Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για Άσυλο υπέγραψαν σχέδιο για αιτούντες




Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και η Κυβέρνηση της Ελλάδας υπέγραψαν νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο που περιγράφει τα τεχνικά και επιχειρησιακά μέτρα στήριξης που θα εφαρμόσει ο Οργανισμός το 2018.

Το Σχέδιο Λειτουργίας του 2018 υπογράφηκε από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας Ιωάννη Μουζάλα και από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του EASO José Carreira. Η συμφωνία βασίζεται στην υπάρχουσα επιχειρησιακή στήριξη της EASO στην Ελλάδα και στοχεύει στη διατήρηση της υποστήριξης του Οργανισμού για την αντιμετώπιση της έκτακτης πίεσης στα συστήματα ασύλου και υποδοχής της χώρας κατά την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου για το άσυλο.

Σχολιάζοντας τη νέα συμφωνία, ο Διευθυντής του EASO δήλωσε πως η ανταπόκριση της Ελλάδας στις πρωτοφανείς πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα ασύλου και υποδοχής της κατά τα τελευταία χρόνια “ήταν αξιέπαινη”. “Από το 2011”, σημείωσε, “η EASO αυξάνει την επιχειρησιακή στήριξή της προς τις ελληνικές αρχές, ώστε να βοηθήσει στην άμβλυνση των πιέσεων αυτών”.

“Η σημερινή συμφωνία επικαιροποιεί αυτή την υποστήριξη και προσαρμόζεται στις τρέχουσες ανάγκες των Ελλήνων εταίρων μας, διασφαλίζοντας έτσι ότι η αξία της βοήθειας του EASO μεγιστοποιείται”, σημείωσε.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του 2018 καθορίζει 10 μέτρα, χωρισμένα σε τρεις τομείς προτεραιότητας:

– Στήριξη της διαδικασίας ασύλου
– Υποστήριξη στην υποδοχή
– δημιουργία ικανοτήτων για την εφαρμογή του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (ΚΕΣΑ)

Τα μέτρα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, τις οποίες η EASO θα εφαρμόσει καθ `όλη τη διάρκεια του έτους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η υποστήριξη της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας μέσω της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ασύλου, της υποστήριξης της επεξεργασίας του Δουβλίνου, της υποστήριξης της δημιουργίας ικανοτήτων μέσω της κατάρτισης και των εργαστηρίων και της ενίσχυσης της ικανότητας της Υπηρεσίας Υποδοχής και καταγραφής, να αξιολογεί και διαχειρίζεται τους ευάλωτους αιτούντες.

Η παρουσία του EASO στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά κατά το παρελθόν έτος, με πάνω από 300 υπαλλήλους που αναπτύσσονται επί του παρόντος στη χώρα. Η EASO και η Ελλάδα βρίσκονται επί του παρόντος στη διαδικασία διαπραγμάτευσης ενός Διακανονισμού Φιλοξενίας, ο οποίος θα καθορίσει τις νομικές λεπτομέρειες με τις οποίες θα επισημοποιηθεί η παρουσία του Οργανισμού στη χώρα μετά την ολοκλήρωση παρόμοιας συμφωνίας με την Ιταλία.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 14/12/2017 13:07

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: