Δύσκολη η επόμενη μέρα: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLASJOURNAL.COM

Οχυρωμένοι πίσω από τις πάγιες θέσεις τους και χωρίς να καθορίσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό παρέμειναν ο Πρόεδρος Νικος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης,  Μουσταφά Ακιντζί, στη διάρκεια του αποψινού δείπνου, στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση που κράτησε σχεδόν δυο ώρες ενώ στη συνέχεια παρακάθισαν σε δείπνο που παρέθεσε η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ. Είναι προφανές πως ο Μουσταφά Ακιντζί προσήλθε στο δείπνο κουβαλώντας τις οδηγίες του Ταγίπ Ερντογάν με στόχο να αποτρέψει βήματα προς τα εμπρός στο Κυπριακό, εκτός κι εάν γίνουν αποδεκτοί οι όροι του. Κοντολογίς, η  Άγκυρα επιμένει στο πάγωμα των εξελίξεων, εκτός κι εάν δεν γίνουν αποδεκτοί οι όροι της, κυρίως σε ότι αφορά την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Επιμένει και στο καθορισμό χρονοδιαγράμματος εάν και εφόσον επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Και στα δυο αυτά ζητήματα υπάρχουν διαφωνίες.

Αμφότεροι συμφώνησαν, πάντως, ότι ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού θα μπορούσε να διορίσει προσωπικό απεσταλμένο για να αρχίσει συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους. Αυτό, όμως, για να γίνει θα εξαρτηθεί από τα μηνύματα που θα στείλουν οι δυο πλευρές προς τον Αντόνιο Γκουτέρες. Κατά πόσο, δηλαδή, είναι έτοιμοι για μια νέα προσπάθεια.

Την ίδια ώρα, συμφώνησαν να ασχοληθούν με θέματα «χαμηλής πολιτικής», σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν, παρά τις μεγάλες διαφορές που τους χωρίζουν, κανάλια επικοινωνίας. Ως εκ τούτου έχουν συμφωνήσει να ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας την 1η Ιουλίου  και της Λεύκας στα μέσα Σεπτεμβρίου. Το άνοιγμα οδοφραγμάτων εξυπηρετεί πρωτίστως την τουρκική πλευρά.

Σύσκεψη και δηλώσεις

Από τις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το δείπνο και αφού συσκέφθηκε με τους στενούς του συνεργάτες, προκύπτει πως τόσο ο ίδιος όσο και ο κατοχικός ηγέτης παρέμειναν στις θέσεις τους στα βασικά ζητήματα, που επηρεάζουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος ζήτησε συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα. Θέση με την οποία διαφωνεί ο κ. Ακιντζί. Ο κατοχικός ηγέτης ζήτησε συνδιαχείριση του  φυσικού αερίου με τη δημιουργία κοινής επιτροπής, αλλά αυτό απορρίφθηκε από το Νίκο Αναστασιάδη. Αυτό το θέμα δεν μπαίνει στο τραπέζι του διαλόγου, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως δεν αποκλείεται ο διορισμός ενός απεσταλμένου εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ επιθυμεί να αποστείλει κάποιον προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όπως και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακοινώσει, υπήρξε μια δίωρη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Ακκιντζί, κατά τη διάρκεια της οποίας με πολλή ευθύτητα, αλλά και πραότητα έχουμε διεξέλθει των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται, της προοπτικής ενός νέου διαλόγου.

Διαπιστώσαμε τις διαφωνίες που υπάρχουν. Έχω επαναλάβει ότι από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε από εκεί όπου είχε τερματιστεί ο διάλογος στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ίδιος, όπως και δεν απέκλεισε κανένας το ενδεχόμενο, αν ο ΓΓ επιθυμεί να αποστείλει κάποιον προσωπικό απεσταλμένο, προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου με κύριο θέμα τις παραμέτρους του ΓΓ, (αυτό) να επισυμβεί».

Ερωτηθείς αν υπήρξε κοινό έδαφος σε αυτή τη συνάντηση, ο Πρόεδρος είπε «αν θεωρείτε κοινό έδαφος τη διαπίστωση ότι και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους!».

Σε ερώτηση αν ο κ. Ακκιντζί επέμενε στο θέμα της δημιουργίας δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για το φυσικό αέριο, ο Πρόεδρος είπε ότι «ήγειρε το θέμα, αλλά γνώριζε εκ των προτέρων τη στάση μου και ως εκ τούτου δεν πήρε πολύ χρόνο η επανάληψη της θέσης ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης ή να τεθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κάτι ανάλογο,  δηλαδή είτε αναβολή του ενεργειακού προγράμματος είτε και μικτής επιτροπής κλπ».

Ερωτηθείς αν οι δύο πλευρές συμφώνησαν απόψε να μην υπάρξει ένσταση στον διορισμό ενός απεσταλμένου ή μια διαδικασία βολιδοσκόπησης, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν αποκλείεται αυτό».

Σε ερώτηση αν κατά το δείπνο τέθηκαν θέματα διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν ήταν ένας διάλογος που επικεντρωνόταν. Έγιναν αναφορές στις υφιστάμενες διαφορές, κατά πόσο η μια πλευρά εμμένει σε εκείνα τα οποία υποστηρίζει και η άλλη σε εκείνα που υποστήριξε. Αλλά σε λεπτομέρεια διάλογος ή διαπραγμάτευση δεν υπήρξε».

Κληθείς να πει αν έχουν συζητήσει για θέματα διάνοιξης οδοφραγμάτων, ο Πρόεδρος είπε «ναι. Έχουμε πει ότι μέχρι την 1η Ιουλίου ενδεχόμενα το οδόφραγμα της Δερύνειας να παραδοθεί και περί τα μέσα Σεπτεμβρίου το οδόφραγμα που συνδέει τη Λεύκα με το Απλίκι».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακκιντζί θέτει θέμα φυσικού αερίου και ερωτηθείς αν η δική μας πλευρά έχει θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «όλα έχουν εγερθεί, αναφερθεί και συζητηθεί».

Τέλος, σε ερώτηση αν θα αρχίσει μια εκ νέου περίοδος προπαρασκευής ή αν θα είναι μια περίοδος στασιμότητας, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό εξαρτάται από τον Γενικό Γραμματέα εάν και κατά πόσον θα αποφασίσει να αποστείλει κάποιον για διερευνητική αποστολή».

Σύντομο ανακοινωθέν

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το σύντομο ανακοινωθέν που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη μετά το τέλος του δείπνου. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν πως «οι δύο ηγέτες είχαν κατ` ιδίαν συνάντηση δύο ωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε μια «ανοικτή και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: