“Αβρότητες” Ερντογάν στο δείπνο: Ευχαρίστησε για την στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ




“Ιδιαίτερα πολύτιμη” χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερνογάν, τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευχαρίστησε την Ελλάδα γι αυτή τη στήριξη.

“Στόχος της επίσκεψης μου είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος με ενότητα, με συνύπαρξη, με αλληλεγγύη”, τόνισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αντιφώνηση του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

“Στη χώρα μου ζούσαν Ρωμιοί που ξεπερνούσαν τους 10.000. Παρομοίως έχουμε ομοεθνείς μας στην Ελλάδα. Βεβαίως αυτή η πολιτισμική συνύπαρξη μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα”, είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να διδαχτούμε από το παρελθόν και λάβουμε τα σωστά μηνύματα από αυτό, τότε θα οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον.

“Το γεγονός ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμο και εκφράζω τις ευχαριστίες μου για άλλη μια φορά”, δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με προβλήματα στην περιοχή μας, η συνεργασία μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στις δυνατότητες που ανοίγονται σχετικά με τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας σε διάφορους τομείς, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατά την αντιφώνηση του στο επίσημο δείπνο.

Επενδυτές από την Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν και να επενδύσουν ακόμα και σε τρίτες χώρες, είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως στο πεδίο της ενέργειας υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να κάνουν από κοινού.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

07/12/2017 20:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

To πλήρες κείμενο της αντιφώνησης του Ερντογάν

(ανεπίσημη μετάφραση)

Εξοχώτατε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Αξιότιμη κυρία,
Αξιότιμοι φίλοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ σε αυτή την φιλόξενη διοργάνωση. Μετά από 65 χρόνια μετά τον Τζελάλ Μπαγιάρ πρώτη φορά πραγματοποιείται μία επίσημη επίσκεψη από Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας και προσωπικά νιώθω μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Στην πραγματικότητα είμαστε δύο λαοί που ζουν δίπλα δίπλα και έχουμε μια προαιώνια ιστορία που βασίζεται σε βάθος χρόνου.

Στη χώρα μου υπήρχαν Ρωμιοί πολίτες που ο αριθμός τους ξεπερνούσε τους 10.000. Παρομοίως έχουμε ομοεθνείς μας στην Ελλάδα. Βεβαίως αυτή η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα.

Στόχος μας με αυτή την επίσκεψη είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος με ενότητα, με συνύπαρξη, με αλληλεγγύη. Ιδιαιτέρως, όπως εξέφρασε και ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με προβλήματα στην περιοχή μας, η συνεργασία μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Πλέον μεταξύ μας υπάρχουν πολλά πεδία συνεργασίας στο τουρισμό, στο στρατιωτικό πεδίο, στο οικονομικό και σε άλλα πολλά τα οποία αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν συμπολίτες μου, οι οποίοι κάνουν επενδύσεις και τους συναντώ τακτικά και μαθαίνω τις σκέψεις τους σχετικά με τις επενδύσεις που κάνουν στη χώρα σας. Όταν μου εκφράζουν την ικανοποίησή τους σκεφτόμαστε τι άλλο μπορεί να γίνει στο μέλλον.

Κοιτώντας προς το μέλλον σκεφτόμαστε ότι πρέπει πλέον να διδαχθούμε από το παρελθόν. Αν λάβουμε τα μαθήματα του παρελθόντος, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Όμως αν λάβουμε τα σωστά μηνύματα από το παρελθόν, θα οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον. Αυτή τη στιγμή είτε οι επενδυτές στην Ελλάδα είτε οι επενδυτές στην Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν και να κάνουν επενδύσεις ακόμα και σε τρίτες χώρες στο πλαίσιο μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας να χτίσουν ένα διαφορετικό μέλλον. Αυτή τη στιγμή στο πεδίο της ενέργειας υπάρχουν πολλά βήματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε από κοινού, διότι είναι ένα πολύ σημαντικό πεδίο αφενός με τον αγωγό ΤΑΡ-TANAP, αφετέρου με τους ενεργειακούς πόρους, το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται πλέον ευρύτατα, τόσο για θέρμανση όσο και για βιομηχανικές χρήσεις βλέπουμε ότι αποτελεί μία σημαντική υποδομή για την εξέλιξη της τεχνολογίας.
Στην πολιτική, στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας μας στην ΕΕ, το γεγονός ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό μας, είναι ιδιαίτερα πολύτιμο και εκφράζω τις ευχαριστίες μου για άλλη μια φορά γι’αυτό. Βεβαίως, οικοδομώντας το μέλλον, ένα από τα βήματα που θα κάνουμε μαζί, είναι και η συνεργασία μας και η αλληλεγγύη μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θα ήθελα να το τονίσω αυτό, διότι αποδίδω μεγάλη σημασία σε αυτή τη συνεργασία.

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω. Θέλω να ευχαριστήσω για την φιλοξενία τόσο εξ ονόματός μου όσο και εξ ονόματος της συζύγου μου και της αποστολής μου. Θέλω να ευχηθώ ένα καλό βράδυ και καλή όρεξη.-

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: