“Φαρμάκι” στη πολιτική ζωή έριξε η Novartis: Για τρία αδικήματα ελέγχονται οι 10 πολιτικοί




Στη Βουλή κατατέθηκε η πρόταση για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση «Νovartis», την οποία υπογράφουν σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η Προανακριτική θα ερευνήσει για τυχόν αδικήματα δωροδοκίας δωροληψίας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά δύο πρώην πρωθυπουργών και 8 πρώην υπουργών στην υπόθεση «Νovartis»

Στην πρόταση οι δέκα πολιτικοί που εμπλέκονται θα ελεγχθούν για:

  •  Δωροληψία
  •  Παθητική δωροδοκία
  •  Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική ενέργεια

Η έρευνα στρεφεται κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένου και των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο, ‘Αδωνη Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε η συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης για Προανακριτική να διεξαχθεί την μεθεπόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, ωστόσο έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια μέρα νωρίτερα (Τρίτη 20/2) σε περίπτωση που τα 10 εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θέλουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από το βήμα του Κοινοβουλίου.

Σχετικά με την αναφορά των τριών βουλευτών της ΔΗΣΥ, Ανδρέα Λοβέρδου, Εύης Χριστοφιλοπούλου και Βασίλη Κεγκέρογλου, οι οποίοι αιτούνταν να εξεταστούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή για το ζήτημα της μη έκδοσης δελτίου τιμών φαρμάκων στο πρώτο εξάμηνο του 2015, στην πρόταση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων αναφέρεται ότι έχει παραγραφεί το αδίκημα της απιστίας, αλλά και ότι η τιμολόγηση φαρμάκων έγινε με καθυστέρηση λόγω του ότι ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Ειδικότερα σημειώνεται: «Για το ζήτημα της μη έκδοσης δελτίων τιμών στο πρώτο εξάμηνο του 2015, οι παράμετροι της τιμολόγησης των φαρμάκων αποτελούσαν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Ως εκ τούτου, η διαμόρφωση του δελτίου τιμών δεν μπορούσε να γίνει αυτοτελώς και αυτοδυνάμως από την ελληνική πλευρά, γεγονός που οδήγησε σε ολιγόμηνη καθυστέρηση. Αυτό εξηγεί την ουσία της καθυστέρησης, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ποινική ευθύνη ενδεχομένως εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων έχει αποσβεστεί».

Σύμφωνα με την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή κατά των δύο πρώην πρωθυπουργών και των 8 πρώην υπουργών που άσκησαν τα καθήκοντα τους κατά την περίοδο 2012 μέχρι αρχές 2015 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

– Μεγάλο αριθμό εγγράφων, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά έγγραφα του Υπουργείου Υγείας, έγγραφο του Υπουργού Δικαιοσύνης ΔΑΔ προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με συνημμένα δημοσιεύματα σε ιστοσελίδα.

– Έκθεση (Ιανουάριος 2013) Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

– Ερωτήσεις βουλευτών και δημοσιεύματα εφημερίδων.

– Έγγραφα του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) προς ελληνικές αρχές προς χρήση μόνο σε σχέση με ειδικά αναφερόμενα πρόσωπα.

– Ένορκες καταθέσεις μαρτύρων στο πλαίσιο δικαστικών και διοικητικών ερευνών, μεταξύ των οποίων και προστατευόμενων κατά το Ν. 2928/2001 μαρτύρων.

– Αλληλογραφία μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών αρχών σχετική με το Αίτημα Αμοιβαίας Δικαστικής Συνδρομής σε Ποινικές Υποθέσεις.

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης για την υπόθεση της Novartis πυροδοτήθηκε με αφορμή  την ομιλία του  πρωθυπουργού  Αλέξη Τσίπρα, στην  Κοινοβουλευτική Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και  την αποστολή στη Βουλή της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε  σφοδρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης προκαλώντας έντονες αντιδράσεις κυρίως από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη συγκρότηση της Προανακριτικής ως τη «μόνη θεσμική οδό γα την αποκάλυψη της αλήθειας» και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για τα χρήματα του έχασε το ελληνικό δημόσιο.

Παράλληλα επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «όμηρο μίας ακροδεξιάς ομάδας», και τον κάλεσε να κατονομάσει ποιος έστησε τη «σκευωρία», για την οποία μιλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε ταυτόχρονα εναντίον όσων «δεν ντρέπονται, και δεν διστάζουν, να κραυγάζουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Και ότι θα ξεφουσκώσει», λέγοντας χαρακτηριστικά:

  •  «Ποιοι; Οι αληθινοί κουκουλοφόροι, μιας και είναι της μόδας τώρα να επιτίθενται στους μάρτυρες με αυτό το χαρακτηρισμό, επειδή ο νόμος που οι ίδιοι ψήφισαν προβλέπει προστασία. Οι αληθινοί κουκουλοφόροι με τα λευκά κολάρα. Τώρα που η Δικαιοσύνη απειλεί να τους βγάλει τις κουκούλες και να τους αποκαλύψει, καταγγέλλουν τους μάρτυρες ως δήθεν κουκουλοφόρους»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Εύβοια όπου περιοδεύει, επέμεινε πάντως στο χαρακτηρισμό της υπόθεσης Novartis ως σκευωρίας, και είπε  πως παίρνει τα χαρακτηριστικά ουσιαστικά πολιτικής δίωξης, ενώ έκανε λόγο για τοξικό πολιτικό κλίμα, προσθέτοντας:

  •  “Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά είπαμε από την πρώτη στιγμή όλα στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. Είναι αδιανόητο να γνωρίζει η κυβέρνηση ποιοι είναι οι κουκουλοφόροι που σπιλώνουν στοχευμένα ακόμη και πρώην πρωθυπουργούς και να αρνείται ο κ. Τσίπρας να καταθέσουν επώνυμα στη Βουλή τους ισχυρισμούς τους. Το κράτος δικαίου βάλλεται βάναυσα από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Οι πολίτες απαιτούν διαφάνεια.”

Για «σκευωρία τύπου 1989» επέμεινε να μιλά και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο τάχθηκε υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής προκειμένου να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. «Όλα στο φως με ανεπηρέαστη την Δικαιοσύνη», τόνισε σε ανακοίνωσή του το κόμμα, και προσθέτει:

  •  “Όπως και είναι βαθιά υποκριτικό το να μη αποδέχεται στην προκαταρκτική την εξέταση των ευθυνών των Υπουργών του, οι οποίοι το 2015 “ξέχασαν” να εκδώσουν δελτίο τιμών φαρμάκων, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων.”

Το Ποτάμι σημείωσε ότι στην υπόθεση Novartis το κυβερνητικό ενδιαφέρον δεν αφορά στην αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά περιορίζεται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Παράλληλα, εξαπέλυσε εκ νέου πυρά για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και το ανακριτικό έργο.

  •  “Παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη και στο ανακριτικό έργο και δεν σέβονται την ανεξαρτησία των θεσμών. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα μικροπολιτικά παιχνίδια, κι όχι η πλήρης διαλεύκανση του σκανδάλου που επιζητούν οι πολίτες”

Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει στη Βουλή τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis, υπογράμμισε όμως ότι δεν πρόκειται να παίξει «παιχνίδια αποπροσανατολισμού, πολύ περισσότερο να δώσει άλλοθι σε αντιλαϊκές πολιτικές, όπως προσπαθεί να κάνει ο κ. Τσίπρας».

 

Η Ένωση Κεντρώων εξέφρασε, τέλος, τη συμφωνία της με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, προσθέτοντας πως «μετά τη Βουλή, ο φάκελος να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη για την διερεύνηση όλων των στοιχείων και ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από την συνδρομή ξένων χωρών και από την διασταύρωση τραπεζικών λογαριασμών».

 

ΕΔΩ Η ΠΡΟΤΑΣΗ: 2018-02-12+Πρόταση+για+NOVARTIS

ΑΛΛΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: