Εκκενώνεται η Μ.Α. της Κύπρου στη Νέα Υόρκη: Βρήκαν μόλυβδο, αμίαντο και μούχλα

Το κτίριο όπου στεγάζονται η Μόνιμη Αντιπροσωπεία και το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Κύπρου
Κατεπείγουσα εντολή για να εξευρεθεί εσπευσμένα νέο κτήριο στο οποίο θα εγκατασταθούν η Μόνιμη Αντιπροσωπεία, το Γενικό Προξενείο και το Εμπορικό Γραφείο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, έχει αποστείλει το Υπουργείο Εξωτερικών, έπειτα από τη ανεύρεση επικίνδυνων για την υγεία ουσιών, αναφέρει ο συνάδελφος Ανδρέας Παράσχος στην Καθημερινή της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που έγινε από εταιρεία η οποία προσελήφθη από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία, βρέθηκαν μόλυβδος, αμίαντος, καθώς και μούχλα. Οι πρώτες δύο ουσίες θεωρούνται καρκινογόνες, ενώ η ύπαρξη μούχλας στην ατμόσφαιρα προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες.

Το ιδιόκτητο κτήριο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη (που συστεγάζει όλες τις διπλωματικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας) είναι παλαιό και είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαερισμού, καθώς μόνο η πρόσοψη έχει παράθυρα.

Όπως πολλά παλαιά κτήρια της Νέας Υόρκης, αντιμετωπίζει πρόβλημα αμιάντου, αλλά και μολύβδου στους σωλήνες υδροδότησης. Απόφαση για να γίνει περιβαλλοντική έρευνα στο κτήριο λήφθηκε πριν από ένα χρόνο, όταν επισημάνθηκε μετά από τον θάνατο (13/04/2017) από καρκίνο του πνεύμονα, της διευθύντριας του Γραφείου Τύπου, Μαρίας Γερμανού – Ζουπανιώτη, ότι τα περιστατικά καρκίνου όλα αυτά τα χρόνια στο προσωπικό που εργαζόταν στο Κυπριακό Σπίτι ήταν πολλά.

Τελικά η σχετική έρευνα έγινε πρόσφατα και η έκθεσή της δεν δόθηκε στο προσωπικό, απλά έγινε μία ανακοίνωση. Αρχικά, εστάλη στις 21 Μαρτίου μήνυμα από τη Λευκωσία στο οποίο αναφερόταν ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος για την υγεία του προσωπικού. Το μήνυμα ανεκλήθη από νέο μήνυμα την επόμενη μέρα του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Μηνά Χατζημιχαήλ (ο οποίος ειρήσθω εν παρόδο υπηρέτησε εκεί για τέσσερα συνεχή χρόνια), στο οποίο επισημαινόταν ότι έχει βρεθεί αμίαντος και μόλυβδος και ζητείτο από τη διπλωματική αποστολή να προχωρήσει σε σειρά άμεσων ενεργειών.

Εκκενώστε το κτήριο το ταχύτερο

Σύμφωνα λοιπόν με το δεύτερο μήνυμα που ελήφθη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη από τη Λευκωσία, ήταν αναγκαία η λήψη άμεσα σειράς μέτρων. Πρώτο, να μεριμνήσει για την εξεύρεση κτηρίου για άμεση μεταστέγαση για προληπτικούς λόγους όλων των υπηρεσιών που στεγάζονται στο κτήριο. Ήδη, έχουν γίνει από το ΥΠΕΞ οι απαραίτητες ενέργειες προς το Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση επιπλέον πιστώσεων για ενοικίαση κτηρίου, ενώ το θέμα της αξιοποίησης του υπάρχοντος κτηρίου θα εξεταστεί στο μέλλον.

Παράλληλα ζητείται από τη διπλωματική αποστολή να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες για να ενημερωθεί περί των επομένων βημάτων, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, σχετικά με την εκτίμηση των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού, το επίπεδο μόλυνσης κ.λπ. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο μήνυμα επίσης σημειώνεται ότι στο παρόν στάδιο δεν γνωρίζουν τι μπορεί να σημαίνει η εύρεση αμιάντου και μολύβδου, ούτε και ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του προσωπικού. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», το θέμα της υγιεινής του κτηρίου – κυρίως ως ζήτημα κακού εξαερισμού του – είχε τεθεί αρχικά προ 20ετίας, χωρίς ποτέ να γίνει κάποιος έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί η επικινδυνότητά του για την υγεία.

Ωστόσο, είχε θεωρηθεί και δυσλειτουργικό και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχαν γίνει συζητήσεις για την αναζήτηση νέου κτηρίου, πλησιέστερα στον ΟΗΕ. Οι συζητήσεις σταμάτησαν λίγο πριν από το δημοψήφισμα του 2004.

Μετά την ασθένεια και τον θάνατο της Μαρίας Γερμανού – Ζουπανιώτη (η οποία δεν ήταν καπνίστρια και εργαζόταν στο κτήριο για 28 χρόνια) οι συζητήσεις επανελήφθησαν και τελικά έγινε ο περιβαλλοντικός έλεγχος. Να σημειωθεί ότι δύο ακόμη άτομα που εργάζονται στο κτήριο είναι καρκινοπαθή.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal