Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις και οι ζυμώσεις αναφορικά με την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ είναι το θέμα που κυριαρχεί στον κυπριακό Τύπο.

Προβάλλονται επίσης, μεταξύ άλλων, ο κατάλογος των συνδεόμενων με την Κύπρο στα Paradise Papers, η συμφωνία Ισραήλ – Αιγύπτου για πώληση φυσικού αερίου, ο εορτασμός του Καρναβαλιού και της Καθαράς Δευτέρας καθώς και οικονομικά θέματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις και η έξοδος της ΣΚΤ στις διεθνείς αγορές.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το κρίσιμο 48ωρο» γράφει ότι σαράντα οκτώ ώρες πριν την λήξη της τουρκικής Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο τι θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη. Αλλού η «Α» γράφει ότι ενώ η Τουρκία με τις τελευταίες ενέργειες της αφήνει εγκλωβισμένη την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά τις ενεργειακές φιλοδοξίες τα πράγματα φαίνονται πολύ καλύτερα για το Ισραήλ και αναφέρεται σε συμφωνία Noble και Delek όσον αφορά τα κοιτάσματα Tamar και Leviathan για πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι η Λεμεσός αποχαιρέτησε την Κυριακή με την εντυπωσιακότερη ίσως παρέλαση των τελευταίων χρόνων το φετινό Καρναβάλι.

«Γαλλικό ‘κλειδί’ στην Αν. Μεσόγειο», τιτλοφορεί το κύριο του θέμα ο «Πολίτης» και γράφει ότι το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ παραμένει υπό «αποκλεισμό» και την ίδια ώρα εντείνονται οι διεργασίες σε όλα τα επίπεδα, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη κρατά ανοιχτή την πόρτα προς την Άγκυρα ενώ ιδιαίτερα κινητικό είναι το Παρίσι, με τη Γαλλία να αξιοποιεί την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ για να επανακτήσει τον ρόλο της στον χώρο της ΕΕ. Αλλού ο «Π» επικαλείται δηλώσεις του Χάρη Γεωργιάδη στην εφημερίδα ότι «το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και του εκσυγχρονισμού των ημικρατικών οργανισμών δεν είχε φύγει από το τραπέζι». Σε άλλο θέμα γράφει ότι 26 άτομα, 21 άντρες, 4 γυναίκες και 1 παιδί, όλοι από την Ερυθραία μεταφέρθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με λεωφορείο από το Κέντρο Υποδοχής στην Κοφίνου σε ξενοδοχείο στη Λευκωσία προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και η κατάσταση στο κέντρο να επανέλθει στην ομαλότητα.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Κρίσιμα 24ωρα για ενέργεια» ότι τα επόμενα 24ωρα στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν βαρόμετρο για το ίδιο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, αναφέρεται στην ημερομηνία ορόσημο της 22ας Φεβρουαρίου και γράφει ότι ο μέγιστος φόβος για την κυπριακή κυβέρνηση είναι να φύγει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ από την περιοχή χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε έρευνα. Αλλού γράφει ότι παρά τον μειωμένο φόρο κατανάλωσης, η τιμή είναι φουσκωμένη λόγω απουσίας ανταγωνισμού. Σε άλλο θέμα ο «Φ» αναφέρεται στην Καθαρά Δευτέρα γράφοντας ότι οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες με την ηλιοφάνεια και τις ιδανικές θερμοκρασίες συνέβαλαν σημαντικά στο να στεφθούν με επιτυχία τόσο οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού το Σαββατοκύριακο, όσο και οι χθεσινές με το κόψιμο της μούττης της Σαρακοστής.

«Πρωταθλητισμός στις λίστες Paradise Papers» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Χαραυγής» η οποία γράφει ότι μεγαλώνει η λίστα των συνδεόμενων με την Κύπρο στα Paradise Papers, ενώ από την άλλη επικρατεί σιγή ιχθύος όσον αφορά τις έρευνες του Τμήματος Φορολογίας και αναφέρεται σε τρεις νέες λίστες που δημοσίευσε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων. Αλλού γράφει η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα ετοιμάζει πλάνο για έξοδο στις διεθνείς αγορές με πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων πέραν του 1 δις. ευρώ, αλλά και για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου πέραν των 150 εκατ. ευρώ, με στόχο την προσέλκυση στρατηγικών – θεσμικών επενδυτών. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι το ΥΠΑΜ παρήγγειλε σκάφη που τελικά δεν χωράνε στη Ναυτική Βάση στο Μαρί και πλέον ζητά κατεπείγουσα έγκριση κονδυλίου για ανάλογα έργα.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/02/2018 07:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: