Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Μόσχα στηρίζει τα αιτήματα της Λευκωσίας για το Κυπριακό, η αναμονή της απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών σε σχέση με την αγωγή που καταχώρησε η MIG εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι λόγοι που δεν έχει αρχίσει ακόμα η εκμετάλλευση του «Αφροδίτη», είναι ανάμεσα στα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Κυριακής.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Αγωνία Κύπρου για €1,2 δις» γράφει ότι με αγωνία περιμένει η Κυπριακή Δημοκρατία την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών που εδρεύει στο Παρίσι στην αγωγή που καταχώρησε η MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου και άλλοι Έλληνες επιχειρηματίες εναντίον της Δημοκρατίας ύψους 1,2 δις. Γράφει επίσης ότι οι Βουλευτές γνώριζαν τα πάντα γύρω από τους κινδύνους για το κούρεμα των καταθέσεων αν δεν ψήφιζαν την πρώτη απόφαση του Eurogroup. Αλλού αναφέρει ότι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου σταμάτησε την εκποίηση ακινήτου αξίας €243.600 για οφειλή €13.959.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Ασύμφορο το αέριο του ‘Αφροδίτη’;» και γράφει ότι οι μειωμένες τιμές του Μπρεντ διεθνώς, το βάθος που βρίσκεται το κυπριακό φυσικό αέριο, η μη επίτευξη συμφωνίας συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ, η πολιτική αστάθεια στην Αίγυπτο και η ανάπτυξη του «Ζορ» είναι μερικοί από τους λόγους που δεν έχει αρχίσει ακόμα η εκμετάλλευση του «Αφροδίτη». Αλλού γράφει ότι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι η μείωση της ανεργίας έχει σταματήσει την υποχώρηση των μισθών ενώ το 2017 υπάρχει και μια οριακή αύξηση στους μισθούς. Επίσης προβάλει συνέντευξη του Προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Η Μόσχα έχει λόγο» προβάλει συνέντευξη στην εφημερίδα του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εκφράζει την ανεπιφύλακτη στήριξη της Μόσχας στα αιτήματα της Λευκωσίας για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι νέα τετελεσμένα επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία αυτή την φορά στην κυπριακή ΑΟΖ, «απαντώντας» ταυτόχρονα στα περιφερειακά ενεργειακά σχήματα. Γράφει επίσης ότι οι πολίτες χάνουν την υπομονή τους και ζητούν καταδίκες για την κατάρρευση της οικονομίας.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Κλειδί οι διερευνητικές» γράφει ότι η ατζέντα του Κυπριακού αναμένεται να συμπεριλάβει συνομιλίες πριν από την ερχόμενη Άνοιξη και πριν υπάρξει αποτέλεσμα μέσα από τις διερευνητικές συναντήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Προβάλλει επίσης συνέντευξη στην εφημερίδα του Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, ο οποίος χαρακτηρίζει αναχρονισμό τις εγγυήσεις και δηλώνει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να εγγυηθεί την εφαρμογή της λύσης. Αλλού γράφει ότι ολοκληρώνεται στην Κάτω Πάφο η τεράστια πεζογέφυρα που θα ενοποιεί τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

Η «Κυριακάτικη Χαραυγή» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Συμβόλαιο ελπίδας και προοπτικής» προβάλει συνέντευξη στην «Χ» του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, Σταύρου Μαλά, ο οποίος δηλώνει ότι η δική του διακυβέρνηση όχι μόνο θα είναι καλύτερη αλλά θα είναι και διαφορετική και αναλύει το πρόγραμμα του, το οποίο ονομάζει «συμβόλαιο ελπίδας και προοπτικής». Αλλού γράφει ότι έντονη δυσφορία για τις δηλώσεις της Βρετανής Πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι αναφορικά με τη σημασία των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Γράφει επίσης ότι κατασχέθηκε από την Αστυνομία μεγάλος αριθμός σφαγίων χωρίς τη δέουσα σήμανση.

«Η Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Τρικυμία στο ‘6’ εν μέσω προεκλογικής» και γράφει ότι πολιτικό θρίλερ με επίκεντρο την ΑΟΖ φαίνεται να έχει πυροδοτήσει η ήδη εξαγγελθείσα από την Άγκυρα κάθοδος στα νερά της Κύπρου της τουρκικής πλωτής πλατφόρμας γεωτρήσεων Deep Sea Metro II. Επίσης προβάλει συνέντευξη στην «Κ» του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος δήλωσε ότι είναι θεμελιώδης έγνοια η χρηματοδότηση της λύσης. Αλλού γράφει ότι με τη δημόσια στήριξη του στην υποψηφιότητα Μαλά ο Νίκος Κατσουρίδης εκτιμάται ότι αναγνωρίζει πως η απουσία του από το προεκλογικό παιχνίδι πλήττει το πολιτικό του εκτόπισμα και τον απομακρύνει περισσότερο από το ΑΚΕΛ.

Η αγγλογλωση «Sunday Mail» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Οι καταναλωτές ενίσχυσαν τις πωλήσεις με τον 13ο» και γράφει ότι οι καταστηματάρχες αναμένουν ενίσχυση των πωλήσεων αυτά τα Χριστούγεννα με τον 13ο μισθό να διοχετεύει περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ στην εγχώρια οικονομία. Αλλού γράφει ότι οι Αφρικανοί φοιτητές τυγχάνουν κακομεταχείρισης στην Βόρεια Κύπρο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ένα ζευγάρι από την Πάφο που αγωνίζεται να μεγαλώσει τα συγγενικά παιδιά τους τα οποία έμειναν ορφανά, έχει κατακλυστεί από την ανταπόκριση του κόσμου για βοήθεια.


ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/12/2017 11:18

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: