Ομάδα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για αναθεώρηση της ειρηνευτικής δύναμης




Την Κύπρο επισκέπτεται από αύριο μέχρι τις 7 Νοεμβρίου ομάδα από τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών για να διεξάγει στρατηγική αναθεώρηση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), σύμφωνα με την εντολή που δόθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, με το υπ` αριθμόν 2369 ψήφισμά του, του 2017, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ομάδα θα διεξάγει μια σχολαστική και τεκμηριωμένη αξιολόγηση της επίδρασης των δραστηριοτήτων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προκειμένου να διατυπώσει συστάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η αποστολή μπορεί να διαμορφωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να υλοποιήσει την υφιστάμενη εντολή της.

Προστίθεται πως της ομάδας αναθεώρησης θα ηγείται ένα εξωτερικός εμπειρογνώμονας, ο  Wolfgang Weisbrod-Weber, και αυτή θα περιλαμβάνει περίπου 10 υπαλλήλους των Ηνωμένων Εθνών από τα τμήματα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων, Υποστήριξης Πεδίου, Πολιτικών Υποθέσεων, και Ασφάλειας.

Όπως αναφέρεται, κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, η ομάδα θα συναντηθεί με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών στο νησί, καθώς και με σχετικούς παράγοντες και από τις δύο πλευρές, με εκπροσώπους της διπλωματικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών. Μετά την επίσκεψη, η ομάδα θα μεταφέρει τα ευρήματα και τις συστάσεις της στα τμήματα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων, Υποστήριξης Πεδίου και Πολιτικών Υποθέσεων, προστίθεται.

Ακόμη, σημειώνεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά στο ψήφισμά του 2369 (2017), ο Γενικός Γραμματέας θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της αναθεώρησης μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2017.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/11/2017

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: