Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η σημερινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πενταετία 2018-2023 και τα θέματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη Κυβέρνηση είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων σήμερα. `

Αλλα θέματα είναι οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας για το Σκοπιανό, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για Ελευθερία Τύπου και ΜΜΕ για την υπόθεση των emails της Ελένης Λοϊζίδου και η Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος του Ολοκαυτώματος.

Η «Αλήθεια», με τίτλο στο κύριο της θέμα «Σήμερα μιλά η κάλπη!», γράφει πως 550.876 πολίτες επιλέγουν τους δυο υποψήφιους Προέδρους για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αλλού αναφέρει πως οι υποψήφιοι Προέδροι πέρασαν τη χθεσινή μέρα χαλαρά με καφέ, ούζα και … κουβεντούλα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με πολιτικούς αρχηγούς της χώρας για το Σκοπιανό.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Στις 8.30 θα μιλήσει η ττενέκκα», πως σήμερα 550.876 εκλογείς επιλέγουν τον 8ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρει πως η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί σήμερα έναν από τους δέκα πρώτους τομείς εξαγωγής κυπριακών προϊόντων. Επίσης γράφει πως το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Ελευθερία Τύπου και ΜΜΕ εξέδωσε έκθεση για την υπόθεση των emails Λοϊζίδου.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο στο κύριο του θέμα «Μεγάλο το διακύβευμα», γράφει πως εννέα υποψήφιοι ρίχνονται σήμερα στη μάχη για την ανάδειξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως οι εκλογές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για το μέλλον του τόπου σε Κυπριακό και Οικονομία. Επίσης αναφέρει πως η προεκλογική εκστρατεία δεν είχε δημιουργικότητα σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο της RAI CONSULTANTS LTD Ολύμπιο Τουμάζο. Σε άλλο θέμα γράφει πως δόση 805 εκ. ευρώ με το καλημέρα για το ρωσικό δάνειο και πολλά άλλα ζητήματα και προκλήσεις αναμένουν την επόμενη Κυβέρνηση.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Για το αύριο της Κύπρου και του λαού μας», γράφει, στο κύριο της θέμα, πως με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο του τόπου και του λαού μας διεξάγεται σήμερα ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Αλλού αναφέρει πως η χθεσινή ημέρα αξιοποιήθηκε από τους υποψήφιους για την προεδρία της Δημοκρατίας για χαλάρωση και ξεκούραση. Επίσης γράφει πως βιτρίνα χωρίς ψυχή είναι το εμπορικό κέντρο της Πάφου.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανοίγουν οι κάλπες έπειτα από μια άτονη προεκλογική εκστρατεία» αναφέρεται στις σημερινές εκλογές, σημειώνοντας πως αναλυτές αναφέρουν πως δεν υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές μεταξύ των υποψηφίων σε ό,τι αφορά τα ουσιαστικά ζητήματα. Αλλού αναφέρεται στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος και γράφει πως επιζώντες του επισκέφθηκαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο ‘Αουσβιτς. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως λαμβάνει χώρα από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου στο ελβετικό θέρετρο Chateau D’ Oex η 40η διεθνής εβδομάδα αερόστατων θερμού αέρα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Τα 10 μεγάλα στοιχήματα της ψήφου» για τρία καίρια πολιτικά ζητήματα, καθώς και επτά σημαντικές για την οικονομική ανάκαμψη προκλήσεις που θα έχει ενώπιον του ο Πρόεδρος που θα αναδειχθεί από την εκλογική διαδικασία. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως εγκλωβισμένος στη ρητορική του είναι ο Τούρκος Πρόεδρος. Επίσης, σημειώνει πως θα λειτουργήσει πριν από το Χριστούγεννα το Nicosia Mall στη Λακατάμια.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Τώρα, μιλά ο λαός», πως η κάλπη αποφασίσει τους δυο μονομάχους για την προεδρία της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο Στέλιος Σταυρινίδης είναι ο άνθρωπος «σκιά» που κτένισε Ιράκ, Νιγηρία και Ν. Αφρική και προστάτευσε τους Boney M., Tom Jones. Αλλού γράφει πως υπό τις πιέσεις Αμερικανών, ΝΑΤΟ και ΕΕ ανοίγει ξανά η πληγή των Βαλκανίων, με πρώτο στοίχημα του ξένου δακτύλου το θέμα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/01/2018 07:49

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: