Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ποικίλα τα θέματα του κυριακάτικου Τύπου με κύριο άξονα τις προεδρικές εκλογές, πιθανές διεργασίες για νέες συνομιλίες για το Κυπριακό μετά τις εκλογές, θέματα οικονομίας και άλλα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Άλλα έβλεπαν οι Κασσάνδρες» γράφει ότι διαψεύστηκαν πανηγυρικά οι Κασσάνδρες που ήθελαν την κυπριακή οικονομία να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Γράφει επίσης ότι στη σύλληψη ενός 43χρονου Σέρβου προχώρησε η Αστυνομία μετά την έκδοσή του στην Κύπρο αφού θεωρείται ως ύποπτος για την αποτυχημένη σχεδιαζόμενη δολοφονία του Αλέξη Μαυρομιχάλη, άλλως Αλεξούι. Αλλού αναφέρει ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που θα φέρει ριζικές αλλαγές στις Κεντρικές Φυλακές και ετοιμάζονται και οι κανονισμοί.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ερευνα μαϊμού – Διαπλοκή αστυνομικών» γράφει ότι διαπλοκή δίχως φρένο στην υπόθεση που φέρεται να εμπλέκει άτομα κλιμακίου της ΜΜΑΔ σε περίεργα κοντραπάντα με τον υπόκοσμο και λαθροθηρία, καταγγέλλει ο αστυνομικός – μάρτυρας βασικών πτυχών της υπόθεσης. Γράφει επίσης ότι μετά το χαστούκι από το ΕΔΑΔ που έκρινε αναποτελεσματική τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, τώρα τίθενται νέες υποθέσεις ενώπιόν του που αφορούν απώλεια χρήσης ε/κ περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Γράφει επίσης ότι ένας στους τέσσερις Κύπριους βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Σενάρια για άψε-σβήσε λύση» γράφει ότι σενάρια για «τελευταία ευκαιρία στο Κυπριακό ψήνουν και πάλι παρασκηνιακά ξένοι παράγοντες με τις συζητήσεις για νέα προσπάθεια μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Προβάλλει επίσης στοιχεία για τις πληρωμές των γιατρών σε χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε σύγκριση με την πρόταση που επέδωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας που επέδωσε στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. Προβάλλει επίσης συνέντευξη με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, όπου αναφέρει ότι ο Πρόεδρος θα μεταβεί στο Ριάντ αρχές Ιανουαρίου πριν από την πραγματοποίηση των τριμερών συναντήσεων με Ισραήλ και Ιορδανία.

Η αγγλογλωση «Sunday Mail» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ανησυχίες για τις θαλάσσιες σπηλιές λόγω ανέγερσης» γράφει ότι η προτεινόμενη ανάπτυξη έξι πολυτελών κατοικιών στην ευαίσθητα και πανέμορφη περιοχή των θαλάσσιων σπηλιών στην Πέγεια στην Πάφο έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων. Γράφει αλλού ότι ιδιοκτήτες γης στην Αμαθούς για 50 χρόνια τώρα, ακόμη κάνουν διαβήματα για αποζημίωση για τη γη τους. Επίσης αναφέρει ότι στην Βρετανία το αγαπημένο ποτό είναι το τζιν και τόνικ.

Η «Κυριακάτικη Χαραυγή» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο Στον κόσμο τους ζουν οι κυβερνώντες» γράφει ότι καμία επαφή δεν έχει με την πραγματικότητα η Κυβέρνηση και αυτό φαίνεται από τον τρόπο προσέγγισης της κατάστασης, αφού όπως υποδεικνύει το ΑΚΕΛ, δεν διαπιστώνουν τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Αλλού προβάλλει δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου ότι «δεν θα πάρει διαζύγιο με τον Αναστασιάδη και να κοιμόμαστε με τον Αβέρωφ…» Γράφει επίσης ότι η «Basin-Sen» καταγγέλλει τη φίμωση της «Αφρίκα».

«Η Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Η οικονομία βγάζει Πρόεδρο». Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας που διενήργησε το γραφείο «Symmetron Market Research”, είναι σταθερή η αξία της δυναμικής του Νίκου Αναστασιάδη αλλά και επιβλητική η διαφορά του 13% από τους διεκδικητές. Θρίλερ είναι η μάχη μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Σταύρου Μαλά με απόσταση μόνο 0.4%. Γράφει επίσης ότι οι ΗΠΑ βλέπουν ευκαιρία για το Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2018. Αλλού αναφέρει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πλέον την υπεροχή της Ρωσίας στη Συρία.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/12/2017 10:26

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: