Για δεύτερη Κυριακή οι εγκλωβισμένοι προσέρχονται στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν




Για δεύτερη συνεχή Κυριακή, οι εγκλωβισμένοι μας έρχονται από το πρωί στις ελεύθερες περιοχές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για την ανάδειξη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πάνω από εβδομήντα χρόνων. Θέλουν όμως, να έχουν λόγο στο παρόν και το μέλλον της πατρίδας τους. Εκεί όπου ζουν, νιώθουν καθημερινά την κατοχή και τις συνέπειες της. Περιμένουν υπομονετικά να ανατείλει ο ήλιος της δικαιοσύνης. Όραμα τους είναι μια Κύπρος ελεύθερη, επανενωμένη, με όλους τους ανθρώπους της μονιασμένους – να ζουν όλοι ειρηνικά και αγαπημένοι. Μέχρι εκείνη την ημέρα, αυτό που θέλουν, είναι εκεί που ζουν, να έχουν μια ήσυχη ζωή χωρίς προβλήματα.

Οι εγκλωβισμένοι μεταφέρονται με εκμισθωμένα λεωφορεία σε εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν. Ο αριθμός των εγκλωβισμένων εκλογέων ανέρχεται στους 283. Οι εγκλωβισμένοι εκλογείς της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας, ψηφίζουν στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β΄, Κέντρο Ζ΄, στη Λευκωσία, και οι εγκλωβισμένοι εκλογείς της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου, στο εκλογικό κέντρο Δημοτικού Σχολείου Αχερίτου Αμμοχώστου, Κέντρο Γ΄.

Η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων, για δεύτερη συνεχή Κυριακή, λειτουργεί από τις 7:00 π.μ. μέχρι τις 6:00 μ.μ., έτσι ώστε να παρέχει διευκολύνσεις προς τους εγκλωβισμένους που προσέρχονται στις ελεύθερες περιοχές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στο Λύκειο Κύκκου Β’ βρεθήκαμε σήμερα το πρωί. Το λεωφορείο έφθασε γύρω στις 10:40 με τριάντα περίπου άτομα από τον Κορμακίτη. Οι ηλικιωμένοι εγκλωβισμένοι βοηθούμενοι δικά τους πρόσωπα που τους ανέμεναν στο σχολείο, κατέβηκαν και κινήθηκαν αργά προς το εκλογικό τους κέντρο.

Εξερχόμενοι του εκλογικού κέντρου αφού άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, οι εγκλωβισμένοι έδωσαν ευχές στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα εκλεγεί για το καλό και την επανένωση του τόπου.

Πρόβλημα που τους απασχολεί και δεν παρέλειψαν να μας το πουν, είναι η αποκοπή αποστολής τροφίμων σε αυτούς λόγω της στάσης που τήρησε το ψευδοκράτος και το μη ικανοποιητικό χρηματικό ποσό που τους δόθηκε, όπως λένε, για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε τρόφιμα.

“Ευχόμαστε στον νέο Πρόεδρο καλή επιτυχία και πρόοδο στον τόπο μας”, είπε ο Πέτρος Πετρή, 56 χρόνων από τον Κορμακίτη. “Μας έκοψαν τα τρόφιμα και μας δίνουν ένα επίδομα 80 ευρώ που δεν είναι ικανοποιητικό, είναι λίγα. Που να τα δώσεις και τι να προλάβεις να πάρεις;”, πρόσθεσε.

Ο Νίνος Ιωάννης Πετρή, 63 χρόνων από τον Κορμακίτη ανέφερε: “Ευχόμαστε καλή επιτυχία και πρόοδο όποιος και να είναι ο Πρόεδρος και να γίνει κάτι για το Κυπριακό”. Σε ερώτηση αν χρειάζονται οτιδήποτε ως εγκλωβισμένοι, είπε “λέμε ότι είμαστε καλά. Τι να πούμε; Χρειαζόμαστε πολλά πράγματα. Μας έκοψαν τα τρόφιμα γιατί δεν τα αφήνουν οι τουρκικές “αρχές””.

Η Αντωνία Κούννου, 42 χρόνων, επίσης από τον Κορμακίτη ευχήθηκε στον Πρόεδρο που θα εκλεγεί “ο Θεός να τον βοηθήσει να βρεθεί μια λύση, να επανενωθεί η Κύπρος. Περνούμε καλά ως εγκλωβισμένοι”, σημείωσε, “θέλουμε να μην έχουμε φασαρίες, να έχουμε ηρεμία”.

Ο 91χρονος Ιωάννης Πετρή, από τον Κορμακίτη, ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευτυχισμένα στον Πρόεδρο που θα εκλεγεί και να λύσει το Κυπριακό.

Παρόμοια ήταν και η ευχή του Ιωσήφ Σκορδή, 89 χρόνων από τον Κορμακίτη. “Εύχομαι καλή πρόοδο, υγεία να έχει, και ο Θεός να είναι μαζί του να τον βοηθά. Να ενωθεί η Κύπρος, να είμαστε όλοι ένα, να είναι η Κύπρος ενωμένη και να είμαστε ελεύθεροι”.

Οι εγκλωβισμένοι, προσκομίζοντας το δελτίο πολιτικής ταυτότητας ή το διαβατήριο ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας που φέρει την φωτογραφία τους μπορούν να ψηφίσουν. Όσοι είναι κάτοχοι εκλογικού βιβλιαρίου, πρέπει με δικές τους διευθετήσεις να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων, αρκετοί εγκλωβισμένοι κάνουν τις διευθετήσεις τους με την Υπηρεσία Εκλογών και ψηφίζουν σε εκλογικό κέντρο της περιοχής όπου κατοικούν οι συγγενείς τους.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/02/2018 11:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: