Αποτελούσαν τη «σιωπηλή δύναμη» υπεράσπισης της μαρτυρικής Κύπρου στην Αμερική




Του Πανίκου Παναγιώτου

Πρόσωπα που είχαν σημαντικό ρόλο για την προβολή της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα από τις επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητές τους έφυγαν από τη ζωή μέσα στα τελευταία δυο χρόνια.

Την προπερασμένη Πέμπτη, απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Πίτερ Πάππας. Διετέλεσε πρόεδρος του Ταμείου Παιδιών της Κύπρου και τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών o Ντένης Δρουσιώτης. Από τη θέση του Εμπορικού Συμβούλου κατάφερε να καθιερωθεί στην Αμερική -μετά από πολυετή δικαστική μάχη- η επίσημη ονομασία κυπριακής προέλευσης του χαλλουμιού, ενώ παράλληλα άνοιξε τις πόρτες στην αμερικανική αγορά για αρκετά κυπριακά προϊόντα.

Τον περασμένο Απρίλιο, απεβίωσε σε ηλικία 58 ετών η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της κυπριακής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, Μαρία Γερμανού-Ζουπανιώτη, της οποίας η πολύχρονη υπηρεσία είχε ταυτιστεί με την αξιοπρεπή διεκδίκηση του δικαίου και των συμφερόντων της Κύπρου στον διεθνή οργανισμό.

Ανάμεσα στους αποβιώσαντες είναι επίσης η Έφη Φιλίππου (για αρκετά χρόνια πρόεδρος του Γυναικείου Τμήματος της Ένωσης Κυπρίων Αμερικής) και ο Μελής Γεωργίου (μέλος της Θεατρικής Ομάδας «Η Κύπρος μας»).

Αυτό τον μήνα, συμπληρώνονται δύο χρόνια από το θάνατο του 52χρονου Σάββα Χριστοδουλίδη, που συμπορεύτηκε με τον αγώνα μιας γενιάς Κυπρίων φοιτητών και επιστημόνων στην Αμερική που αγωνίστηκαν για δικαιοσύνη στην πατρίδα μας.

Αυτά κι αρκετά άλλα άτομα που δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας αποτελούσαν «σιωπηλή δύναμη» υπεράσπισης του τόπου μας και του πολιτισμού μας στην Αμερ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: