Ισραήλ και Λίβανος δεν ρισκάρουν ένα νέο πόλεμο μεταξύ τους, δηλώνουν στελέχη της UNIFIL




Τα προβλήματα στις σχέσεις Ισραήλ και Λιβάνου είναι γνωστά και μεγάλα. Ξεχωρίζουν εκείνα που αφορούν συνοριακές διαφορές, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κυριαρχίας και τον ρόλο της Χέζμπολάχ στο Λίβανο και στις διμερείς σχέσεις.

Όμως αυτό που παρατηρούν τα στελέχη της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL), είναι ότι ίσως για πρώτη φορά αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές συναντώνται σχεδόν καθημερινά για να βρουν λύσεις και δεν υπάρχει καμία διάθεση να καταλήξουν τα πράγματα σε ακόμα μία αιματηρή σύγκρουση.

Έχει δημιουργηθεί ένα διαρκές τρίγωνο συνομιλιών μεταξύ της δύναμης του ΟΗΕ, του Ισραήλ και του Λιβάνου με επίκεντρο τη βάση του ΟΗΕ στη Naqoura του νότιου Λιβάνου.

Τα καυτά θέματα που απασχολούν τα δυο κράτη αυτή την ώρα είναι η κατασκευή ενός τοίχους από το Ισραήλ στα σύνορα με το Λίβανο, που προκαλεί τις αντιδράσεις της Βηρυτού, η αδειοδότηση εταιρειών για έρευνα και εκμετάλλευση Υ/Α σε θαλάσσια περιοχή του Λιβάνου αμφισβητούμενη από το Ισραήλ, καθώς και το μόνιμο πρόβλημα που υπάρχει στις διμερείς σχέσεις από το ρόλο, την παρουσία και την ισχύ της Χέζμπολάχ στο Λίβανο.

Ωστόσο, όλοι οι εμπλεκόμενοι δείχνουν πλέον να κατανοούν ότι ο πόλεμος και οι συγκρούσεις δεν ευνοούν κανένα, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, και έτσι συνομιλούν συνεχώς, επικοινωνούν συνεχώς, προκειμένου να λύνουν δια της διπλωματικής οδού τα καθημερινά προβλήματα.

Reuters, Hellasjournal.com by Mignatiou.com
09/03/2018
Naqoura, Lebanon

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: