H Πολεμική Αεροπορία διαπρέπει στο Ισραήλ: Οι Έλληνες αετοί τιμούν την ιστορία της 335ης Μοίρας




Μια «λεπτομέρεια» της συμμετοχής της Πολεμικής Αεροπορίας σε μια από τις πιο σημαντικές πολυεθνικές ασκήσεις, τη «Blue Flag» που διεξήχθη στο Ισραήλ, όπου τα ελληνικά χρώματα εκπροσώπησαν και τίμησαν για άλλη μια φορά τέσσερα μαχητικά F-16 Block 52+ Advanced και ανάλογο προσωπικό της 335 Μοίρας από την 116 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) με έδρα την Αεροπορική Βάση Αράξου, που μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση OVDA, της ισραηλινής Αεροπορίας (IAF), δεν έλαβε την προβολή που της άξιζε από την ελληνική δημοσιότητα.

Η 335 Μοίρα ιδρύθηκε στο Ισραήλ πριν από 78 χρόνια, στην αεροπορική βάση «Ekron» η οποία σήμερα ονομάζεται «Yel-Nof», ως τμήμα της βρετανικής βασιλικής Αεροπορίας (RAF)! Όπως ενημέρωσε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, μετά το πέρας της άσκησης «Blue Flag», οι Έλληνες πιλότοι προγραμματιζόταν να επισκεφθούν τον πρώτο μοίραρχο της 335Μ στο σπίτι του, ο οποίος είναι 97 χρονών πλέον για να συνομιλήσουν για την εμπειρία τους στη άσκηση, στο πρώτο «σπίτι» της μοίρας!

Σε αυτή τη «λεπτομέρεια» αναφερόντουσαν οι δηλώσεις του Ιπτάμενου επισμηναγού Βασίλη Καλογρίδη, ο οποίος δήλωσε προ της αναχώρησης, ότι είναι τιμή για τα ελληνικά μαχητικά να επιστρέφουν στην πρώτη βάση της 335 Μοίρας, συνοδευόμενα από ισραηλινά μαχητικά F-15 και ότι θα γυρίσουν στην Ελλάδα για να μιλήσουν με τον υπερήλικα πρώτο μοίραρχο να συζητήσουν για τις εμπειρίες τους…

Κάπως έτσι οικοδομούνται ισχυρές σχέσεις, με την Πολεμική Αεροπορία και τα υπέροχα παιδιά της, να αποδεικνύονται συνεχώς και στην πράξη οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας και όσα αυτή συμβολίζει, ασχέτως εάν ενίοτε, συλλογικά, κάνουμε όλα όσα πρέπει για να δυσφημίσουμε μια υπέροχη κληρονομιά…

Δεν είναι τυχαίο ότι στις περισσότερες αποστολές κατά την «Blue Flag 2017», τα ελληνικά μαχητικά ήταν επικεφαλής των σχηματισμών. Ας χτίσουμε πάνω στην προσφορά της Πολεμικής Αεροπορίας και ας φροντίσουν οι κρατούντες να μην την εγκαταλείπουν στην τύχη της, όπως και τους υπόλοιπους Κλάδους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διότι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, είναι εθνικά αυτοκτονικό…

Στις λεπτομέρειες της άσκησης, υπενθυμίζεται ότι συμμετείχαν με αεροπορικές δυνάμεις, εκτός του Ισραήλ και της Ελλάδας, η Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ινδία και η Πολωνία, συνολικά 1.200 εμπλεκόμενοι συμμετέχοντες, 80 αεροσκάφη, ενώ εκτελέστηκαν περίπου 800 αεροπορικές αποστολές. Αυτό το τελευταίο νούμερο είναι η απόδειξη των πολύτιμων εμπειριών που απεκόμισαν οι πιλότοι μας και φυσικά το προσωπικό εδάφους.

Οι Ισραηλινοί συμμετείχαν με τη Μοίρα εξοπλισμένη με μαχητικά F-15 «Baz» και δύο μοίρες εξοπλισμένες με F-16C/D «Barak», καθώς επίσης και με μοίρες μεταφορικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων βαρέων μεταφορών, ενώ ενέπλεξαν και μη επανδρωμένα αεροχήματα (RPAV: Remotely Piloted Aerial Vehicles).

Σημαντική όσο και εντυπωσιακή ήταν η εμπλοκή στις επιχειρήσεις στοιχείων ηλεκτρονικού πολέμου (electronic warfare), ένας τομέας στον οποίο οι ισραηλινοί διαθέτουν τεχνολογία τουλάχιστον εφάμιλλη αυτής των Ηνωμένων Πολιτειών, που ίσως έπρεπε να θυμηθούμε σχεδιάζοντας την αναβάθμιση των F-16, μετά από 15ετή εμπειρία της «σίγουρης λύσης», σύμφωνα με τα λεχθέντα του τότε υπουργού Άμυνας…

Με μαχητικά F-16 πέραν της Ελλάδας συμμετείχε η Πολωνία, η Γαλλία έστειλε μαχητικά Mirage 2000 (μήπως και τα ελληνικά Mirage 2000-5 θα έπρεπε κάποια στιγμή να συμμετάσχουν στην άσκηση;), η γερμανική EF-2000 Typhoon (Eurofighter) και η ιταλική Αεροπορία με δύο τύπους Panavia Tornado.

Η ινδική Αεροπορία δεν έφερε τελικά μαχητικά Sukhoi Su-30MKI και συμμετείχε με ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130J Super Hercules. Λίγο αργότερα γινόταν γνωστή η είδηση της απόσυρσης των Ινδών από μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα (συμπαραγωγή), οπότε παρεμπιπτόντως, ο συνδυασμός των δυο δεδομένων ίσως παραπέμπει σε – ή και αποδεικνύει, ότι έχουν ανακύψει προβλήματα στις σχέσεις Ινδίας και Ισραήλ.

Ωστόσο, το ινδικό αεροσκάφος και Ινδοί κομάντος συμμετείχαν σε άσκηση αερομεταφερόμενων δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, με την ισραηλινή 103 Μοίρα «Elephants» με έδρα την αεροπορική βάση «Nevatim», και την ισραηλινή μονάδα έρευνας και διάσωσης «SAR Unit 669».

Εν κατακλείδι, την άσκηση παρακολούθησαν παρατηρητές από τις χώρες που έχουν λάβει το πράσινο φως για να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη διοργάνωση και διεξαγωγή της το 2019, η οποία προβλέπεται πως θα είναι ακόμα πιο μαζική.

Μια άσκηση της οποίας το πολεμικό σενάριο είναι ενοποιημένο, προσομοιώνοντας πραγματικά πολεμικές συνθήκες, με εκτέλεση 100 αεροπορικών αποστολών σε ημερήσια βάση, η οποία επεκτείνεται συνεχώς και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ήταν από τις πρώτες εκεί, κατορθώνοντας μέσω συμμάχων να αντικαταστήσει την λόγω κρίσης αδυναμία χρηματοδότησης της μετάβασης και συμμετοχής της στην «Red Flag» της USAF…

ΠΗΓΗ: Defence Point

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: