Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η είσοδος της προεκλογικής εκστρατείας στην τελική εβδομάδα, πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, και το σημερινό ντιμπέιτ των πέντε βασικών υποψηφίων, είναι το θέμα που δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των σημερινών εφημερίδων.

Στα πρωτοσέλιδα προβάλλονται επίσης η αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι 240 χιλιάδες Κύπριοι ζουν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, και η επίθεση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της τ/κ εφημερίδας «Αφρίκα», που παραλλήλισε την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στην Αφρίν της Συρίας με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Στην τελική ευθεία», αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές, σημειώνοντας ότι η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα είναι η πιο καθοριστική των εκλογών για τους δύο υποψηφίους Νικόλα Παπαδόπουλο και Σταύρο Μαλά, τη στιγμή που δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν να προηγείται ο ένας ή ο άλλος για τη δεύτερη θέση, που οδηγεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στα 16 μέτρα φοροελαφρύνσεων που δόθηκαν την περίοδο της κρίσης και οδήγησαν την οικονομία σε ανάπτυξη, αυξάνοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα. Αλλού προβάλλει αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οποίος χαρακτήρισε “χυδαία” την τ/κ εφημερίδα «Αφρίκα», η οποία στέγασε τα της τουρκικής εισβολής στην Αφρίν υπό τον τίτλο «Άλλη μια επιχείρηση κατοχής από την Τουρκία».

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Παίζουν στο ντιμπέιτ τα τελευταία χαρτιά», και γράφει ότι τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο αποψινό ντιμπέιτ, στο οποίο για κάποιους από τους διεκδικητές της προεδρίας της Δημοκρατίας κρίνονται πολλά και για άλλους τα πάντα, αφού είναι η τελευταία τους ευκαιρία να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να κερδίζουν εντυπώσεις. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε συγγνώμη για την απουσία γυναικών από το Υπουργικό του Συμβούλιο. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα αναφέρεται σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην ελληνική ιστοσελίδα patrisnews.gr, λέγοντας ότι δεν έχει μεγάλη σημασία αν το κράτος των Σκοπίων θα λέγεται Μακεδονία, χαρακτηρίζοντας περιττό τον θόρυβο που δημιουργείται γύρω από το ζήτημα.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Ενώπιος ενωπίω οι πέντε», γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι εμφανίζονται απόψε στις 9:00 ενώπιον του λαού οι πέντε βασικοί διεκδικητές της προεδρίας της Δημοκρατίας σε μια και μοναδική τηλεμαχία, λίγα 24ωρα πριν τον κρίσιμο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιανουαρίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις αξιολογήσεις για την κυπριακή οικονομία των οίκων αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι στις 2 Φεβρουαρίου οι οίκος Moody’s αναμένεται να εκδώσει έκθεση, αλλά καθοριστική ημερομηνία θα είναι η 16η Μαρτίου, όταν θα εκδώσει έκθεση ο οίκος Standard and Poor’s. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι η Λευκωσία στοχεύει στην περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών συναντήσεων με χώρες της περιοχής, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δηλώνει ότι στόχος είναι να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι οι χώρες της περιοχής.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα, υπό τον τίτλο «Χιλιάδες Κύπριοι ζουν στο όριο της φτώχειας», γράφει πως τα όσα βιώνει ο λαός και η κατάσταση στην πραγματική οικονομία διαψεύδουν το παραμύθι των κυβερνώντων, υπογράμμισε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως δυστυχώς 240 χιλιάδες συμπατριώτες μας ζουν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και αυτό λέει πολλά πράγματα. Αλλού γράφει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς έστειλε χθες το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα η πολιτική ζωή της Κύπρου να τύχει διαχείρισης με αξιοπιστία και συνέπεια. Σε άλλο θέμα, η «Χ» γράφει ότι διασπάθιση δημοσίου χρήματος συνιστά η μη εφαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας, αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην έκθεσή του για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για το 2016.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/01/2018 07:47

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: