Είναι “fake news”; Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δεν απομακρύνεται

Herbert Raymond McMaster, National Security Advisor of the President of the United States of America, in Munich, Germany. EPA, RONALD WITTEK
Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος ακόμη δεν έχει συνέλθει από το κύμα αλλεπάλληλων αποχωρήσεων στενών συνεργατών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έκανε την Πέμπτη κοπιώδεις προσπάθειες για να βάλει τέλος στις διαρκώς επανερχόμενες φήμες που θέλουν τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, τον στρατηγό Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, να παραιτείται.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι ο στρατηγός ΜακΜάστερ έχει επίσης πάρει την άγουσα προς την έξοδο και αναμένεται να παραιτηθεί το αργότερο τον επόμενο μήνα, «έπειτα από εντάσεις».

«Βρισκόμαστε συχνά αντιμέτωποι με φήμες και υπονοούμενα που αφορούν ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης», περιορίστηκε να πει ο Ρατζ Σα, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Δεν έχουμε καμιά ανακοίνωση να κάνουμε σχετικά με το προσωπικό (της αμερικανικής προεδρίας) αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, χωρίς να προχωρήσει σε κατηγορηματική διάψευση του δημοσιεύματος — δίνοντας έτσι νέα ορμή στη φημολογία.

Πράγμα που ώθησε τον εκπρόσωπο του ΜακΜάστερ να προχωρήσει από την πλευρά του σε μια σαφέστερη άρνηση: «Μόλις ήμουν με τον πρόεδρο Τραμπ και τον Χ. Ρ. ΜακΜάστερ στο Οβάλ Γραφείο. Ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι το δημοσίευμα του NBC News είναι “ψευδής είδηση” και τόνισε στον ΜακΜάστερ ότι κάνει σπουδαία δουλειά», υπογράμμισε ο Μάικλ Άντον.

Σύμφωνα με το NBC News (1), ο Στιβ Μπίγκαν, αντιπρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford αρμόδιος για τη δραστηριότητα του ομίλου στο εξωτερικό, είναι ένας από τους πιθανούς υποψήφιους για τη διαδοχή του ΜακΜάστερ.

Στο παρελθόν, ο Μπίγκαν είχε εργαστεί στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου του Τζορτζ Ου. Μπους, ενώ είχε επίσης διατελέσει σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας ενός πρώην προέδρου της Γερουσίας, του ρεπουμπλικάνου Μπιλ Φριστ.

Στη σχέση του Τραμπ με τον ΜακΜάστερ φέρονται να έχουν υπάρξει αρκετές εντάσεις.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος ανακάλεσε στην τάξη τον στρατηγό δημόσια, αφού ο ΜακΜάστερ έκρινε ότι υπάρχουν «αδιάψευστες» αποδείξεις για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας με στόχο να επηρεάσει την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016.

«Ο στρατηγός ΜακΜάστερ ξέχασε να πει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016 δεν επηρεάστηκαν ούτε μεταβλήθηκαν από τους Ρώσους», είχε γράψει ο Τραμπ στο Twitter πριν επιτεθεί στους δημοκρατικούς και τη Χίλαρι Κλίντον διότι κατ’ αυτόν εκείνοι «συνέπραξαν» αθέμιτα με τη Μόσχα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN είχε μεταδώσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα (2) ότι το Πεντάγωνο μελετά την ενδεχόμενη επάνοδο του στρατηγού ΜακΜάστερ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο διαπρεπείς αξιωματικούς της γενιάς του, σε ενεργό ρόλο στις ένοπλες δυνάμεις.

1 Wallace, Nicolle, «White House preparing for McMaster exit as early as next month», NBC News, 1η Μαρτίου 2018,

http://www.nbcnews.com/politics/donald-trump/white-house-preparing-mcmaster-exit-early-next-month-n852371

2 Starr, Barbara, Cohen, Zachary, Labott, Elise, Collins, Kaitlan και Gangel, Jamie, «McMaster could leave WH after months of tension with Trump», CNN, 22α Φεβρουαρίου 2018,

http://edition.cnn.com/2018/02/22/politics/hr-mcmaster-future-trump-white-house/index.html

02/03/2018 03:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-VoA
Ουάσινγκτον, United States

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal