Η ανάρμοστη σχέση του γαμπρού του Τραμπ με τους Τούρκους και τους Καταριανούς




Οι ομοσπονδιακοί ανακριτές στις Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν κατά πόσον οι επιχειρηματικές συζητήσεις του Τζάρεντ Κούσνερ, συζύγου της Ιβάνκα Τραμπ και γαμπρού του Αμερικανού Προέδρου, με ξένους επιχειρηματίες, επηρέασαν τις αποφάσεις του Λευκού Οίκου για συγκεκριμένες χώρες. Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, οι επαφές και οι συζητήσεις έγιναν πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ και πιθανότατα κάποιοι ωφελήθηκαν και άλλοι αντιμετώπισαν προβλήματα, ανάλογα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Κούσνερ.

Ξένοι μάρτυρες φέρονται να ενημέρωσαν τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ ότι ο προεδρικός γαμπρός προσπάθησε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα ακίνητα της οικογένειάς του. Ο ανακριτής εστιάζει ειδικά στις συζητήσεις του κ. Κούσνερ, κατά την μεταβατική περίοδο από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, με επιχειρηματίες από το Κατάρ, την Τουρκία, τη Ρωσία, την Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο σύζυγος της Ιβάνκα εξετάστηκε σαν μάρτυρας και για την πιθανή συμπαιγνία μεταξύ της Ρωσίας και της εκστρατείας του κ. Τραμπ για να επηρεαστούν οι εκλογές του 2016.

Αναφορικά με τις επαφές του με τους Τούρκους, οι ομοσπονδιακοί ερευνητές έχουν απευθυνθεί σε υπηκόους της Τουρκίας αναζητώντας πληροφορίες σχετικά με τον Κούσνερ. Επικοινώνησαν επίσης με το νομικό γραφείο του FBI στην Άγκυρα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Κατάρ που επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου, ανέφεραν ότι έδωσαν στον κ. Μιούλερ αυτά που πιστεύουν ότι αποτελούν αποδείξεις των προσπαθειών των γειτονικών χωρών του Περσικού Κόλπου σε συνεννόηση με τον Κούσνερ για να βλάψουν τη χώρα τους.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Κατάρ πιστεύουν ότι η θέση του Λευκού Οίκου για τον αποκλεισμό του Εμιράτου μπορεί να ήταν μια μορφή αντιποίνων που καθοδήγησε ο Κούσνερ. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν από καιρό ανταγωνιστική σχέση με το Κατάρ.

Ο Λευκός Οίκος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι ο αποκλεισμός του Κατάρ έγινε λόγω της υποστήριξης της κυβέρνησής του στους τρομοκράτες.

Δεν είναι σαφές πόσο επιτυχημένη ήταν η προσπάθεια του κ. Μιούλερ να προσεγγίσει τους Τούρκους υπηκόους ή ποιες συνομιλίες είχε ο Κούσνερ με κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες από την Τουρκία.

Άνθρωποι εξοικειωμένοι με το θέμα πιστεύουν ότι ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός ενέργειας της Τουρκίας συναντήθηκε με τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν. Στόχευε στην έκδοση του Ιμάμη Γκιουλέν στην Τουρκία για να δικαστεί και φέρεται να πρότεινε, από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, 15 εκατομμύρια δολάρια στον κ. Φλίν και στο γιό του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: