Οι “αποσκευές” που παίρνει ο Νίμιτς φεύγοντας για τα Σκόπια: “Έχω πλήρη γνώση…”




 

Ρεπορτάζ Mignatiou.com

Με ταχύτατους ρυθμούς φαίνεται πως κινούνται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, όπως προέκυψε και από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς μετά τη  συνάντηση που είχαν σήμερα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κύριος Κοτζιάς όταν ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα «όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», ενώ  στην κρατική τηλεόραση είχε αναφέρει ότι το Σύμφωνο που καταρτίζει η Ελλάδα και θα προτείνει στη γειτονική χώρα θα έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.

Καθοριστικός παράγοντας και καταλύτης στην ταχύτητα των αντιδράσεων θα είναι, κατα τον υπουργό “από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές και μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή”.

Η όλη συζήτηση έγινε πάνω στις προτάσεις που είχε δώσει στις δύο πλευρές ο κύριος Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος:

«Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. «Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θεωρείται βέβαιο, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο κύριος Κοτζιάς, ότι η ελληνική πλευρά θεώρησε προβληματικές κάποιες από τις θέσεις Νίμιτς και θα καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις. Το σύμφωνο που θα συντάξει η Ελλάδα θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την άλλη πλευρά αφού όπως είπε ο υπουργός δεν έχει τη μορφή “take it or leave it”.

Πάντως ο κύριος Νίμιτς αναχωρώντας για τα Σκόπια έίχε μια ολοκληρωμένη άποψη και γνώση για τις θέσεις και τις προθέσεις της χώρας μας για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που δεν αφορά μόνο στο όνομα αλλά και, κυρίως, στα αλυτρωτικά θέματα και το Σύνταγμα που αποτελούν τη σοβαρότερη τροχοπέδη της διαδικασίας.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι “σήμερα έλαβα γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς“, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος».
Μάλιστα δήλωσε ‘θετικός ως προς τις ελληνικές θέσεις’, προσθέτοντας ωστόσο ότι ‘υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα αλλά υπάρχει η βούληση και στις δύο πλευρές’.

Η σαφής εικόνα του κυρίου Νίμιτς προέρχεται σαφώς και από την συνάντηση που είχε με τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο ο οποίος σε δηλώσεις του είπε “ότι μετά τη συνάντηση δεν έχουν αμβλυνθεί οι ανησυχίες του”. Επανέλαβε τις θέσεις τις θέσεις του κόμματος για μία λύση που θα προβλέπει την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία και την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους.

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: