Αυξήθηκαν οι αντισημιτικές ενέργειες ανά τον κόσμο το 2017, υποστηρίζει η ισραηλινή κυβέρνηση

Photo via twitter
Ο αριθμός των αντισημιτικών ενεργειών αυξήθηκε σε όλον τον κόσμο το 2017 αλλά το πλήθος των βίαιων πράξεων μειώθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με μια έκθεση της ισραηλινής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο.

Η έκθεση του υπουργείου Διασποράς δίνεται στη δημοσιότητα κάθε χρόνο ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που τιμάται στις 27 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Διασποράς Ναφταλί Μπένετ, του εθνικιστικού κόμματος της “Εβραϊκής Εστίας” σημειώνει στην έκθεση αυτή την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, την προσφυγική κρίση και τον αντισημιτισμό στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ως παράγοντες που οδηγούν στο αντισημιτικό μίσος.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 στη Βρετανία παρατηρήθηκε αύξηση 78% των σωματικών επιθέσεων και 30% συνολικά των αντισημιτικών επεισοδίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Στη Γερμανία επίσης, ο αριθμός των αντισημιτικών ενεργειών αυξήθηκε στις 522 κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2017 ενώ την ίδια περίοδο του 2016 είχαν καταγραφεί 461.

Ενώ τα προηγούμενα τρία χρόνια οι αντισημιτικές ενέργειες παρουσίαζαν μείωση, οι προσφυγικές ροές συνέβαλαν στην ενίσχυση της εθνικιστικής δεξιάς και των αντισημιτικών αισθημάτων, υποστηρίζει η έκθεση. Στο κείμενο σχολιάζεται επίσης η επιτυχία που είχε η επανέκδοση του βιβλίου “Ο Αγών μου” του Αδόλφου Χίτλερ.

Σημειώνεται επίσης ότι, παρά τις προσπάθειες των γαλλικών αρχών και τη μείωση των αντισημιτικών επεισοδίων το 2017 στη Γαλλία, έγιναν τρεις “σοβαρές επιθέσεις”: η δολοφονία της Σαρά Αλιμί (μιας Εβραίας που τον περασμένο Απρίλιο εκπαραθυρώθηκε από έναν μουσουλμάνο γείτονά της), ο εμπρησμός των εβραϊκών καταστημάτων στο Κρετέιγ και η επίθεση που δέχτηκε μια Εβραία μαθήτρια.

Στις ΗΠΑ, η έκθεση υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή του κινήματος της “εναλλακτικής δεξιάς” που κορυφώθηκε τον Αύγουστο στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνιας, με τη συγκέντρωση νεοναζιστών και μελών της Κου Κλουξ Κλαν και τον θάνατο μιας γυναίκας.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

23/01/2018 21:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ιερουσαλήμ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal