Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι ενέργειες για την εκτόνωση της κρίσης στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη λόγω των τουρκικών προκλήσεων, κυριαρχεί στα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης στα πρωτοσέλιδά τους τις επιστολές απόλυσης σε 18 υπαλλήλους στον Συνεργατισμό επειδή κατέχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Τουρκία πάει για γεώτρηση τον Μάρτιο στην Αν. Μεσόγειο», γράφει στο κύριο της θέμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και θα επιδιώξει γραπτή δήλωση από τη Σύνοδο που θα καταδικάζει την τουρκική στάση. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα απέλυσε με μια αιφνιδιαστική κίνηση 18 υπαλλήλους διότι κατέχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Θέμις Χριστοφίδου θα είναι η πρώτη Κύπρια Γενική Διευθύντρια στην Κομισιόν, αφού αναλαμβάνει επικεφαλής της ΓΔ Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Αχταρμάς προτάσεων στο Συμβούλιο Αρχηγών» και γράφει ότι σειρά πιθανών μέτρων προς απάντηση των τουρκικών κινήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ παρουσίασε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Συμβούλιο Αρχηγών, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το θέμα παγώματος της χρηματοδότησης των Τ/κ και πάγωμα της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ. Αλλού γράφει ότι έλεγχος του Τμήματος Περιβάλλοντος σε εταιρεία διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων αποκάλυψε απόβλητα δέκα ημερών εκτεθειμένα εκτός του εργοστασίου. Επίσης, ο «Π» αναφέρεται στην απόλυση υπαλλήλων της ΣΚΤ επειδή είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με τη διοίκηση να επικαλείται διάπραξη ποινικού παραπτώματος.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Αντίμετρα για Τουρκία», γράφει στο κύριο του θέμα ότι στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μεταφέρεται από σήμερα το πεδίο δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς αποτροπή των τουρκικών πειρατικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναφέρεται επίσης στη συνέντευξη του απερχόμενου ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη στο ΚΥΠΕ, ο οποίος χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτη τη θέση του Λονδίνου, όπως τη διατύπωσε ο Υφυπουργός Ευρώπης, για την τουρκική προκλητικότητα ενώ του απέδωσε ευθύνες για το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι στο 44,3% των συνολικών οχημάτων ανήλθαν οι ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας δύο εβδομάδες πριν το τέλος της περιόδου, ενώ στις 100.000 πλησιάζουν τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αναζητείται φόρμουλα εκτόνωσης της κρίσης», γράφει ότι συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ με την παράνομη NAVTEX της Τουρκίας η οποία εμποδίζει τη γεώτρηση στο στόχο «Σουπιά». Αλλού γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι συναντήσεις με τις δύο πλευρές θα έχουν το επόμενο διάστημα αξιωματούχοι του ΟΗΕ, οι οποίοι φτάνουν στην Κύπρο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι επιστολές απόλυσης σε 18 υπαλλήλους απέστειλε η διοίκηση της ΣΚΤ με τη δικαιολογία ότι διαθέτουν ΜΕΔ και προσθέτει ότι θα πραγματοποιηθούν έκτακτες γενικές συνελεύσεις και απεργίες.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Τίποτα δεν τέλειωσε», γράφει για την έκκληση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τους Τ/κ και την Τουρκία να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού προηγηθεί ο τερματισμός της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη μετά το Συμβούλιο Αρχηγών ότι συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στο πρόβλημα υπερχείλισης των απορροφητικών λάκκων με το δήμο Λιβαδιών να προειδοποιεί ότι έχει κατακλυστεί από ίδια του τα λύματα. Σε άλλη είδηση, γράφει εργαστηριακές μελέτες καταδεικνύουν ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να αποτρέψει την φθορά δοντιών.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/02/2018 07:26

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: