Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η δέσμευση της κυπριακής ΑΟΖ και οι προκλήσεις εντός της ΑΟΖ από την Τουρκία κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Προβάλλονται επίσης η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές, η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας, οι 13 δείκτες της οικονομίας, η κατάσταση στα φράγματα και η εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Τουρκία: Δέσμευσε όλη την κυπριακή ΑΟΖ» και γράφει ότι εκρηκτικές διαστάσεις αναμένεται να πάρει, λόγω προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χέρι σε απόρρητες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με την ετοιμασία από ομάδα δικηγόρων ομοσπονδιακών νομοθεσιών σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού προσπαθεί να βάλει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας. Επίσης, η «Α» σε άλλο της ρεπορτάζ αναφέρει ότι για τα μπάζα, φορτηγατζής ξυλοφόρτωσε τον Δήμαρχο Γερίου Νεόφυτο Παπαλαζάρου.

Κάτω από τον τίτλο «Καταθέσεις από Κούμα, Φανιέρο, Δημοσθένους», ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα ότι ευρύτερες διαστάσεις προσλαμβάνουν οι καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος σε σχέση με την ισχυριζόμενη δράση διαφόρων κυκλωμάτων και την ολιγωρία, όπως υποστηρίζει, που επιδεικνύει η Αστυνομία στη διερεύνησή τους. Επίσης, ο «Π» γράφει ότι πυρ και μανία είναι η Επίτροπος Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά με τα όσα δημοσίευσε για τα δύο γραφεία στα οποία προΐσταται ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος κάνει λόγο για προφανή εικόνα κακοδιαχείρισης. Αλλού αναφέρει ότι επτά στα επτά κτυπήματα πέτυχε φέτος η συμμορία κακοποιών που λυμαίνεται υποκαταστήματα του Συνεργατισμού στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σκηνικό σε επανάληψη» ότι τα τουρκικά πλοία γυροφέρνουν τις πλατφόρμες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να προβαίνουν σε ενέργειες οι οποίες θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ένταση. Αλλού γράφει ότι μέσα από μία διαδικασία τεσσάρων ωρών θα υποβάλουν τις υποψηφιότητες τους οι εννέα διεκδικητές του προεδρικού θώκου. Επίσης, ο «Φ» γράφει ότι ενώ οι δικαστικές διελκυστίνδες για την κατακύρωση της μαρίνας της Πάφου μετρούν πέραν της μίας δεκαετίας, αποκαλύπτεται σήμερα ότι η όλη διαδικασία ήταν εξ αρχής παράτυπη.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Απροβίβαστο η κυβέρνηση σε 13 δείκτες» γράφει στο κύριο της θέμα ότι βύθιση της οικονομίας στα χρέη αλλά και κατάρρευση της μεσαίας και χαμηλής εισοδηματικής τάξης κατά την πενταετία της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, δείχνουν 13 δείκτες, με στοιχεία από Eurostat, Στατιστική Υπηρεσία, Κεντρική Τράπεζα και Υπουργείο Οικονομικών. Αλλού αναφέρει για κονδύλια για ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα στην Αραδίππου με δαπάνη €49.787, που δεν έγιναν ποτέ. Επίσης, η «Χ» προβάλλει ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ για την κατάσταση στα φράγματα και τη ρύπανση που προκλήθηκε από σκουπίδια που πετάνε ασυνείδητοι επισκέπτες.

«Τα κυπριακά φράγματα είναι άδεια και βρώμικα» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της αγγλόγλωσσης «Cyprus Mail» που γράφει ότι η πληρότητα στα φράγματα είναι η δεύτερη χειρότερη τα τελευταία δέκα χρόνια και έχει ως αποτέλεσμα αυτά να αδειάσουν και να γεμίζουν σκουπίδια από ασυνείδητους. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος είναι έτοιμη για όλα τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αλλού η ‘’CM’’ αναφέρει ότι την Πέμπτη σε ειδησεογραφικό πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού “Σίγμα” ένας πολιτικός απείλησε να χτυπήσει στο πρόσωπο ένα άλλο συνάδελφό του.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Βουβάθηκαν Όλοι! Στο απυρόβλητο ο Αρχιεπίσκοπος» γράφει στο κύριο θέμα της ότι φοβούνται να τα βάλουν με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας για να μην χάσουν, ελέω εκλογών, την πολιτική εύνοια του και ότι ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου έχει καταφέρει να φιμώσει την Ιερά Σύνοδο η οποία εδώ και αρκετά χρόνια έχει εξαφανιστεί. Αλλού αναφέρεται σε άνεμο αισιοδοξίας στο επιτελείο Σταύρου Μαλά, ο οποίος προχωρά ολοταχώς για αναμέτρηση με Αναστασιάδη στο δεύτερο γύρο. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει ότι η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ήλθε στην Κύπρο και ούτε ένα τηλεφώνημα δεν έκανε στον Πρόεδρο.

«Υποψηφιότητα Ελπίδας» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της εφημερίδας «Κυπριακό Ποντίκι» που γράφει ότι με την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου 2018, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την -ίσως- κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ο Κύπριος καρδιολόγος Σταύρος Δράκος, βρίσκεται ανάμεσα στους 27 κορυφαίους γιατρούς των ΗΠΑ, σύμφωνα με την κατάταξη του αμερικανικού περιοδικού Forbes για το 2017. Το «Π» γράφει, επίσης, ότι ξεπερνούν τα 3,5 εκ. οι τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο το εντεκάμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία με τη χρονιά να κλείνει με νέο ρεκόρ.

ΚΥΠΕ – Δήμητρα Νικολάου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 29/12/2017 08:28

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: