Oι ήρωες δείχνουν το δρόμο που οδηγεί στην έντιμη λύση του Κυπριακού, λέει ο Φωκαΐδης




Την εκτίμηση ότι οι ήρωες μας δείχνουν το δρόμο που οδηγεί στην απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας, το δρόμο για έντιμη λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαϊδης.

Ο Υπουργός μιλούσε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου των 27 Πεσόντων, Αγνοουμένων και Φονευθέντων της Κοινότητας Τρικώμου, έξω από το εκκλησάκι του Αγίου Ιακώβου, στο Συνοικισμό Κόκκινες στη Λάρνακα.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Φωκαϊδης είπε πως σήμερα οι ήρωες «όσο ποτέ άλλοτε έχουμε ανάγκη να μας δείχνουν το δρόμο της ευθύνης και της τιμής, το δρόμο που οδηγεί στην απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας σε συνθήκες πραγματικής ελευθερίας και ασφάλειας, το δρόμο για μια έντιμη λύση του Κυπριακού που θα μας απαλλάσσει από τα στρατεύματα κατοχής και θα τερματίζει τον εποικισμό. Μια λύση που θα επιτρέψει στον Ελληνισμό να ριζώσει ξανά στην πατρώα γη στη γη που για 3 χιλιάδες χρόνια διατηρήσαμε ζωντανή την ταυτότητα και τον πολιτισμό μας, μια λύση που θα μας επιτρέψει να συμβιώσουμε ειρηνικά με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, μέσα στο δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς ξένες κηδεμονίες, χωρίς αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων».

Πρόσθεσε πως «ο δρόμος αυτός αναμφίβολα δεν είναι εύκολος, είναι όμως ο μόνος δρόμος που μπορεί να δικαιώσει τις θυσίες των ηρώων μας, οι οποίοι δεν έδωσαν τη ζωή τους ούτε για τη διχοτόμηση, ούτε για τη διαιώνιση του απαράδεκτου σημερινού στάτους κβο που εμβαθύνει μέρα με τη μέρα τον διαχωρισμό και την τουρκοποίηση της κατεχόμενης γης μας. Είναι γι’αυτό που αντλώντας πίστη, θάρρος και αντοχή από την θυσία των ηρώων μας δεν θα πρέπει ποτέ να αφεθούμε στη λήθη και στον συμβιβασμό με την επίπλαστη ομαλότητα που δημιουργεί η συνήθεια και η διαιώνιση της ανωμαλίας της κατοχής».

Δεν θα πρέπει ποτέ, συνέχισε «να αποστρατευθούμε από τον αγώνα μέχρι την άγια μέρα της επιστροφής, μέχρι την άγια εκείνη μέρα που θα επιστρέψουμε στο Τρίκωμο και σ’ όλα τα σκλαβωμένα χωριά και τις πόλεις μας για να ανεγείρουμε τα μνημεία της δικαίωσης των ηρώων μας, της δικαίωσης των αγώνων και των θυσιών του λαού μας, στις πατρογονικές μας εστίες»

Ο Υπουργός στον χαιρετισμό του εξέφρασε τις «ευχές, τους χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία τιμής και χρέους προς τους ήρωες μιας Κοινότητας Τρικώμου που έδωσε βροντερό το παρών της σε όλους τους αγώνες και πότισε με το αίμα των παιδιών της το δέντρο της κυπριακής ελευθερίας. Το Μνημείο Πεσόντων, Αγνοουμένων και Φονευθέντων της Κοινότητας Τρικώμου αποτελεί μια ελάχιστη μόνο έκφραση της οφειλόμενης ευγνωμοσύνης και του σεβασμού μας προς τους ήρωες, σ’αυτούς που πήραν τον ανηφορικό μονοπάτι της λευτεριάς και ανέβηκαν ολόρθοι στα σκαλοπάτια της αθανασίας ως αιώνιοι νέοι».

Ο κ. Φωκαϊδης ανέφερε πως «οι ήρωες που τιμούμε σήμερα έγραψαν τη δική τους χρυσή σελίδα είτε στο λαμπρό έπος του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 55 – 59, ή στη συνέχεια αγωνιζόμενοι για την απόκρουση του τούρκου εισβολέα στον προδομένο εκείνο πόλεμο του 1974. Μαζί με εκατοντάδες άλλα παλληκάρια μας, οι ήρωες που τιμούμε σήμερα ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της πατρίδας».

Σημείωσε ακόμα ότι «ο φόρος αίματος που κατέβαλε η ηρωϊκή κοινότητα του Τρικώμου είναι πράγματι βαρύς, δύο ηρωϊκά πεσόντες το’ 55-59, 16 το 1974 συνεχίζουν τη βαριά κληρονομιά θάρρους, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας και μαζί με αυτούς 9 άμαχοι πολίτες που έδωσαν τη ζωή τους, θύματα της τουρκικής θηριωδίας. Κάποιοι από αυτούς που τιμούμε σήμερα παραμένουν ακόμα και σήμερα στον τραγικό κατάλογο των αγνοουμένων».

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, που έγινε αποκλειστικά από εισφορές και δωρεές, ξεκίνησε με τρισάγιο από τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο και ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λάρνακας, βουλευτές, ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, ο Διοικητής της 1ης Μεραρχίας Πεζικού, αστυνομικές, πολιτειακές και εκκλησιαστικές αρχές, συγγενείς των πεσόντων και πλήθος κόσμου.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου – Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 22/10/2017 13:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: