Επιθετική στρατηγική εναντίον της Κίνας στις θάλασσες, βλέπουν οι Αμερικανοί…




Πυκνώνουν οι φωνές στρατιωτικών αναλυτών και ανώτατων αξιωματικών των ΗΠΑ για την ανάγκη υιοθέτησης μιας επιθετικής στρατηγικής των Αμερικανών εναντίον των Κινέζων στις θάλασσες.

Ένα πρώτο σχετικό κείμενο, με συντάκτη τον Andrew F. Krepinevich Jr., είχε δει το φως της δημοσιότητας την Άνοιξη του 2015, στην πολύ γνωστή επιθεώρηση Foreign Affairs.

Πρόσφατα, σε συνέντευξή του ο απόστρατος πλοίαρχος του Αμερικανικού ναυτικού, Wayne Hughes, υποστήριξε τα κάτωθι:

  • «…στις θάλασσες της Κίνας μάλλον θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη αν δείξουμε την ικανότητα να αρνηθούμε την κίνηση του εμπορίου τους στη θάλασσα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε στην επίθεση. Η επίθεση μπορεί να εκδηλωθεί με μια στρατηγική απαγόρευσης και μπλοκαρίσματος της Κίνας στις θάλασσες. Μια επιθετική στρατηγική στο πλαίσιο που περιγράφω είναι η λιγότερο δαπανηρή και πιο πρόσφορη από τον έλεγχο των θαλασσών, διότι τότε την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει ο αντίπαλος. Απλά πρέπει να εκφοβίσουμε τους Κινέζους με μια στρατηγική θαλάσσιας απαγόρευσης, ώστε να μην μπορούν να διεξάγουν το εμπόριο τους, και είναι πολύ πιο ευάλωτοι στην απώλεια του εμπορίου από ότι υπήρξε η Σοβιετική Ένωση. Γι ‘αυτό με ενθουσιάζει η ιδέα της διατήρησης της ειρήνης δείχνοντας στους Κινέζους ότι μπορούμε να εκτελέσουμε μια στρατηγική απαγόρευσης ναυσιπλοΐας στις θάλασσές τους».

Η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης από το Αμερικανικό ναυτικό και η ενσωμάτωσή της στον στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ, θα απομακρύνει τη χώρα από αυτό που λεγόταν στο παρελθόν από πολλούς διανοητές, ότι δηλαδή το μέλλον βρίσκεται στην «Chimerica», μια σύμπραξη στρατηγικών συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Task & Purpose, Foreign Affairs, Hellasjournal.com by Mignatiou.com
15/03/2018
Washington DC, USA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: