Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για Άμυνα: Τα ίδια οι Τούρκοι, αλλά αλλάζουν τα δεδομένα στη Μεσόγειο




Η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και της Αιγύπτου περιλαμβάνει ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τον τομέα της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής. Μια από τις συμφωνίες οι οποίες θα υπογραφούν σήμερα, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, αφορά τη θαλάσσια επιτήρηση.

Συμφωνία η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία και για την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και τις δράσεις αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Αποφάσεις που αποτελούν συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν προχθές οι υπουργοί Άμυνας της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Η συμφωνία για έρευνα και διάσωση, την οποία υπέγραψαν οι Χριστόφορος Φωκαΐδης και Σέντκι Σόμπχι την Τρίτη, έχει πέραν από την επιχειρησιακή και πολιτικές προεκτάσεις. Ως γνωστό ο χώρος που μπορούν τα κράτη να προβαίνουν σε έρευνες και διάσωση είναι ουσιαστικά ο χώρος ελέγχου πτήσεων (FIR).

Παράλληλα η συμφωνία των τριών χωρών για θαλάσσια επιτήρηση σημαίνει και παροχή ασφάλειας των ενεργειακών πηγών των χωρών που συνεργάζονται. Δεδομένα που ενισχύουν περαιτέρω την προσπάθεια της Κύπρου για να εξασφαλίσει τις ενεργειακές της πηγές, αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη, στον “Φιλελεύθερο”.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους υπουργούς Άμυνας Κύπρου και Αιγύπτου σε διμερές επίπεδο και θα συζητηθεί επίσης σήμερα σε τριμερές στην παρουσία του Έλληνα ΥΠΑΜ Πάνου Καμμένου είναι το πρόβλημα της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Θέμα το οποίο αφορά ιδιαίτερα την Αίγυπτο η οποία έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα από τη δράση των τζιχαντιστών στο Σινά. Συνυφασμένο με τη δράση των τζιχαντιστών είναι και το ευρύτερο θέμα της παράνομης διακίνησης όπλων και προσώπων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αίγυπτος σε διάφορα επίπεδα εξέφρασε την ανησυχία της για τη μετακίνηση τζιχαντιστών από την περιοχή της Συρίας, μετά την κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους. Το Κάιρο ανησυχεί πως οι τζιχανιστές από τη Συρία μετακινούνται προς τη Λιβύη.

Στα θέματα η Κύπρος έχει ήδη κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αναληφθούν κοινές δράσεις μαζί με την Ελλάδα και ενδεχομένως άλλες χώρες. Η Λευκωσία, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στα προγράμματα που εισηγήθηκε στα πλαίσια της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας –PESCO– περιλαμβάνονται και οι δράσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολής Μεσογείου για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου προσώπων και όπλων.

Προχωρούν με κοινές ασκήσεις

Στο πρόγραμμα των τριών χωρών για το 2018 θα σημειωθούν και ημερομηνίες για την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Οι ασκήσεις αυτές θα διεξαχθούν είτε σε διμερές επίπεδο (Κύπρος – Αίγυπτος, Ελλάδα – Αίγυπτος, Κύπρος – Ελλάδα) είτε σε τριμερές (Κύπρος, Αίγυπτος και Ελλάδα). Πρόκειται για ασκήσεις ευρείας κλίμακας των οποίων τα σενάρια αφορούν και την ενεργειακή ασφάλεια.

Στο πλαίσιο της διμερούς τους συνεργασίας Κύπρος και Αίγυπτος προχώρησαν και σε μια άλλη σημαντική συμφωνία. Η Εθνική Φρουρά θα μπορεί να χρησιμοποιεί και πεδία βολής στη γειτονική χώρα. Λόγω της στενότητας του χώρου υπάρχει δυσκολία να εκπαιδευτούν αποτελεσματικά τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς πάνω σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού συμφωνήθηκε όπως στελέχη της Δύναμης μεταβαίνουν στην Αίγυπτο. Η συγκεκριμένη χώρα χρησιμοποιεί οπλικά συστήματα τα οποία έχει και η Κύπρος και μπορεί να δοθεί η δυνατότητα στα στελέχη της Εθνικής Φρουράς να ασκηθούν.

Επιθετική διάταση τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο

Πέντε παραβιάσεις από 14 πολεμικά τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν οπλισμένα, καταγράφηκαν στον ουρανό του Αιγαίου την Τετάρτη. Τα τουρκικά αεροσκάφη εμφανίστηκαν σε επιθετικούς σχηματισμούς των δύο και των τεσσάρων. Αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκαν δύο τύποι αεροσκαφών και συγκεκριμένα F-16 και F-4.

Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από περιοχές του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Εκτός των πέντε παραβιάσεων, καταγράφηκαν και έξι παραβάσεις του FIR Αθηνών. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Οι Τούρκοι έδωσαν και χθες το «παρών» τους στο Αιγαίο με σειρά παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο πλαίσιο εκπαίδευσης – άσκησης που πραγματοποίησαν. Γεγονός που δείχνει πως τίποτα δεν άλλαξε η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Κι ενώ πριν μια εβδομάδα ο Τούρκος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Ακάρ συναντήθηκε με τον Έλληνα Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη κατά την επίσκεψή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα για επίσημες επαφές, προχώρησαν σε αποκλεισμό από χθες περιοχής που ξεκινά σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές της Θάσου και εκτείνεται μέχρι τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο (NAVTEX 1309/17).

Είχαν επίσης εκδοθεί και άλλες δύο NAVTEX, με τις οποίες έχει αναγγελθεί η πραγματοποίηση τουρκικών ασκήσεων στην περιοχή μεταξύ Άνδρου-Μυκόνου, Ικαρίας, Χίου (NAVTEX1308/17) και στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικής ακτής (NAVTEX 1305/17).

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ


ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος, Ανδρέας Πιμπίσιης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: