Βαθύτατες οι διαφορές στο Κυπριακό μεταξύ Αλληλεγγύης και Αναστασιάδη, λέει η Θεοχάρους




Βαθύτατες παραμένουν οι διαφορές στο Κυπριακό μεταξύ του Κινήματος Αλληλεγγύης και του Νίκου Αναστασιάδη, δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος, Ελένη Θεοχάρους.

Στις δηλώσεις της μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία διήρκεσε περίπου μισή ώρα, η κ. Θεοχάρους είπε ότι πάντοτε οι συναντήσεις της με τον Νίκο Αναστασιάδη είναι «πολύ καλές γιατί μας δένει μακροχρόνια σχέση που δεν επηρεάζει τις πολιτικές διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται».

Χαρακτήρισε τις πολιτικές διαφορές που έχουν όσον αφορά το Κυπριακό ως «βαθύτατες, έχουμε διαφορετική αντίληψη γι’ αυτό το ζήτημα και το έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα».

Ανέφερε ότι θα ενημερώσει και την υπόλοιπη ηγεσία της Αλληλεγγύης για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ενόψει και του αποψινού συνεδρίου ενώ υπενθύμισε ότι ήδη το Εκτελεστικό Γραφείο έχει πάρει απόφαση να μην υποστηριχθεί κανείς από τους δύο υποψηφίους και θα παρθεί η τελική απόφαση απόψε.

Ερωτηθείσα για κοινές κατευθύνσεις των τεσσάρων κομμάτων που ψήφισαν Νικόλα Παπαδόπουλο, για τις οποίες γίνεται λόγος, και για το πώς θα πορευθεί η Αλληλεγγύη με αυτά τα κόμματα το επόμενο διάστημα, η κ. Θεοχάρους είπε ότι υπάρχουν δύο σκέλη σε αυτό το θέμα. «Το ένα είναι τί κάνουμε την Κυριακή. Και φαίνεται ότι σε αυτό το θέμα συμπλέουν οι απόψεις ολονών μας. Τώρα αν διαφέρει το φραστικό και το λεκτικό των αποφάσεων, δεν έχει καμιά σημασία, είναι περίπου ταυτόσημες οι αποφάσεις».

Το άλλο, είπε, «είναι η κοινή πορεία και η κοινή προσπάθεια για συντονισμό, κοινές ενέργειες από εκεί και πέρα που δεν ξέρω αν θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ευρύτερου σχηματισμού ή αν θα υπάρχει απλά ένας συνασπισμός που θα κινείται στα ίδια πλαίσια με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Απαντώντας άλλη ερώτηση κατά πόσο τώρα είναι η ώρα να αποποιηθούν της αυτονομίας τους αυτά τα κόμματα και να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός πόλου, η κ. Θεοχάρους είπε ότι “όπως ωρίμασε η απόφαση για να ενοποιηθούμε σε ένα ενιαίο μέτωπο για τις προεδρικές εκλογές έτσι πιστεύω θα ωριμάσει και αυτή η σκέψη. Όλα αυτά τα πράγματα δεν γίνονται τραβώντας από τα μαλλιά. Πρέπει μέσα στους ανθρώπους, μέσα στους πολιτικούς, να ωριμάσει η σκέψη, να υποχωρήσουν πολλά από τα ζητήματα που διαφοροποιούν τις θέσεις και τα εγώ του καθενός ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια σύμπλευση γύρω από ένα μεγάλο κοινό κόμμα».

Σε ερώτηση αν καλούν τα μέλη της Αλληλεγγύης να απέχουν ή αν πάνε στην κάλπη να ρίξουν λευκό, η κ. Θεοχάρους υπογράμμισε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν καλούμε τον κόσμο να απέχει. Η αποχή δεν είναι συμμετοχή στη δημοκρατική διαδικασία και την θεωρούμε ότι είναι αποποίηση και καθήκοντος και δικαιώματος του κάθε πολίτη. Οφείλουν να μεταβούν στην κάλπη. Δεν είμαστε δικτατορικό καθεστώς να αποφασίσουμε και να διατάζουμε. Εμείς θα πούμε την άποψή μας και τους καλούμε να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα και να εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, επιλέγοντας ούτε τον ένα ούτε τον άλλο.»

Κατά την άφιξή της, η κ. Θεοχάρους είπε ότι το Κυπριακό είναι το μείζον ζήτημα που αφορά την Αλληλεγγύη και το σύνολο του κυπριακού λαού και αναμένει να ακούσει τις απόψεις του Προέδρου. Τέλος είπε ότι μετέβη στο Προεδρικό μετά από πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/02/2018 12:27

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: