαν. “Οι προσπάθειές μας, επικεντρώνονται στην ολοκλήρωση υλοποίησης της πολιτικής μας ατζέντας. Έχουμε ακόμη αρκετούς μήνες μπροστά μας. Κι αμέσως μετά, θα πρέπει να διατηρήσουμε την πλειοψηφία,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο ΜακΚάρθι υποβάθμισε κάθε ερμηνεία απογοήτευσης των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων από την ανακοίνωση της συνταξιοδότησης του Ράιαν, μόλις επτά μήνες πριν από την διεξαγωγή των εκλογών του Νοεμβρίου. “Θυμηθείτε ότι είχαμε δύο προέδρους με αυτήν την πλειοψηφία και θα συνεχίσουμε να την διατηρούμε,” σχολίασε ο ΜακΚάρθι για να διαβεβαιώσει: “Οι εκλογές δεν γίνονται για την ηγεσία.”

“Δεν ανταγωνιζόμαστε πολιτικά. Ο πρόεδρος έκανε την ανακοίνωσή του. Τα μέλη προσπαθούν να κατανοήσουν την σημασία της. Από την άλλη μεριά, πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στην πολιτική μας ατζέντα. Πρέπει να συνεργαστούμε με τον πρόεδρο Τραμπ, ώστε η οικονομία να δουλέψει και πάλι, αλλά και να διατηρήσουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εάν εκτραπούμε σ’ έναν προεκλογικό αγώνα (ηγεσίας) αυτό δεν θα έχει καμία σημασία εάν πρόεδρος του σώματος γίνει η Νάνσι Πελόζι,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σκαλίς.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν ήδη συζητήσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων για το αν ο Ράιαν μπορεί ή πρέπει να μείνει στην προεδρία του σώματος κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Μερικοί κοινοβουλευτικοί, αλλά και οι σύμβουλοί τους σε ιδιωτικές συζητήσεις διερωτώνται για το πόσο είναι πολιτικά εποικοδομητικό να παραμείνει στην θέση του ένας πρόεδρος που αποχωρεί. Σύμφωνα με το πολιτικό αυτό σενάριο, η ανάδειξη του ΜακΚάρθι στην προεδρία μέσα στους επόμενους μήνες και πριν από το Νοέμβριο θα του επιτρέψει να ηγηθεί της προσπάθειας επανεκλογής του από μία θέση πολιτικής ισχύος, κι όχι μέσω της αναμονής του εκλογικού αποτελέσματος του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για μία ενδεχόμενη πρόθεση του Ράιαν να εγκαταλείψει άμεσα την θέση του, σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά και κατά την άποψη πηγών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. “Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν έχω τελειώσει ακόμη. Έχω την πρόθεση να ολοκληρώσω την θητεία μου,” δήλωσε χαρακτηριστικά στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παρά το γεγονός ότι ηγεσία του κόμματος είναι επιφυλακτική σε τοποθετήσεις αναφορικά με τον διάδοχο του Ράιαν, μία ομάδα πολιτικών συμμάχων του ΜακΚάρθι συντάχτηκαν άμεσα στο πλευρό του, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητά του. Η ίδια εξέλιξη, αλλά σε πιο χαλαρούς τόνους καταγράφηκε και στους πολιτικούς συμμάχους του Σκαλίς, με μία δόση πολιτικής επιφύλαξης, ώστε να μην προκληθεί αντίδραση από την πλευρά του ΜακΚάρθι.

“Νομίζω ότι ο Κέβιν θα είναι ένας θαυμάσιος ηγέτης,” σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος Τζεφ Ντένχαμ που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκλέγεται στην Καλιφόρνια για να διορθώσει αμέσως την τοποθέτησή του, προσθέτοντας “πρόεδρος” στην θέση του “ηγέτης.”

Μετά την ανακοίνωση του Ράιαν, οι Ρεπουμπλικάνοι στο σύνολό τους αναμένουν ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ του ΜακΚάρθι και του Σκαλίς θα κλιμακωθεί και θα εξελιχθεί σε ανοιχτό προεκλογικό αγώνα για την διεκδίκηση της προεδρίας, ενώ μέχρι σήμερα οι κινήσεις των δύο υποψηφίων γίνονταν παρασκηνιακά.

“Ο καθένας τους θ’ αρχίσει να διεκδικεί ανοιχτά την θέση. Δεν θα περιμένουν εννέα μήνες,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάρκ Μίντοους, που εκλέγεται στην Βόρεια Καρολίνα και προεδρεύει στην συντηρητική ομάδα (House Freedom Caucus).

Όλες οι πράξεις τους από εδώ και πέρα θα εξελίσσονται κάτω από αυτό το πρίσμα,” δήλωσε υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος σύμβουλος.

Ωστόσο, επικρατεί αμφιβολία για τα αποτελέσματα υιοθέτησης μιας τέτοιας πρακτικής, ενός προεκλογικού αγώνα για την διεκδίκηση της προεδρίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, επτά μήνες πριν από την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών. Η προοπτική αυτή ανησυχεί αρκετούς Ρεπουμπλικάνους, που σημειώνουν ότι ο προεκλογικός αγώνας για την προεδρία, μπορεί ν’ αποσπάσει την προσοχή των υποψηφίων από τους Δημοκρατικούς. “Δεν χρειαζόμαστε την διαίρεση αυτή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δεν χρειαζόμαστε μία διαίρεση για την εκλογή προέδρου στην Βουλή των Αντιπροσώπων στην διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας,” δήλωσε Ρεπουμπλικάνος Πίτερ Κινγκ, που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Νέα Υόρκη.

“Ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η προεκλογική εκστρατεία θα προσδιορίσουμε τα δυνατά κι αδύναμα σημεία μας. Αυτό θα καθορίσει και το ποιος θα μπορούσε να είναι ο πρόεδρος στην Βουλή των Αντιπροσώπων,” συμπλήρωσε ο Φρανκ Λούκας, που είναι Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων κι εκλέγεται στην Οκλαχόμα.

Οι ψύχραιμες φωνές στην Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηρίζουν ότι η “εσωτερική πολιτική αιματοχυσία” ενόψει προεκλογικής περιόδου δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν και θα φέρει σε δύσκολη θέση το κόμμα απέναντι στους ψηφοφόρους του.

Από την άλλη μεριά, ερωτηματικά προκαλεί η επιλογή του Ράιαν για την χρονική στιγμή ανακοίνωσης της συνταξιοδότησης του, αλλά και για την πρόθεσή του να παραμείνει στην θέση του. Η στάση αυτή, με δεδομένο το κλίμα πολιτικής πόλωσης στο Κογκρέσο δυσχεραίνει την δρομολόγηση εξελίξεων, ενώ αν η αποχώρησή του συμβάδιζε με την ανακοίνωσή του, τότε, οι εξελίξεις θα ήταν πιο ουσιαστικές και άμεσες.

Ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, οι Ρεπουμπλικάνοι θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν και τα αποτελέσματα της έρευνας για την Ρωσία, ενώ οι δίκες του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ αρχίζουν μέσα στο καλοκαίρι.

Το δυνατό τους πολιτικό χαρτί για τον προεκλογικό αγώνα είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που υπονομεύεται από τις κινήσεις επιβολής εμπορικού προστατευτισμού που προσπαθεί να επιβάλλει ο πρόεδρος Τραμπ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: