Νέο παιχνίδι με τους Μαρωνίτες ξεκινά η τουρκική πλευρά στην Κύπρο




Μετά από αρκετούς μήνες, η τ/κ πλευρά επαναφέρει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα επιστροφής των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους, υπό το σημερινό καθεστώς.

Η κίνηση του Μουσταφά Ακιντζί την περασμένη βδομάδα να συναντηθεί με ομάδα ατόμων από το κατεχόμενο χωριό Αγίας Μαρίνας δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς αποσκοπούσε στο να ξαναζεστάνει το ζήτημα, στρέφοντας για ακόμα μια φορά την προσοχή σε θέματα πέραν της ουσίας του Κυπριακού και θέλοντας να μεταφέρει τις πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ανοίγοντας μέτωπα.

Η πρόσφατη κίνηση του Μουσταφά Ακιντζί να συναντηθεί με ομάδα ατόμων των Μαρωνιτών ερμηνεύεται από τη Λευκωσία, όπως ανέφεραν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στον «Φ», ως μία προσπάθεια από μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, σε συνεννόηση πάντα και με την Τουρκία, για δημιουργία εντυπώσεων. Πάνω σε αυτή τη γραμμή και δεδομένου των πιέσεων που δέχεται η Άγκυρα για την προκλητική στάση της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η τουρκική πλευρά προβαίνει σε κινήσεις τακτικής και επικοινωνιακού χαρακτήρα, προκειμένου να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο.

Δηλαδή ότι κάνει βήματα και ανοίγματα που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Επί της ουσίας ωστόσο, η τουρκοκυπριακή πλευρά, ακολουθώντας τη γραμμή της Άγκυρας, θέλει να προκαλέσει περαιτέρω πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά ενόψει και του ενδεχομένου επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, με δημιουργία νέων τετελεσμένων. Ως γνωστόν, το θέμα επιστροφής των Μαρωνιτών στα τέσσερα κατεχόμενα χωριά τους είχε ανοίξει για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι, μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα και στο πλαίσιο των αναφορών της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς για εφαρμογή σχεδίου Β και αναζήτησης λύσεων πέρα από συμφωνημένο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Την περασμένη Πέμπτη και πριν από τις δηλώσεις Ακιντζί την περασμένη Παρασκευή, οι κοινοτάρχες των τεσσάρων κατεχόμενων μαρωνίτικων χωριών, μαζί με τον εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή, είχαν συνάντηση με τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου. Η συνάντηση ήταν στο πλαίσιο των τυπικών συναντήσεων που γίνονται κατά διαστήματα. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με τους Μαρωνίτες και επανέλαβαν ότι η επίσημη θέση τους είναι ότι βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σημείωσαν ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε άλλη αναφορά από τις κατοχικές αρχές για το θέμα.

Την Παρασκευή ωστόσο, το θέμα επανήλθε μετά τις αναφορές Ακιντζί προς την ομάδα των Μαρωνιτών από την Αγία Μαρίνα Σκυλούρας που είχαν συνάντηση μαζί του, ότι δηλαδή θα προχωρήσει σε σύσκεψη συντονισμού με την «κυβέρνηση» αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2018 από τη «Βουλή».

Όπως είχε μεταδοθεί από τα κατεχόμενα σύμφωνα με την ανακοίνωση του λεγόμενου προεδρικού, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε συναντηθεί στο γραφείο του με αντιπροσωπεία των Μαρωνιτών της Αγίας Μαρίνας αποτελούμενη από τους Μαρία Εμανουήλ, Γιαννάκη Ρ. Εμανουήλ, Γιάννη Α. Εμανουήλ, Αντώνη Εμανουήλ, Μιχάλη Χατζηρούσο και τον πατέρα Ιωσήφ Σκέντερ.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι στη συνάντηση ο κ. Ακιντζί εξήγησε στους Μαρωνίτες της Αγίας Μαρίνας τις εργασίες που γίνονται στη βάση της πολιτικής απόφασης που είχε ληφθεί τον περασμένο Ιούλιο για την επιστροφή των Μαρωνιτών. Τους είπε επίσης ότι οι εργασίες αυτές. που διακόπησαν λόγω των πρόωρων «εκλογών». θα συνεχιστούν και αναμένεται να επιταχυνθούν μετά την έγκριση του «κρατικού προϋπολογισμού».

Προστίθεται στην ανακοίνωση ότι η απόφαση είχε ληφθεί στις 27 Ιουλίου πέρυσι μετά από σύσκεψη στο «προεδρικό» υπό τον Μουσταφά Ακιντζί και οι εργασίες συνεχίζονται με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το «πρωθυπουργικό γραφείο», τα «υπουργεία εξωτερικών, δημοσιονομικών, εσωτερικών», αρμόδιους της τουρκικής «πρεσβείας» και του τουρκικού στρατού. Είχε δημιουργηθεί, σημειώνεται, ένας οδικός χάρτης και χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση αυτής της απόφασης.

Καμία μετακίνηση στρατού

Να σημειωθεί ότι από τα τέσσερα μαρωνίτικα χωριά, δηλαδή της Αγίας Μαρίνας, Ασώματος, Κορμακίτη και Καρπάσια, είναι κατοικήσιμα τα δύο τελευταία στα οποία μάλιστα επέστρεψαν με το σχέδιο επανεγκατάστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αρκετά νεαρά ζευγάρια. Τα υπόλοιπα δύο, δηλαδή Αγία Μαρίνα και Ασώματος, είναι στρατιωτικές περιοχές και για να υπάρξει επανεγκατάσταση θα πρέπει να υπάρξει μετακίνηση του στρατού. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έγινε καμία κίνηση από πλευράς του τουρκικού στρατού, γεγονός που φανερώνει ότι οι κινήσεις που γίνονται από το κατοχικό καθεστώς περισσότερο έχουν στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.

Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Φώτης Φωτίου, σε δηλώσεις του για το θέμα, επανέλαβε τη θέση ότι το θέμα της επανεγκατάστασης είναι θέμα για το οποίο υπάρχουν κανονισμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπορεί οποιοσδήποτε θέλει και μπορεί να μετεγκατασταθεί στα κατεχόμενα να το πράξει με βάση αυτούς τους κανονισμούς.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: