“Το’πε και το’κανε” ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ: Δασμοί 10% στο αλουμίνιο και 25% στο χάλυβα




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το έγγραφο για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, εξαιρώντας προς το παρόν το Μεξικό και τον Καναδά.

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή “εντός 15 ημερών”, με το Μεξικό και τον Καναδά να απαλλάσσονται “προς το παρόν” από το μέτρο, ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι θα επιτραπεί σε άλλες χώρες να συζητήσουν με την κυβέρνηση “εναλλακτικούς τρόπους” για την αντιμετώπιση της απειλής στην εθνική ασφάλεια που προκαλείται από τις εξαγωγές τους σε χάλυβα και αλουμίνιο στις ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι οι απαλλαγές για το Μεξικό και τον Καναδά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την NAFTA.

Σύμφωνα με το Associated Press, όλες οι χώρες που επηρεάζονται από τους αμερικανικούς δασμούς, έχουν προσκληθεί να διαπραγματευτούν εξαιρέσεις από τα μέτρα.


Δηλώσεις Τραμπ πριν την υπογραφή

«Θα είμαστε πολύ δίκαιοι και πολύ ευέλικτοι», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη μιας υπουργικής σύσκεψης στον Λευκό Οίκο.

Πριν μια εβδομάδα, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του για επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% αλουμινίου.

Στις σύντομες δηλώσεις άφησε να εννοηθεί ότι κάποιες χώρες ενδέχεται να απαλλαγούν από αυτούς τους δασμούς.

«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Αυστραλία, έχουμε εμπορικό πλεόνασμα με την Αυστραλία, μια σπουδαία χώρα, εταίρος μας επί πολλά χρόνια, θα κάνουμε κάτι άλλο μαζί τους», σημείωσε.

«Θα κάνουμε κάτι διαφορετικό με άλλες χώρες», πρόσθεσε, ασκώντας κριτική στην Γερμανία, στο ζήτημα του εμπορίου, αλλά επίσης και για τις δαπάνες άμυνας εντός του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η απόφασή του για το Μεξικό και τον Καναδά θα εξαρτηθεί εν τέλει από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την NAFTA που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των ΗΠΑ και των δύο χωρών.

Περισσότερες ειδήσεις ΗΠΑ εδώ

08/03/2018 23:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: