Καμιά σχέση των Σκοπίων με την Ελληνική Μακεδονία, επεσήμανε ο Μαυρίδης στην Ε.Ε.




Τη συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων έθεσε με δύο παρεμβάσεις του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, πρώτα στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenkovic για το μέλλον της Ευρώπης και έπειτα στη συζήτηση σχετικά με τη στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, στην παρουσία του Επιτρόπου Διεύρυνσης.

Στις δύο παρεμβάσεις του ο κος Κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι «το 2018 έχει ανακηρυχθεί ως Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την Ευρώπη. Η πολιτιστική κληρονομιά αφορά μεν το παρελθόν, αλλά είναι αυτό που καθορίζει τις αξίες μας για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον». Ο κος Μαυρίδης υπογράμμισε ότι το κοινό ευρωπαϊκό πολιτιστικό μας μέλλον πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια και την αλήθεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευρωβουλευτής ανέδειξε την πρωτοφανή καταστροφή των αρχαίων μνημείων και εκκλησιών στο βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, καθώς και το Σκοπιανό ζήτημα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «τα Σκόπια δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την Ελληνική Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο».

Σχετικά με την προοπτική διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων, o κος Μαυρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: «Τα έξι κράτη των Δυτικών Βαλκανίων έχουν, ομολογουμένως, μέλλον στην κοινή ευρωπαϊκή μας οικογένεια, όχι τόσο λόγω της γεωγραφίας αλλά εφόσον εφαρμόσουν στην πράξη το Κράτος Δικαίου και το Διεθνές Δίκαιο. Αν συγκρίνουμε το που βρίσκεται η σημερινή Τουρκία, που είναι ήδη σε ενταξιακό καθεστώς, με ορισμένα από αυτά τα κράτη, παρατηρούμε ότι ορισμένα κράτη στα δυτικά Βαλκάνια είναι σε καλύτερη θέση».

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/02/2018 18:26

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή
07.02.2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: