Όταν τελειώσουν οι προεδρικές εκλογές θα είναι η στιγμή των αποφάσεων για την Κύπρο




Του Πανίκου Παναγιώτου

Από τη δεκαετία του ’50, που το κυπριακό ζήτημα διεθνοποιήθηκε με τη συζήτηση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία αποτελεί χώρα-κλειδί για την προάσπιση των αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων στην περιοχή, στο πλαίσιο της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ).

Ανεξάρτητα από το γεγονός αν η σχέση αυτή στηρίζεται σε ειλικρινή φιλία ή απλά είναι κερδοσκοπική-λειτουργική για τα συμφέροντα και των δυο πλευρών, η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο υπερασπίστηκαν τις τουρκικές θέσεις, σχεδόν στο σύνολό τους, τόσο κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου όσο και στη συνέχεια.

Σήμερα, όμως, όλα δείχνουν ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις –κατά κύριο λόγο– δεν είναι πια οι ίδιες και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ποια θα είναι η έκβασή τους. Τις τελευταίες μέρες, έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας της καταδίκης από δικαστήριο της Νέας Υόρκης του Τούρκου τραπεζίτη, Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τραπεζική απάτη, βοηθώντας το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά και λόγω της συμμαχίας των ΗΠΑ με τους Κούρδους στο βόρειο μέτωπο της Συρίας.

Στην Ουάσιγκτον γίνονται σκέψεις για οικονομικές κυρώσεις, ενώ δεν αποκλείεται ο πρόεδρος Τραμπ να ξυπνήσει ένα πρωινό και να γράψει στο τουίτερ για την Τουρκία, όπως έγραψε για το Πακιστάν, ότι «οι ΗΠΑ βλακωδώς έδωσαν 33 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια στο Πακιστάν τα τελευταία 15 χρόνια και εκείνοι δεν μας έδωσαν τίποτα σε αντάλλαγμα παρά μόνο ψέματα και απάτη, θεωρώντας ότι οι ηγέτες μας είναι ηλίθιοι».

Επομένως, για πρώτη φορά διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο. Η «στρατηγική σημασία» της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει, αλλά άλλαξε πολύ η Τουρκία του Ερντογάν. Και δειλά-δειλά άρχισαν να το συνειδητοποιούν στη Δύση. Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, στην Ουάσιγκτον μπαίνουν στο τραπέζι και «προχωρημένα σενάρια» γιατί θεωρούν ότι αν δεν προλάβουν σήμερα να της «κόψουν τα φτερά», αύριο θα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα δικά τους συμφέροντα.

Γι’ αυτό, ενδεχομένως, να είναι και η πρώτη φορά στην Ιστορία του Κυπριακού που μπορεί να παρουσιαστεί ευκαιρία από την… ανάποδη. Κανένας όμως δεν θα προσφέρει ουσιαστική στήριξη για την αποτίναξη της τουρκικής κατοχής, αν πρώτα η Κύπρος δεν ξεκαθαρίσει το δικό της τοπίο, με καθαρότητα στόχων. Όταν τελειώσουν λοιπόν οι εκλογές, θα είναι η στιγμή που θα πρέπει να αποφασιστούν πολλά, με έναν και μόνο στόχο: την απελευθέρωση του τόπου, τη δημοκρατική και ειρηνική συνύπαρξη σε μια ενωμένη πατρίδα, χωρίς ξένους στρατούς και εγγυητές.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: