Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος στη Λαμπεντούζα, σε τελετή μνήμης των 360 νεκρών του 2013




Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος παραβρέθηκε μαζί με τον Ιταλό Υπουργό Εσωτερικών Marco Minniti, σε ειδική τελετή στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας που συνέβη πριν από τέσσερα χρόνια στις ακτές του νησιού, όταν περισσότερα από 360 άτομα έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ο Επίτροπος δήλωσε στη Λαμπεντούζα πως “σήμερα τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, με όνειρα και ελπίδες που γκρεμίστηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε αυτές τις ακτές, έχοντας διαφύγει από πολέμους και διώξεις”. “Αποτίουμε φόρο τιμής”, είπε “στους ανθρώπους που χάθηκαν στην τραγωδία της 3ης Οκτωβρίου, όπως και σε κάθε άλλο τραγικό συμβάν έκτοτε”.

“Η διάσωση ζωών και η δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών για όσους χρήζουν προστασίας αποτελούν πάντα προτεραιότητά μας”, τόνισε ο Επίτροπος και σημείωσε ότι “η ευρωπαϊκή ιστορία και κληρονομιά μας υπενθυμίζουν το καθήκον που έχουμε για αλληλεγγύη και ανεκτικότητα”.

Με την αφορμή της επίσκεψης η Κομισιόν σημειώνει ότι από το 2015, έχουν διασωθεί 620.000 ζωές στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο χάρη στις ιταλικές και ελληνικές επιχειρήσεις διάσωσης, τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Τρίτων και Ποσειδών, καθώς και την επιχείρηση Σοφία. Χτίζοντας πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, η Κομισιόν παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα τα επόμενα βήματα προς μια περισσότερο ισχυρή, αποτελεσματική και δίκαιη ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.

Αύριο, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, ο κ. Αβραμόπουλος θα μεταβεί στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, όπου θα έχει κατ` ιδίαν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της χώρας Andrej Plenković και τον Υπουργό Εσωτερικών Davor Božinović. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο μεταναστευτικό, τη διαχείριση των συνόρων και τα ζητήματα ασφαλείας.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 03/10/2017 20:57

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: