Kάθε Έλληνας ένας νέος Οδυσσέας για μια Καινοτόμο Ελλάδα, λέει ο καθηγητής Αθανάσιος Βασιλάκος




Της ΑΝΝΑΣ ΓΡΙΜΑΝΗ

INFΟ:
O Αθανάσιος Βασιλάκος είναι διακεκριμένος  καθηγητής Cybersecurity στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Lulea στην Σουηδία, στο Τμήμα Πληροφορικής.Τιμήθηκε με το 2017 Web of Science Highly Cited Researcher. Έχει συγγράψει περισσότερες από 250 εργασίες σε μεγάλα διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Συντάκτης  πέντε βιβλίων  και 20 κεφάλαια βιβλίων. Η έρευνα του αφορά:δικτύωση(networking), ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (cybersecurity), μεγάλα δεδομένα(big data), μηχανική μάθηση / τεχνητή νοημοσύνη (machine learning/artificial intelligence). Ετεροαναφορές στο έργο του άνω των 21000, δείκτης h = 83. Έχει διατελέσει  πρόεδρος σε διεθνή συνέδρια. Συντάκτης (editor) επιστημονικών περιοδικων, όπως: TRANSACTIONS ON NETWORK AND SERVICES MANAGEMENT (2011-2014) TRANSECTIONS ON INFORMATION FORENSICS AND SECURITY(2013-2016) TRANSACTIONS ON CYBERNETICS, TRANSACTIONS ON CLOUD COMPUTING TRANSACTIONS ON SERVICES COMPUTING, IEEE TRANSACTIONS ON NANOBIOSCIENCE.
Είναι σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Γιατί οι Έλληνες διακρίνονται;

Συνήθως οι Έλληνες διακρίνονται από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους, την δημιουργικότητα, τη δυναμικότητα, την όρεξη για μάθηση, τον πολιτισμό τους- εκπρόσωποι της πιο σημαντικής γλώσσας στον πλανήτη.  Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν – αυτά τα χαρακτηριστικά μάς κάνουν να πορευόμαστε ευέλικτα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι μεταφέροντας γνώση, πνευματική αμφισβήτηση και χαρά ζωής .

  Πόσο διεθνής είναι η σύγχρονη Ελλάδα;

Ο Ελληνικός πολιτισμός αρκεί για να χαρακτηριστεί η Ελλάδα διεθνής χώρα.

Ο πολιτισμικός παράγοντας, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από οικονομικές πολιτικές.

Ο πολιτισμός ειναι συνάρτηση των οικονομικών συνθηκών: Ο πολιτισμός ιστορικά παράγεται σε χώρες όπου υπάρχει  ευημερία όπως στην αρχαία Ελλάδα αλλά και  σήμερα στις κοινωνίες που ευημερούν, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται το γεγονός ότι σε δύσκολα οικονομικά δεδομένα  δεν μπορεί επίσης να παράγονται πολιτιστικά αγαθά – στην φτωχή μεταπολεμική Ελλάδα είχαμε προσωπικότητες της διανόησης και την τέχνης όπως οι νομπελίστες  Σεφέρης και Ελύτης, όπως
ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης.

Η ελληνικότητα είναι συνείδηση ή τρόπος αντίληψης;

Είναι και τα δύο: συνείδηση γιατί είναι αρρηκτα συνδεδεμένη με τον ελληνικό πολιτισμό που συνεπάγεται την Ελληνική Γλώσσα. Τρόπος αντίληψης διότι οι ξένοι που έχουν Ελληνική Παιδεία αναγνωρίζουν τη μέγιστη συμβολή του στον παγκόσμιο πολιτισμό και αντιλαμβάνονται τον κόσμο
και την χαρά ζωής με έναν  τρόπο Ελληνικό: τη διαχρονική ταυτότητα μας μέσα απο την Ελληνική Γλώσσα, τις Σχέσεις Κοινωνείν, τη Δημοκρατία, τη Φιλοσοφία,το ζήτημα του μη-οντος και του μη-νοήματος- η εμφάνιση κοινωνιών ικανών να θέτουν σε αμφισβήτηση τα ίδια τους τα θεμέλια.

Ποιά πρέπει να είναι η δημόσια εικόνα του επιστήμονα;

Σεμνός, Δάσκαλος κατά τον Αριστοτελικό ορισμό,πρωτοπόρος,τολμηρός, με ήθος και προσφορά   στην κοινωνία.

Η Ελλάδα σήμερα καινοτομεί; 

Εκτός κάποιων εξαιρέσεων που είναι οι νησίδες αριστείας, δεν καινοτομεί.Το παράδοξο είναι οτι η Ελλάδα διαθέτει αστείρευτο δυναμικό καινοτομίας.

Τι μέλλει γενέσθαι; Δημιουργία σοβαρής δημόσιας διοίκησης, ανώτατης παιδείας, επιχειρηματικού πνεύματος. Δυνητικά, κάθε Έλληνας ένας νέος Οδυσσέας.

Δέχεται εκείνους που ξεχωρίζουν;

Δυστυχώς όχι.

Τι μπορεί να κάνουν οι επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού για την χώρα;

Οι επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού ήδη  κάνουν πολλά για την Ελλάδα. Πρέπει ωστόσο να αναπτυχθεί η συνεργασία με τις νησίδες αριστείας στο εσωτερικό, η μεταφορά τεχνογνωσίας, η δημιουργία κοινών νεοφυών εταιρειών, η δημιουργία νέων πολιτικών φορέων σε συνεργασία με τις υγιείς εγχώριες δυνάμεις που θα πρέπει να  αντικαταστήσουν το σαθρό κομματικό σύστημα της σύγχρονης Ελλάδας.

Η  νέα επιχειρηματικότητα συνεπάγεται και μια καινούργια άποψη της κοινωνίας;

Ασφαλώς ναι. Μια νέα αποψη της κοινωνίας μας πρέπει να είναι μια νέα νοοτροπία που να βασίζεται στην συνεργασία, στην υγιή καινοτόμο επιχειρηματικότητα, την η αξιοκρατία, τις Σχέσεις Κοινωνείν.

Η ιδέα που αγαπήσατε.

Ελευθερία

Να μιλήσουμε για τις αξίες σας- ποιες δεν θα διαπραγματευόσαστε;

Την ελευθερία και την αξιοκρατία.

Τι κάνουν οι επιτυχημένοι σε μια αποτυχία;

Μετατρέπουν την αποτυχία σε ευκαιρία για επιτυχία.

Μια νοσταλγία σας. Και η ταινία που είδατε πάνω από μια φορά.

Τα αθώα παιδικά χρόνια και οι έρωτες. Η ταινία μου,ο Γατόπαρδος του Λουκίνου Βισκόντι: ”τα πραγματα αλλαζουν δραματικά για να παραμείνουν τα ίδια”

Το περιεχόμενο της προσδοκίας που μεγαλώνει με εσάς.

Να δώ το παιδί μου και τα παιδιά μας καλύτερους ανθρώπους από εμάς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: