Το Σκοπιανό και τα συλλαλητήρια διχάζουν την Ιερά Σύνοδο: Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή




Συνέρχεται εκ νέου εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) την Παρασκευή λίγες ημέρες μετά το εντυπωσιακό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τις το Σκοπιανό. Τη σύγκληση είχε ζητήσει ο Μητροπολίτης Άνθιμος, που παραβρέθηκε και μίλησε στο συλλαλητήριο παρά την αντίθετη προτροπή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Επισήμως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας συγκαλείται για να ασχοληθεί με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι το Μακεδονικό θα κυριαρχήσει, μετά και τις δηλώσεις του κ. Άνθιμου ότι η εκκλησία πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της στο θέμα. Ο κ. Ιερώνυμος είχε ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα γεγονότα που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις και επέλεξε να ταχθεί εναντίον των συλλαλητηρίων.

Η επιτυχία της διαδήλωσης στη Θεσσαλονίκη δεν προβλημάτισε μόνο την κυβέρνηση αλλά επηρέασε και τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος.

Η συζήτηση, όπως αναφέρει και το in.gr θα γίνει σε τρία σκέλη.

  • Θα επαναβεβαιωθεί η θέση της προηγούμενης Συνόδου των ιεραρχών να μην υπάρχει στο όνομα της ΠΓΔΜ ο όρος “Μακεδονία”.
  • θα τεθεί από ορισμένους ιεράρχες το θέμα των συλλαλητηρίων ενώ,
  • Θα ζητηθεί να έχει εφεξής η Εκκλησία μία κοινή γραμμή για το θέμα.

Η προηγούμενη απόφαση της ΔΙΣ και κυρίως η προσωπική άποψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι αυτή την ώρα «δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία» φαίνεται πως την δεν συμμερίζονται όλοι οι ιεράρχες.

Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως, είχε δηλώσει τη Δευτέρα για το θέμα του συλλαλητηρίου ότι από τους 82 ιεράρχες που μετέχουν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο έδωσαν το παρών μόνο 9 μητροπολίτες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: