“Πρεμιέρα” στην προανακριτική για την Novartis: Διαφωνίες για τη δημοσιοποίηση συνεδριάσεων




Ξεκίνησε τις εργασίες της σήμερα η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Novartis, την ίδια στιγμή που η εταιρεία ετοιμάζεται να δώσει στις αμερικανικές Αρχές στοιχεία για υπαλλήλους της που φαίνεται πως εμπλέκονται στην υπόθεση, μετά τη σχετική άδεια που παρείχε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Της επιτροπής θα προεδρεύει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, ενώ αντιπρόεδρος θα είναι ο κύριος Λαζαρίδης.

Υπέρ της τήρησης της αρχής της μυστικότητας των συνεδριάσεων τάχθηκε η πλειοψηφία των μελών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη NOVARTIS, στη σημερινή πρώτη συνεδρίασή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της αρχής της μυστικότητας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΝΔ, με το σκεπτικό ότι πρέπει να τηρηθεί ο Ποινικός Κώδικας.

Δημοσιότητα των συνεδριάσεων ζήτησε το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή. Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε ότι δεν προβάλει αντιρρήσεις σε όποια απόφαση λάβει η επιτροπή. Τον προγραμματισμό και το αντικείμενο των εργασιών της θα συζητήσει η ειδική επιτροπή σε επόμενη συνεδρίασή της, που προσδιορίστηκε για τις εξήμισι το απόγευμα της Τρίτης. Την εβδομάδα αυτή θα υπάρξει μία ακόμη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, η οποία θα προσδιοριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

Σχολιάζοντας την απόφαση για “κλειστές” συνεδριάσεις, ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, του οποίου το όνομα αναφέρεται στη δικογραφία σχολίασε: “Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην πρόταση της ΔΗΣΥ, που αποδέχτηκαν Ποτάμι και ΚΚΕ, να υπάρξει δημοσιότητα στις συνεδριάσεις της επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση πιστοποιεί ένα και μόνο: την πρόθεση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να γίνουν όλα εν κρυπτώ για να προστατεύσουν όλους όσοι συμμετείχαν στην πλεκτάνη”

Λίγο πριν ξεκινήσει η πρώτη συνεδρίαση ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε με επιστολή του αναπομπή της απόφασης της Ολομέλειας σε ό,τι τον αφορά λέγοντας μάλιστα πως σε αντίθετή περίπτωση “θα θεωρεί άκυρη κάθε πράξη της επιτροπής θεωρώντας ότι η σύσταση της δεν έχει γίνει σύμφωνα με το νόμο, αφού δεν τηρήθηκε η πρόνοια του Κανονισμού της Βουλής, ότι σε πρόταση άσκησης δίωξης πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις υπουργών.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του τόνισε πως η Επιτροπή πρέπει να κάνει έρευνα σε βάθος ώστε να μην μείνουν εντυπώσεις σημειώνοντας πάντως ότι “δεν υπάρχει κανένας φάκελος, αλλά υπάρχουν τρεις ανώνυμοι μάρτυρες, που ούτως ή άλλως δεν συνιστούν απόδειξη και που λόγω ανωνυμίας είναι μειωμένης αποδεικτικής αξίας, ακόμη και αν όλα είναι νομότυπα”.

“Φοβούμαι όμως ότι όπως έχει προδιαγραφεί, και από αυτά που περιλαμβάνονται στην πρόταση και από αυτά που ειπώθηκαν στην Ολομέλεια, ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε επί της ουσίας, ότι θα κάνουν μια νομική συζήτηση – τάχα, δήθεν – ότι αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης”, προέβλεψε ο Ε. Βενιζέλος.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας το μέλος της επιτροπής, Μάκης Βορίδης, σε δηλώσεις του τόνισε πως το κόμμα του επιθυμεί την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να αποκαλυφθεί τόσο το πραγματικό ζήτημα όσο και η σκευωρία της κυβέρνησης «με την κατασκευή υπόπτων».

«Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή θα ασκήσει πλήρως τις αρμοδιότητές της. Θα εξετάσει μάρτυρες ανάμεσα στους οποίους και τους λεγόμενους “προστατευόμενους”. Και θα κάνει όλες τις ενέργειες που της αναθέτει ο νόμος προκειμένου να φανεί η αλήθεια. Είναι πολύ σημαντικό να μην αφεθούν να σπιλώνονται, με κατασκευασμένες μαρτυρίες αγνώστων μαρτύρων, πολιτικοί οι οποίοι είναι γνωστό ότι ενόχλησαν την Κυβέρνηση», είπε ο κύριος Βορίδης και πρόσθεσε: «Εκείνο το οποίο λέμε στην κυβερνητική πλειοψηφία, είναι να μην κρυφτούν πίσω από νομικούς τακτικισμούς, αλλά να αφήσουν να διερευνηθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και να ασκήσει πλήρως η Βουλή τα καθήκοντά της».

Πάντως ο «πόλεμος» κατά των προστατευόμενων μαρτύρων καλά κρατεί καθώς σήμερα ο πρώην υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσέφυγε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας του την αποκάλυψη των ονομάτων των προστατευόμενων μαρτύρων.
Στο πεδίο των ερευνών από την πλευρά τόσο της ελληνικής όσο και της αμερικανικής δικαιοσύνης, η Novartis Ελλάδος αναμένεται να στείλει συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία ζητήθηκαν από το FBI για υπαλλήλους της, αφού η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έδωσε θετική απάντηση στο σχετικό αίτημα της εταιρείας.

Στον αντίποδα, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis στη χώρα μας Κωνσταντίνος Φρουζής, επιχειρώντας να υπερασπιστεί τη θέση του κάλεσε με εξώδικο την Novartis να καταθέσει μέσω εκπροσώπου της ενώπιον της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, ότι δεν είχε ποτέ πρόσβαση σε εταιρικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και ως εκ τούτου δεν διακινούσε χρήματα για μίζες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: